Arrangement

Alt er stjernestøv?

Onsdag d. 14. marts 2012

Kl. 19:30 - 21:30

Fra 0 kr.

 

Beskrivelse

Når man en stjerneklar aften lægger nakken tilbage og betragter himlens myriader af stjerner, er der mange spørgsmål der hurtigt trænger sig på: Hvor stort er Universet? Hvor mange stjerner indeholder det? Hvor mange af disse stjerner har planeter som Jorden?

 

Med de store teleskoper har vi set at rummet mellem stjernerne indeholder gigantiske skyer af støv og gas. Observationer og teoretiske fysiske modeller har vist at dette støv har en helt central rolle for planeters dannelse.

 

Lige efter Big Bang var der kun de to simpleste atomer, brint og helium. Ud af disse to grundstoffer blev de første stjerner dannet. Inde i stjerner skabes de resterende grundstoffer, så som kul, ilt, og kvælstof. Når en stjerne dør bliver grundstofferne slynget ud i rummet mellem de andre stjerner. Ved et kredsløb hvor stjerner dannes og dør er Universet således kontinuerligt blevet beriget med grundstoffer tungere end helium.

 

Ved stjerners død dannes også små støvpartikler. Støvet er et vigtigt bidrag til de gigantiske gasskyer mellem stjernerne. I skyerne dannes komplekse organiske molekyler på støvkornenes overflader, så som alkohol, sukker, og de simple aminosyre – livets byggestene.

 

Nogle gasskyer trækker sig sammen ved egen tyngdekraft - nye  stjerner og måske planeter dannes. Meget tyder på at planeter kun dannes, hvis skyen indeholder støvkorn der fungerer som ”kim”. Forståelsen af planetdannelse og opbygning af aminosyrer hænger således på hvad vi ved – og tror vi ved – om kosmisk støv.

Foredrag ved Anja C. Andersen, Lektor ved Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institute, Københavns Universitet.

Deltagelser er gratis

Tilmelding på ida.dk eller tlf. 33 18 48 18. Arr.nr. 125622 

 

Praktisk Info

Hvor


Hvornår

Onsdag d. 14. marts 2012

Kl. 19:30 - 21:30


Pris

Arbejdsledig, medlem

0 kr.

Ekstern mødedeltager

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Arrangør

0 kr.

Foredragsholder

0 kr.

Ingeniør, ej medl. IDA

2.000 kr.

Tilmeldingsfrist

14. marts 2012 - kl. 00:00


Antal pladser

70


Ledige pladser

8


Arrangementsnr.

125622


Arrangør

IDA Kemi