Arrangement

Fusionsenergi; udvikling og perspektiver

”Brændstoffet” i en fusionsreaktor er brintisotoperne deuterium og tritium. Man skal kun bruge deuterium fra 1 l vand og en tilsvarende mængde tritium for at erstatte 300 l olie. Vi beskriver fysikken i fusionen, dens udvikling og nuværende stade.

Tirsdag d. 24. marts 2015

Kl. 19:30 - 21:30

Gratis

 

Beskrivelse

Fusionsenergi  frigøres, når lette atomkerner smelter sammen og danner tungere kerner. Solen og stjernerne får deres energi fra fusionsreaktioner i deres indre. Her på jorden har fusionsenergi et stort potentiale og kan blive fremtidens uudetømmelige og miljøvenlige energikilde. Fusionsforskningen foregår i et omfattende internationalt samarbejde. I det sydlige Frankrig bygges i øjeblikket en forsøgsreaktor - ITER - som et samarbejde mellem EU landene, USA, Rusland, Kina, Korea, Japan og Indien.

Udover fysikken i fusionsenergien vil plasmatilstanden blive diskuteret. Et plasma er en ioniseret gas bestående af frie elektroner og ioner. Plasmaet er elektrisk ledende og påvirkes af elektriske og magnetiske felter. Man kan bl.a. opnå plasmatilstanden ved at opvarme en gas, så elektroner og ioner adskilles. I fusionsreaktoren er brændslet i plasmatilstanden, og det er muligt at holde det indesluttet vha. stærke magnetiske felter. Dette udnytter man i den såkaldte TOKAMAK, som er det mest lovende koncept. 

Ved professor, ph.d., Jens Juul Rasmussen, DTU Fysik. 

Gratis arrangement i samarbejde med IEEE Denmark Section.


 

 

Praktisk Info

Hvor


Hvornår

Tirsdag d. 24. marts 2015

Kl. 19:30 - 21:30


Pris

Ingeniør, ej medl. IDA

0 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

IDA Engineering Club

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

24. marts 2015 - kl. 13:00


Antal pladser

30


Ledige pladser

7


Arrangementsnr.

313401


Arrangør

IDA E