Mennesket er en superorganisme der består af ligeså mange bakterie- som menneskeceller. Hør hvordan de sundhedsfremmende bakteriearter former dig som menneske, styrer din modstandskraft og dit stofskifte. Og hvordan du får det bedste frem i dine bakterier
Kolding
Tirsdag d. 23. oktober 2018
Kl. 17:45 - 21:30
Fra 55 kr.
Vi mødes i restauranten Nicolai Cafe Kolding, hvor vi har reserveret et bord.
Vi starter med at spise og netværke sammen. Menuen består af buffet med salat, pizza og pasta. Et styk drikkevare per person er med i prisen. Yderligere drikkevarer er for egen regning.
Bemærk tilmeldingsfrist tre uger før møde, meld dig til i god tid.
Program:
kl 17.45 spisning
kl 19.00 foredraget starter (biletter udleveres under spisning)
Om foredraget:
Titel:Dit indre liv med millioner af mikroorganismer
Mennesket er en superorganisme som rummer ligeså mange bakterieceller som menneskeceller. Hvert menneske har sin egen helt personlige sammensætning af bakterier på og i kroppen. Langt de fleste af vores bakterier findes i tarmen.
Skønsmæssigt har et vokset menneske omkring 50.000.000.000.000 bakterier fordelt på flere hundrede forskellige bakteriearter.
Indtil for få år siden var tarmbakteriernes univers et lukket og mørkt univers for forskerne fordi kun relativt få arter af tarmbakterier er lette at dyrke i laboratoriet, i fx petriskåle, da denne type bakterier ikke tåler atmosfærens ilt og fordi de kun vil vokse i fælleskab med mange andre bakteriearter.
Men på det seneste er der blevet kastet lys ind i tarmens mørke fordi forskere verden over har taget DNA-teknikker og avanceret matematik i brug. Det har givet os ny viden om tarmens mylder af mikrober. Hvem de er? Og hvad laver de inden i os og med os? Det viser sig at de fleste er gavnlige og sundhedsfremmende. De omdanner madrester til energi for os. De producerer K-vitamin og nogle B-vitaminer.
Bakterierne spiller en afgørende rolle for vores modstandskraft mod infektioner. Og de regulerer dannelsen af flere hormoner og signalstoffer. Forsøg på dyr viser at nogle af bakteriernes signalstoffer påvirker hjernen. Også virkningen af forskellige former for medicin er afhængig af hvilke bakterier vi har i vores tarme.
I forelæsningen diskuteres hvorledes ubalancer i tarmbakterier er knyttet sammen med en række kroniske sygdomme. Der vil blive lagt vægt på, hvad vi selv kan gøre for at have tarme i topform med en overvægt af helbredsstabiliserende tarmmikrober.
__________________________
Uddannelses- og Forskningsministeriet hædrede i 2018 professor Oluf Borbye Pedersen med Forskningskommunikationsprisen 2018 for hans særlige indsats med at kommunikere sin forskning til offentligheden – se video.
Hvor
Nicolai biograf og cafe
Skolegade 2A
6000 Kolding
Hvornår
Tirsdag d. 23. oktober 2018
Kl. 17:45 - 21:30
Pris
Studiemedlem
55 kr.
Medlem af arrangør
70 kr.
Ledig
70 kr.
Medlem
70 kr.
Seniormedlem
70 kr.
Tilmeldingsfrist
10. oktober 2018 - kl. 23:55
Antal pladser
26
Ledige pladser
0
Tilvalg
ledsager 1
100 kr.
Yderligere ledsagere
150 kr.
Arrangementsnr.
328038
Arrangør
Kemiteknisk Udvalg, IDA Syd
Medarrangører
Trekantafdeling, IDA Syd