Arrangement

Geologisk og historisk tur på Stevns, fra Højerup Kirke til Boesdal Kalkbrud

Stevns Klint er blevet optaget på UNESCO's liste over verdensarv i 2014, fordi et dramatisk kapitel i Jordens historie gemmer sig i klinten. Et ganske tyndt lag af Fiskeler fortæller historien om, hvordan halvdelen af alle dyrearter blev udslettet.

Geologisk og historisk tur på Stevns , 4660 Store Heddinge

Lørdag d. 08. juni 2019

Kl. 10:00 - 16:00

Fra 200 kr.

 

Beskrivelse

Stevns Klint er blevet optaget på UNESCO's liste over verdensarv i 2014, fordi et dramatisk kapitel i Jordens historie gemmer sig i klinten. Et ganske tyndt lag af Fiskeler fortæller historien om, hvordan dinosaurerne og halvdelen af alle dyrearter blev udslettet for 66 millioner år siden, da en asteroide ramte Jorden.

BYG Sjælland inviterer til en spændende lørdagstur på Stevns, hvor vi skal gennemgå Stevns historie og spændende geologi og bl.a. høre om hvorfor dinosaurerne uddøde for omkring 65 millioner år siden, som betyder at Stevns Klink nu er kommet på UNESCO's liste over verdensarv.
Rundvisningen starter ved Højerup Kirke og slutter ved Boesdal Kalkbrud.

Program:

Kl. 10:00 Indledning ved Keld Olsen IDA Byg Sj.

Kl. 10:05 Guidet rundvisning ved Højerup Kirke og klinten med forklaring på hvorfor den er komme på UNESCO's liste over verdensarv i 2014 ved Vagn Aage Andersen.

Kl. 11:20 Stevns Fyrcenter og guidet besøg på udstillingen og gamle fyrmesterbolig ved Vagn Aage Andersen.

På vejen til Bøgeskoven stopper vi op ved Stevns kridtbrud.

Kl. 12:00 Frokost på Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, Bøgeskovvej 8 og mulighed for en gåtur ud til havnen.

Kl. 14:00 Køre fra Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov.

Kl. 14:20 På vejen til Boesdal Kalkbrud stopper vi op ved Stevns kridtbrud

Kl. 15:00 Guidet rundvisning på Boesdal Kalkbrud ved Vagn Aage Andersen.

Kl. 16:00 Mulighed for på egen hånd at gå rundt i området.

Beskrivelse af dagens program:

Stevns Klint med dens fiskeler/verdensarv:

Vi skal høre historien om en af Nordeuropas geologisk set mest interessante lokaliteter, Stevns Klint. I 1980´erne studerede forskere klintens Fiskeler. Forskningen kastede nyt lys over den store massedød, der fandt sted på jorden for 65 millioner år siden, hvor halvdelen af alle arter forsvandt, heriblandt dinosaurerne.

På turen rundt i det smukke landskab vil guiden komme ind på: Geologisk historie, kridthavets mangfoldighed, dinosaurernes rolle, opbygning af klinten, fiskeler, asteroide nedslag og vulkanisme, iridium indhold, kalk og kridt i Danmark.

Højerup Kirke:

Højerup gl. Kirke ligger helt for sig selv, ude på klintekanten, og lidt væk fra den lille idylliske landsby Højerup. Sagnet fortæller, at kirken hopper et hanefjed ind i landet hver julenat. Dengang kirken blev bygget var der flere hundrede meter mellem kirken og klintekanten, men i de mere end 700 år, der er gået siden dengang, har havet langsomt gnavet af klinten, og i 1928 faldt kirkens kor i havet.

Stevns Fyrcenter og guidet besøg på udstillingen og gamle fyrmesterbolig:

Stevns Fyr er opført af kridtsten fra Stevns Klint i 1878. Fyret er offentligt tilgængeligt og giver med sine 27 meters højde en mageløs udsigt over marker og hav.

Stevns Fyr ligger smukt på kanten af Stevns Klint. Her kan du på klintens højeste punkt besøge de to fyr og se rester fra Den Kolde Krig.

Om foråret og efteråret kan du opleve imponerende fugletræk, for hver år trækker millioner af fugle forbi Stevns Fyr.

Museum og udstillinger

Den gamle Fyrmesterbolig er blevet renoveret, og her har du mulighed for at se en udstilling lavet af Østsjællands Museum, der ud over fyrets historie, også fortæller om naturen og klintens geologi. I de to tilstødende lokaler kan du se skiftende udstillinger af kunst m.m.

Frokost:

Frokosten spiser vi på Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, Bøgeskovvej, som er kendt for sin gode hjemmelavet frokostbuffet. Her bliver der serveret frokostbuffet inkl. en øl/vand.

Boesdal Kalkbrud:

Efter frokost på Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, kører vi til Boesdal Kalkbrud, hvor vi skal høre om Boesdal Kalkbruds historie fra ca. 1900 til nu. Og hvor vi bl.a. skal se pyramiden som oprindeligt er bygget til opbevaring af jordbrugskalk.

Foruden jordbrugskalk, blev der også produceret brændt kalk til brug som mørtel og som fluss-middel. Her skal vi høre hvordan fremstillingen foregår, og problemer med den flint som kalken indeholder og blev skilt fra, da den ingen kommerciel værdi havde, og blev læsset af i havet ud fra bruddet.

På egen hånd:

Efter rundvisningen er der mulighed for at gå en tur i den smukke natur, der er her og se nærmere på bruddet, klinten og den specielle ler den er berømt for.

Generel information:

Ved starten af arrangementet, kan der eventuelt aftales fælles transport, i tilfælde af at nogle af deltagerne, ikke er så mobile og har behov for det.

For mere information om Højerup Kirke, klint, museum og Boesdal Kalkbrud, gå ind på: www. stevnsnaturcenter.dk og Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov på: www.gjorslevboegeskov.dk

Deltagerbetalingen indeholder entre, frokost på Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov og guide på hele turen. Tilmelding er bindende efter den 31. maj.

Drikkevarer er inkl. en øl/vand.

OBS! Parkering i Højerup (inden for bommende) er desværre ikke noget Østsjællands Museum har noget med at gøre. Det er derimod Selskabet Højeruplund som ejer området og opkræver p-afgift til vedligeholdelse af området. Derfor skal man betale 40 kr. for at holde på pladsen.

Er du ikke medlem af IDA eller har du ikke i forvejen en brugerprofil skal du oprette en brugerkonto her > Her får du et login, som du skal anvende ved tilmelding til arrangementet.

Du kan også kontakte IDAs arrangementshotline via denne formular >

 

Praktisk Info

Hvor

Geologisk og historisk tur på Stevns

Højerup Bygade 38

4660 4660 Store Heddinge


Hvornår

Lørdag d. 08. juni 2019

Kl. 10:00 - 16:00


Pris

Studerende, ikke medlem af IDA

200 kr.

Firmamedlem

200 kr.

Medlem af arrangør

200 kr.

Ledig

200 kr.

Medlem

200 kr.

Seniormedlem

200 kr.

Studiemedlem

200 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

250 kr.

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 06. juni 2019

Kl. 17:00


Antal pladser

40


Ledige pladser

21


Tilvalg

Børn under 16 år

100 kr.

Ledsager

250 kr.

Arrangementsnr.

327696


Arrangør

BYG Sjælland, IDA Sjælland


Medarrangører

IDA Sjælland

Roskilde-Køge Afdeling, IDA Sjælland