Arrangement

America First – USAs udviklingspolitik og globale rolle under Trump

Præsident Donald Trump sætter America First – trækker USA ud af globale aftaler og vil skære i udviklingsbistanden – tre kendere af amerikansk udviklingspolitik i en global sammenhæng trækker perspektiverne op for, hvad America First betyder konkret.

København V

Mandag d. 03. december 2018

Kl. 17:00 - 20:30

Fra 0 kr.

 

Beskrivelse

Det er hverken verdens fattige, FN eller klimaforandringerne, der står øverst på præsident Donald Trumps dagsorden. Trump forspilder ingen lejlighed til at signalere, at med ham har America First fået en ny betydning. Efter 2. Verdenskrig og Den Kolde Krigs afslutning har verden vænnet sig til, at det på den globale scene netop var America First med et totalt-dominerende USA som verdens største donor af udviklingsbistand, som toneangivende i Verdensbanken, FN, WTO m.m. Men Trump signalerer, at han ønsker at skære voldsomt i amerikansk udviklingsbistand, og han trækker USA ud af globale klimaaftaler og regionale handelsaftaler.

På mødet sætter vi fokus på det store spørgsmål: Hvad betyder Donald Trumps politik i praksis i en kompleks globaliseret verden.

Oplægsholderne er:

Ib Petersen, Danmarks snart forhenværende FN-ambassadør: USA og FN

Fra Obama til Trump - Netop hjemvendt til Danmark efter 5 år som Danmarks faste repræsentant ved FN i New York har Ib Petersen gjort turen med fra Obama til Trump og på helt tæt hold – og indefra – fulgt USA’s ageren i FN. Har Trump bragt rystelser i systemet, eller er det bare endnu et af de mange skift, FN-systemet har måttet indstille sig på? Det vil Ib Petersen, der også har en fortid som chef for Danida, berette om.

Erik Lundsgaarde, seniorforsker ved DIIS, bl.a. i USA's udviklingspolitik

Det vidste du ikke om USA’s udviklingsbistand! Erik Lundsgaarde sætter Trump-administrationens udviklingspolitiske udmeldinger i rette kontekst: USA har i årevis været verdens største donor af udviklingsbistand, og sidste år var den da også på mere end 14 mia. dollar. Men faktisk giver USA kun 0,18 pct. af sit bni i udviklingsbistand, langt under FN-målet om 0,7 pct. USA afskiller sig fra øvrige donorer på mange andre måder. Erik Lundsgaarde fortæller om langvarige tendenser i USA’s udviklingspolitik, beskriver USA's profil som donor og de særlige politiske faktorer, som er bestemmende for USA’s udviklingspolitik.

Michael Igoe - Senior Reporter ved Devex.com, medieplatform for det globale og amerikanske udviklingsmiljø.

Trump sætter tonen – men Kongressen bestemmer! Michael Igoe tegner i et forhåndsoptaget Skype-interview (10 minutter) perspektiverne for amerikansk udviklingsbistand set fra Washington og fra det globale og amerikanske udviklingsmiljøs side. Michael Igoe sætter også fokus på, om Trumps trusler om at rundbarbere bistanden kan lade sig gøre politisk – og om udviklingspolitik og FNs Verdensmål overhovedet er noget, der optager amerikanerne.

Mødet er et fælles-arrangement mellem IDA Global Development og Globalnyt.dk

Program:

17.00: Velkomst ved Jesper Heldgaard, Ida Global Development og Hjalte Zacharewicz fra Globalnyt.dk

17.10: Ib Petersen: 15-20 minutters oplæg + 10-15 minutters spm.

17.40: Erik Lundsgaarde: 10--15 minutters oplæg + 5-10 minutters spm.

18.05: Spørgsmål og debat

18.30: Pause

18.40: Videointerview med Michael Igoe

18.50: Oplægsholdernes kommentarer til videointerviewet

19.00: Spørgsmål, dialog og debat

19.30: Afrunding, sandwiches og netværk

 

Praktisk Info

Hvor

IDA Mødecenter

Kalvebod Brygge 31 - 33

1780 København V


Hvornår

Mandag d. 03. december 2018

Kl. 17:00 - 20:30


Pris

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

50 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

100 kr.

Firmamedlem

100 kr.

Tilmeldingsfrist

02. december 2018 - kl. 23:55


Antal pladser

50


Ledige pladser

22


Arrangementsnr.

325382


Arrangør

IDA Global Development