Arrangement

Hvad gør Roskilde Kommune ved skybrud og stormflod?

Hør om Roskilde Kommune nye beredskabsplan for skybrud og stormflod, samt havvandsstigninger.

Roskilde

Tirsdag d. 28. oktober 2014

Kl. 17:30 - 20:00

Fra 0 kr.

 

Beskrivelse

Den 6. december 2013 stig vandet i Roskilde havn med over 2 m over normal vandstand på grund af stormfloden Bodil, som presset vandstanden i Roskilde Fjord op i et faretruende niveau, således at vikingskibsmuseet nær var blevet oversvømmet, samt flere jordområder blev oversvømmet.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde mod vandet fra fjorden er der begyndt at trænge vand ind. Efter pres fra Roskilde Fjords vande fredagen igennem gav enkelte af vinduerne i Vikingeskibsmuseet op, og der opstod sprækker i dem. Beredskabsstyrelsen havde sat træplader på den vinduesfacade, der vender ud mod vandet, ligesom soklen er blevet beskyttet med sandsække for at beskytte de fem uerstattelige vikingeskibe. Politiet måttet afspærre Sct. Claras Vej, der løber ved museet, over en strækning på 300 meter, fordi den er oversvømmet. Især området ved Roskilde Fjord blev hårdt ramt, og i Frederikssund og Jyllinge Nordmark mistede i alt ca. 600 familier deres hjem.  I Danmark kostede Bodil en 72-årig kvinde livet. Stormen var forholdsvis langvarig og skabte helt ekstraordinært stormflod i dele af de indre danske farvande. I Europa døde 15 mennesker.

I forbindelse med klimatilpasningen skaber vi plads til vandet i byerne og det åbne land ved at ændre og supplere eksisterende tekniske løsninger og anlæg.

Oversvømmelser rammer bredt og kan true kritiske funktioner i samfundet og mange sektorer kan være under pres på samme tid fx oversvømmede veje, forurening med spildevand med sygdomsfremkaldende organismer, vandskadede institutioner, drikkevandsforurening og strømsvigt. Beredskab handler derfor også om ledelse, ansvarsfordeling, kommunikation og prioritering.

Du vil på mødet få indsigt i beredskabsplanlægning, organisering af beredskabet, behovet for ledelse og osv., som Roskilde Kommune vil gøre ved chefkonsulent Hans Chr. Jensen, Roskilde Kommune.

Herefter vil forsker Tyge Kjær fra RUC fortælle om Klimatilpasning:

Hvad kan vi gøre med de stigende nedbør, pludselig regn og havvandsstigninger med praktiske eksempler og udfordringer, især om såkaldt intelligent styring af ekstremregn med brugen af drænsystemet som en midlertidig lagring af pludselig regn, plus andre løsninger. Planlægning af  havvandsstigninger med indsatsplaner over hele landet.

 

Program:

Chefkonsulent Hans Chr. Jensen vil fortælle om Roskilde Kommune stormflodssikring

Forsker Tyge Kjær fra RUC vil fortælle om klimatilpasning og havvandsstigning.

 

Roskilde Kommune skal godkende deres stormflodssikring i starten af september, som er afhængig af Hans Chr. Jensen deltagelse.

Medarrangør: IDA Mechanical Sjælland, Byg Sjælland.

 

Praktisk Info

Hvor

Auditoriet på Roskilde Rådhuset

Rådhusbuen 1

4000 Roskilde


Hvornår

Tirsdag d. 28. oktober 2014

Kl. 17:30 - 20:00


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

IDA Engineering Club

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Ingeniør, ej medl. IDA

2.000 kr.

Tilmeldingsfrist

22. oktober 2014 - kl. 23:59


Antal pladser

100


Ledige pladser

82


Arrangementsnr.

311796


Arrangør

Roskilde-Køge Afdeling, IDA Sjælland