Naturvidenskab er også et kvindefag

Ingeniørforeningen arbejder sammen med 2 ministerier, DTU, DI og Experimentarium for at lave om på det faktum, at piger og teknologiske fag ofte er en sjælden kombination

Kombinationen af en række virksomheder og piger fra 8.klasse samlet til praktikmesse på Experimentarium tirsdag 27. september skal efter planen ad åre gerne medføre flere kvinder, der læser naturvidenskabelige og tekniske fag.

Hver af virksomhederne har forpligtet sig til at tegne en praktikaftale med mindst en af eleverne om et kort praktikforløb på 1 eller 2 dage i løbet af uge 40 eller 41. Virksomhederne bestemmer selv, hvordan praktikforløbet konkret tilrettelægges. Det centrale er, at pigerne i mødet med virksomhederne får indblik i, hvad virksomheden laver – og hvordan produkter eller ydelser skaber forandring. Det er fx oplagt, at pigerne får lejlighed til at møde fx kvinder, der arbejder som ”problemknusere” i virksomheden.

Forud for aftalen om praktik har hver af virksomhederne haft en stand til rådighed på praktikmessen, hvor den kan præsentere de spændende ting, der foregår i virksomheden.

Formålet med projektet er at motivere piger til at vælge de naturvidenskabelige og tekniske fag ved at give dem praktisk erfaring konkret med fagene, og vise dem de mange spændende udfordringer og muligheder, fagene byder på. Derfor er pigerne fra en række 8. klasser inviteret til at deltage.

Virksomheder, der er med, beskæftiger arbejdskraft med en naturvidenskabelig eller teknologisk uddannelse.

Fange interessen

”En af de helt store udfordringer i forhold til at fange pigernes interesse for de her fag er, at pigerne ikke ved, hvilke jobmuligheder de får gennem de her uddannelser. Vi ved, at mange piger træffer deres valg af uddannelse ud fra et ønske om at gøre en forskel for andre mennesker. At pigerne med en naturvidenskabelig eller teknologisk uddannelse kan skabe produkter og løsninger, der har positiv indflydelse på andres liv, er de færreste af dem klar over. Det skal vi have rettet op på,” siger formanden for Ingeniørforeningen, Frida Frost.

Projektet er inspireret af et lignede tiltag i Tyskland, som har eksisteret i 10 år, og som i dag engagerer 200.000 piger årligt. Initiativet har medvirket til, at der nu er væsentlig flere piger, der efter folkeskolen søger ind på de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Initiativets succes bygger særligt på engagerede virksomheder, der har åbnet dørene for de deltagende piger.

DI’s forskningspolitiske chef, Charlotte Rønhof, er sikker på, at mange virksomheder gerne engagerer i projektet.

”Vi ved, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden - særligt indenfor naturvidenskab og teknik, og derfor skal alle talenter i spil. Jeg håber, at rigtigt mange piger vil få en god praktikoplevelse”, siger Charlotte Rønhof.

Invitation

Virksomhederne modtog i slutningen af juni et invitation fra ligestillingsministeren om at deltage i projektet.

”Danmark deltager sammen med resten af Europa i et globalt hjernekapløb. Et kapløb, hvor vi konkurrerer om viden og om at tiltrække de bedste hoveder. Flere analyser peger på, at vi i fremtiden særligt kommer til at mangle uddannet arbejdskraft inden for de naturvidenskabelige og tekniske fag”, konstaterede ligestillingsministeren med direkte adresse til, at den enkelte virksomhed også kan komme til at mangle kvalificerede medarbejdere i fremtiden.

”I dag er der en klar overvægt af drenge på de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser. Der ligger derfor et stort ubrugt talentpotentiale blandt danske piger”, tilføjede hun.

Projektet forløb i år vil blive afsluttet med en konference i slutningen af november. Ingeniørforeningen vil benytte den lejlighed til at uddele Agnes og Betzy-prisen til en kvindelig rollemodel inden for ingeniørfaget.