Arrangement

Foredrag: Dit indre liv med millioner af mikroorganismer med netværk og spisning

Mennesket er en superorganisme der består af ligeså mange bakterie- som menneskeceller. Hør hvordan de sundhedsfremmende bakteriearter former dig som menneske, styrer din modstandskraft og dit stofskifte. Og hvordan du får det bedste frem i dine bakterier

Kolding

Tirsdag d. 23. oktober 2018

Kl. 17:45 - 21:30

Fra 55 kr.

 

Beskrivelse

Vi mødes i restauranten Nicolai Cafe Kolding, hvor vi har reserveret et bord.

Vi starter med at spise og netværke sammen. Menuen består af buffet med salat, pizza og pasta. Et styk drikkevare per person er med i prisen. Yderligere drikkevarer er for egen regning.

Bemærk tilmeldingsfrist tre uger før møde, meld dig til i god tid.

Program:

kl 17.45 spisning

kl 19.00 foredraget starter (biletter udleveres under spisning)

Om foredraget:

Titel:Dit indre liv med millioner af mikroorganismer

Mennesket er en superorganisme som rummer ligeså mange bakterieceller som menneskeceller. Hvert menneske har sin egen helt personlige sammensætning af bakterier på og i kroppen. Langt de fleste af vores bakterier findes i tarmen.

Skønsmæssigt har et vokset menneske omkring 50.000.000.000.000 bakterier fordelt på flere hundrede forskellige bakteriearter.
Indtil for få år siden var tarmbakteriernes univers et lukket og mørkt univers for forskerne fordi kun relativt få arter af tarmbakterier er lette at dyrke i laboratoriet, i fx petriskåle, da denne type bakterier ikke tåler atmosfærens ilt og fordi de kun vil vokse i fælleskab med mange andre bakteriearter.
Men på det seneste er der blevet kastet lys ind i tarmens mørke fordi forskere verden over har taget DNA-teknikker og avanceret matematik i brug. Det har givet os ny viden om tarmens mylder af mikrober. Hvem de er? Og hvad laver de inden i os og med os? Det viser sig at de fleste er gavnlige og sundhedsfremmende. De omdanner madrester til energi for os. De producerer K-vitamin og nogle B-vitaminer.

Bakterierne spiller en afgørende rolle for vores modstandskraft mod infektioner. Og de regulerer dannelsen af flere hormoner og signalstoffer. Forsøg på dyr viser at nogle af bakteriernes signalstoffer påvirker hjernen. Også virkningen af forskellige former for medicin er afhængig af hvilke bakterier vi har i vores tarme.

I forelæsningen diskuteres hvorledes ubalancer i tarmbakterier er knyttet sammen med en række kroniske sygdomme. Der vil blive lagt vægt på, hvad vi selv kan gøre for at have tarme i topform med en overvægt af helbredsstabiliserende tarmmikrober.
__________________________

Uddannelses- og Forskningsministeriet hædrede i 2018 professor Oluf Borbye Pedersen med Forskningskommunikationsprisen 2018 for hans særlige indsats med at kommunikere sin forskning til offentligheden – se video.

 

Praktisk Info

Hvor

Nicolai biograf og cafe

Skolegade 2A

6000 Kolding


Hvornår

Tirsdag d. 23. oktober 2018

Kl. 17:45 - 21:30


Pris

Studiemedlem

55 kr.

Medlem af arrangør

70 kr.

Ledig

70 kr.

Medlem

70 kr.

Seniormedlem

70 kr.

Tilmeldingsfrist

10. oktober 2018 - kl. 23:55


Antal pladser

26


Ledige pladser

0


Tilvalg

ledsager 1

100 kr.

Yderligere ledsagere

150 kr.

Arrangementsnr.

328038


Arrangør

Kemiteknisk Udvalg, IDA Syd


Medarrangører

Trekantafdeling, IDA Syd