Arrangement

Forskningens Døgn med Trekantafdelingen - Molekylære maskiner og organiske computere

Hvad er en rotaxan? Kan man lave en maskine af molekyler, så stor som en sandkorn? Ta' dine børn med og kig i fremtiden sammen med professor Jan Oskar Jeppesen

Fredericia

Torsdag d. 24. april 2014

Kl. 18:00 - 20:30

Fra 0 kr.

 

Beskrivelse

Forestil dig mobiltelefoner, der kan indeholde milliarder af musiknumre, digitale kameraer, der kan indeholde milliarder af billeder, eller at meteorologerne kan lave holdbare vejudsigter et halvt år ud i fremtiden. Hvis disse herligheder skal blive til virkelighed, kræver det, at en ny computerteknologi bliver udviklet, fordi den teknologi vi bruger i dag ikke er god nok til at opbevare og behandle så meget information.

I mange år har forskere forsøgt at fremstille en organisk computer, der har potentialet til at blive så lille, at hundrede af nutidens computere kan være på det areal, der svarer til størrelsen af ét enkelt sandkorn. Ved hjælp af syntetisk kemi er man i dag i stand til at fremstille en speciel type organiske molekyler, som kaldes rotaxaner. Rotaxaner kan fungere som molekylære maskiner, og i foredraget vil det blive beskrevet, hvordan molekylære maskiner fremstilles, og hvordan de er blevet brugt til at fremstille komponenter til organiske computere.
 

Emnet er også velegnet til gymnasieelever og studerende samt alle interesserede i fremtidens forskning.

Kontakt til arrangør: E-mail: antonina.kloster@gmail.com, mobil: 25 39 31 45.

Arrangementet afholdes i samarbejde med Byhøjskolen Korskær - et projekt af Fredericia Bibliotek.

Info om foredragsholderen: Jan Oskar Jeppesen er professor i kemi på Institut for Fysik og Kemi ved Syddansk Universitet. Han fik i 2009 tildelt Villum Kann Rasmussen Fondens årslegat på 2,5 millioner kroner. Det fik han for nyskabende forskning inden for organisk kemi og blandt andet udvikling af sensorer, der kunne spore sprængstoffer. Prisen er den største danske pris inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning.

Trods sin unge alder er Jan Oskar Jeppesen allerede en internationalt anerkendt forsker. Han har også tidligere modtaget forskerpriser. I 2003 modtog han Familien Hede Nielsens forskerpris for sit arbejde med syntetisk organisk kemi og molekylær elektronik.

http://www.jojgroup.sdu.dk/index.php

 

Praktisk Info

Hvor

Medborgerhuset Korskær

Ullerupdalvej 13 2 tv.

7000 Fredericia

Multi-rum 1 (lille sal)


Hvornår

Torsdag d. 24. april 2014

Kl. 18:00 - 20:30


Pris

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Ingeniør, ej medl. IDA

45 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

45 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

45 kr.

Tilmeldingsfrist

15. april 2014 - kl. 02:00


Antal pladser

18


Ledige pladser

1


Tilvalg

Ledsager

0 kr.

Børn

0 kr.

Arrangementsnr.

310235


Arrangør

Trekantafdeling, IDA Syd