Arrangement

El-bil, batteriskiftestation og elektronik i biler

Vejle

Onsdag d. 14. november 2012

Kl. 16:00 - 18:00

Fra 0 kr.

 

Beskrivelse

Vi besøger Autohuset Vestergaard i Vejle, der forhandler 5 kendte bilmærker - herunder Renault der nok er forrest i El.-bil-kapløbet med tre forskellige seriefremstillede modeller: Mellemklassebilen Fluence Z.E., den lidt mindre ZOE Z:E: og varebilen Kangoo Z.E.

 

Vi må se under motorhjelmen, høre om og prøve en Fluence Z.E. og Kangoo Z.E. Vi besøger den nye ”Better Place” batteriskiftestation i Vejle, hvor man selv fuldautomatisk skifter batteri på få minutter. De vil også orientere os om den megen elektronik der er, og ved at komme i de nye biler generelt, som ESP, fartpilot, led-lys, aut. nedbremsning ved tæt kørsel m.m.

 

El.-bilerne kører ca. 14 km på 2 kwt ( ca. 4 kr ) hvor en lignende med stempelmotor bruger ca. 10 kwt, med ca. 80% varmetab ( 1 l. benzin el. diesel indeholder ca. 10 kwt ). Navnlig  el.-motorens virkningsgrad på over 90% giver forskellen til gavn for miljø m.m., og det er kun kuglelejerne der kan slides i elmotoren.

 

Den største El.-bil fås til en pris af ca. 207.000,-kr., og er fuldt så godt udrustet som andre biler med ABS, ESP klimaanlæg m.m., men batteriet er ikke med i prisen. Det lejer man som regel hos forskellige udbydere og vi hører lidt herom.

 

Et Litium.-ion batteri taber praktisk ingen støm og det skulle kunne holde til min. 1500 opladninger. (Ca. 250.000 km).  Et batteri på 24 kwt rækker dog kun til mellem 150 - 200 km kørsel før opladning, quick charge el. batteriskifte.

De fleste vil næsten kun tanke strøm derhjemme, da de færeste bilture er over 150 km, men der dukker stadigt flere ladestandere op ved supermarkeder, rådhuse m.m., samt batteriskiftestationer over hele landet.

 

Der er kommet et tungt batteri i bilen og den også tunge, men kendte stempelmotor m.gearkasse og kobling er væk, ligesom benzintank og udstødning (vægtmæssigt !) er skiftet til elmotoren.

 

Varmen fra klimaanlægget fung. straks, man er først over krydset når lyset skifter og viser dog miljøhensyn; men hvad med følelserne til den gl. kending der giver varierende lyde fra sig under kørslen. Er den mere levende ?  Vær med til et par interessante infotimer om vores køretøjer og der vil være mulighed for de fleste til at prøvekøre el.-bilen.

 

Forplejning
Der bydes på kaffe, vand og sandwich.   

 

Pris

Deltagelse er gratis.

 

Tilmeldingsfrist
Sidste tilmeldingsfrist er den 11. november 2012.

 

 

Praktisk Info

Hvor

Autohuset Vestergaard

Løversysselvej 9

7100 Vejle


Hvornår

Onsdag d. 14. november 2012

Kl. 16:00 - 18:00


Pris

Arbejdsledig, medlem

0 kr.

Ekstern mødedeltager

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Arrangør

0 kr.

Foredragsholder

0 kr.

Ingeniør, ej medl. IDA

2.000 kr.

Tilmeldingsfrist

11. november 2012 - kl. 00:00


Antal pladser

40


Ledige pladser

27


Arrangementsnr.

995744


Arrangør

Elektroteknisk Gruppe, IDA Syd