Arrangement

Historisk byvandring

Kom med under jorden og se 'Rakkerens Hule' og følg med videre når vi ser Helligåndsklosteret. Turen slutter af med en tur gennem loge indgangen til Duus' Vinkælder, hvor NP er vært for en øl/sodavand. Arrangementet gentages senere på efteråret.

Aalborg

Tirsdag d. 27. august 2013

Kl. 16:30 - 19:30

Fra 50 kr.

 

Beskrivelse

Selvom alt er udsolgt kan man stadig melde sig til ventelisten. Arrangementet er meget populært og der er i øjeblikket 17 på venteliste. Tilmelder man sig ventelisten kommer man først i køen, når vi gentager arrangementet på et tidspunkt i efteråret. Aalborg Kloster er det bedst velbevarede nord for Alperne. Benyt lejligheden til at høre historien om, hvorfor en vis Maren Hemmings i 1431 besluttede at opføre et kloster på noget jord, som hun havde arvet efter sine forældre, hvorfor brugte hun ikke bare pengene på sig selv? Hør om munke- og nonneliv, som det udformede sig bag de tykke mure og bl.a. omfattede forpligtigelsen til at tage sig af hittebørn, samt gå til messe og tidebønner i kirken 8 gange i døgnet.

Få fortællingen om middelalderens Aalborg frem til Reformationen, og hør om middelaldermenneskets tankegang, længsler og frygt. Lad dig betage af de smukke kalkmalerier i klostrets kapitelsal,der byder på korsfæstelse, død og opstandelse samt frygtindgydende marer.

I den lave kælder med hvælvinger ses de store rum, hvor madvarer, vin- og øltønder og brænde blev opbevaret. Her findes stadig et lille fængsel, som kunne anvendes, hvis man havde forbrudt sig mod klosterets regler. - Og hvem ved? Måske er der også en enkelt spøgelseshistorie at berette.

Vi hører også om drengene fra Churchill klubben, en modstandsgruppe, der gjorde oprør mod tyskerne under 2. Verdenskrig og gemte deres våben på klosteret. - Kloster er også fortællingen om, hvordan klostret overlevede Reformationen, og i dag står så velbevaret, som det gør.

Chr.4’s laug er stiftet i 1942 af en gruppe borgere fra Aalborg med restauratør og vinhandler Kragh i spidsen. Der fortælles om baggrunden for stiftelsen, som bærer det specielle navn samt om fonden, der støtter humanitære og kulturelle formål. Med guidens nøgle åbnes bagdøren, og vi går gennem den hemmelige løngang til lokalerne.

Rakkerens Hule er resterne af det fængsel, som lå under Aalborgs vestre byport. Der er mulighed for at komme ned i hulen 2,5m under gaden, det anbefales at have fornuftigt tøj på, da turen gennem kloakdækslet kan give snavset tøj. Rakkerens Hule er det navn, Aalborgenserne har givet stedet, rakkeren boede selv udenfor byen og kom kun i Hulen for at "gøre rent", det vil sige køre rent halm ind en til to gange årlig. Rakkerens Hule var i brug til de "uærlige" fanger i mere end 150 år, men da for mange af dem døde på grund af de dårlige forhold, flyttede man fængslet op i byporten. Porten blev fjernet efter mere end 300 års brug. Rakkerens Hule blev genfundet og udgravet i 1907 i forbindelse med et gadeanlæg. Vi skal høre om, hvem Rakkeren var, og hvad der sketAalborg Kloster er det bedst velbevarede nord for Alperne. Benyt lejligheden til at høre historien om, hvorfor en vis Maren Hemmings i 1431 besluttede at opføre et kloster på noget jord, som hun havde arvet efter sine forældre, hvorfor brugte hun ikke bare pengene på sig selv? Hør om munke- og nonneliv, som det udformede sig bag de tykke mure og bl.a. omfattede forpligtigelsen til at tage sig af hittebørn, samt gå til messe og tidebønner i kirken 8 gange i døgnet.

Få fortællingen om middelalderens Aalborg frem til Reformationen, og hør om middelaldermenneskets tankegang, længsler og frygt.  Lad dig betage af de smukke kalkmalerier i klostrets kapitelsal,der byder på korsfæstelse, død og opstandelse samt frygtindgydende marer.

I den lave kælder med hvælvinger ses de store rum, hvor madvarer, vin-  og øltønder og brænde blev opbevaret. Her findes stadig et lille fængsel, som kunne anvendes, hvis man havde forbrudt sig mod klosterets regler.  -  Og hvem ved? Måske er der også en enkelt spøgelseshistorie at berette.

Vi hører også om drengene fra Churchill klubben, en modstandsgruppe, der gjorde oprør mod tyskerne under 2. Verdenskrig og gemte deres våben på klosteret. - Kloster er også fortællingen om, hvordan klostret overlevede Reformationen, og i dag står så velbevaret, som det gør.

Chr.4’s laug er stiftet i 1942 af en gruppe borgere fra Aalborg med restauratør og vinhandler Kragh i spidsen. Der fortælles om baggrunden for stiftelsen, som bærer det specielle navn samt om fonden,  der støtter humanitære og kulturelle formål. Med guidens nøgle åbnes bagdøren, og vi går gennem den hemmelige løngang til lokalerne.

Rakkerens Hule er resterne af det fængsel, som lå under Aalborgs vestre byport. Der er mulighed for at komme ned i hulen 2,5m under gaden, det anbefales at have fornuftigt tøj på, da turen gennem kloakdækslet kan give snavset tøj. Rakkerens Hule er det navn, Aalborgenserne har givet stedet, rakkeren boede selv udenfor byen og kom kun i Hulen for at "gøre rent", det vil sige køre rent halm ind en til to gange årlig. Rakkerens Hule var i brug til de "uærlige" fanger i mere end 150 år, men da for mange af dem døde på grund af de dårlige forhold, flyttede man fængslet op i byporten. Porten blev fjernet efter mere end 300 års brug. Rakkerens Hule blev genfundet og udgravet i 1907 i forbindelse med et gadeanlæg. Vi skal høre om, hvem Rakkeren var, og hvad der skete i hulen.

 

Praktisk Info

Hvor

Duus Vinkælder

Østerågade 9

9000 Aalborg

Foran indgangen


Hvornår

Tirsdag d. 27. august 2013

Kl. 16:30 - 19:30


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

50 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

50 kr.

Medlem af arrangør

50 kr.

Ledig

50 kr.

Medlem

50 kr.

Seniormedlem

50 kr.

Studiemedlem

50 kr.

Tilmeldingsfrist

19. august 2013 - kl. 00:00


Antal pladser

25


Ledige pladser

0


Tilvalg

Ledsager

50 kr.

Arrangementsnr.

307555


Arrangør

Nordjyske Planlæggere, IDA Nord