Arrangement

Anvendt matematik, reduktion af NOx og sod fra skibsdielmotorer og kan røntgenstråler spotte træt metal i kompakte materialer

På dette gå hjem-møde skal vi bl.a. høre om hvordan anvendt matematik kan løse Danske Westrup´s problemer med deres frøsorteringsmaskiner og om det er muligt at opspore træt metal med røntgenstråler i kompakte materialer.

Onsdag d. 11. april 2018

Kl. 16:45 - 20:30

Gratis

 

Beskrivelse

På dette arrangement er der bl.a. muligheder for at høre om DTU Computes rejsehold, der løser matematiske opgaver, og som virksomhederne kan søge hjælp hos for at løse matematiske opgaver. Nye metoder til reduktion af NOx og sod fra skibsdieselmotorer med ny adaptiv styring. Efter pausen skal vi høre om det er muligt at røntgenstråler kan spotte træt metal i kompakte materialer og fordele det vil være især indenfor drift og vedligeholdelse.

Program:

Kl. 16:45 Kaffe og te

Kl. 17:00 Indledning v/ Keld Olsen, IDA Mechanical

Kl. 17:05 Industri matematik v/ Poul G. Hjorth, DTU Compute

Kl. 18:00 Reduktion af NOx og sod fra skibsdieselmotorer med ny adaptiv styring v/ Kræn Vodder Busk, MAN Diesel & Turbo og Mogens Blanke, DTU Elektro

Kl. 19:00 Pause med traktement i form af sandwich og drikkevarer

Kl. 19:30 Kan røntgen spotte træt metal og samarbejdet med Xnovo Technology v/ Henning Friis Poulsen, professor, DTU Fysik

Kl. 20:30 Afslutning v/ Keld Olsen, IDA Mechanical

Efter hvert indlæg er der afsat tid til spørgsmål.

Programbeskrivelse:

Industri matematik v/ Poul G. Hjorth, DTU Compute

Eksempler på matematik på fabriksgulvet, er fx da Danske Westrup A/S kontaktede DTU´s matematiske rejsehold, da deres fremstilling af frøsorteringsmaskiner stod med en matematisk udfordring.

DTU Computes rejsehold fungerer som en uformel udgave af ESGI (løser komplicerede problemstillinger for virksomhederne). Her kan virksomhederne kontakte rejseholdet med en matematisk problemstilling, og så rykker holdet ud for at anvise mulige løsninger.

Reduktion af NOx og sod fra skibsdieselmotorer med ny adaptiv styring v/ Kræn Vodder Busk, MAN Diesel & Turbo og Mogens Blanke, DTU Elektro

Foredraget omhandler et banebrydende nyt reguleringskoncept for store skibsdieselmotorer. Resultatet er at NOx reduceres så nye IMO Tier III krav opfyldes samtidig med at soddannelse forhindres under manøvrering med skibet. Foredraget omtaler hovedprincipper for modellering og adaptiv/ulineær regulering som ligger til grund for metoden og der vises resultater fra prøver til søs.

Resultaterne er opnået i et erhvervsforskerprojekt mellem MAN Diesel & Turbo og Danmarks Tekniske Universitet hvor Linköpings Universitet var udenlandsk akademisk partner. Kræn Vodder Busk modtog Innovationsfondens Erhvervsforskerpris 2018 for sit banebrydende arbejde.

Kan røntgen spotte træt metal, og samarbejdet med Xnovo Technology v/ Henning Friis Poulsen, DTU Fysik

Nu kan man nemt og hurtig generere 3 D-billeder af f.eks. metal og ødelægge materialet. Spinoff-virksomheden Xnovo Technology bruger avanceret røntgenteknologi til at kigge ind i kompakte materialer.

Forskerne har i mange år haft adgang til elektronmikroskopi, der kan analysere overflader af materialer. Hvis man lag for lag sliber materialet ned, kan man få et billede af strukturen i 3D. Med denne teknologi går prøven altså til, og derfor er det umuligt at følge samme materialeprøve over tid og undersøge udviklingen.

GrainMappe 3DTM ødelægger ikke prøvematerialet under analysen.

Her kigger man ikke bare på f.eks. revner. Man ser samtidig, hvilken kornstruktur revnerne vekselvirker med, og kan på den måde få et indtryk af, hvorfor de opstår. Man får altså en basal forståelse af den mekanik, der påvirker materialet.

Mikroskopet kan kigge på alt krystallinsk. Foruden metal og beton bliver det også benyttet til f.eks. mineraler og halvledermaterialer.

Det er gratis at deltage; dog opkræves et gebyr på DKK 200,-, dersom evt. afmelding ikke sker inden 3 dage før afholdelsen.

Er du ikke medlem af IDA eller har du ikke i forvejen en brugerprofil skal du oprette en brugerkonto her >
Brugerprofilen giver dig adgang til at tilmelde dig arrangementer, deltage i debatten på Universe og downloade præsentationer fra vores arrangementer. Bemærk, ved oprettelse af brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

 

Praktisk Info

Hvor


Hvornår

Onsdag d. 11. april 2018

Kl. 16:45 - 20:30


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 09. april 2018

Kl. 14:00


Antal pladser

40


Ledige pladser

14


Arrangementsnr.

324982


Arrangør

IDA Mechanical


Medarrangører

IDA Design & Innovation

IDA IT

IDA Maritim

IDA Matematik

IDA Mechanical København

IDA Mechanical Nordsjælland

IDA Mechanical Sjælland

IDA Proces

IDA Sjælland