Arrangement

Hvilken farve har guld og sølv?

Tirsdag d. 30. september 2014

Kl. 19:30 - 21:30

Gratis

 

Beskrivelse

Hør hvordan plasmoniske effekter kan forklare de fremtrædende farver på glasmalerier på kirkevinduer og hvordan de kan bruges til at skabe kunstige farver der kan tilføjes overfladen i plastikprodukter. Maling af LEGO figurer kan gå hen og blive fjern fortid.

Metaller er kendt for at være gode elektriske ledere og kobber er et godt eksempel som bliver brugt til elektriske ledninger. Når de samme metaller udsættes for optiske felter, fremstår de stærkt reflekterende og skinnende. Ædelmetallerne guld  og sølv er værdsatte eksempler. Højst overraskende, så kan metallers farve ændres, hvis overfladen nanostruktureres. Dette baner vejen for interessante optiske fænomener med potentiel anvendelse indenfor mange områder fra optiske sensorer og detektion af biokemiske molekyler til energihøstning i f.eks. solceller og foto-katalyse. Den nyeste forskning giver håb om at plasmon effekter også kan bruges som et alternativ til mere konventionel indfarvning af plastikprodukter.
Når fri ledningselektroner udsættes for et højfrekvent elektrisk felt, vil de reagere kollektivt. De resulterende svingninger af elektron-plasmaet kaldes plasmoner. Foredraget vil gennemgå de grundlæggende egenskaber ved plasmoner. Der vil være eksempler på plasmoner i ædelmetaller og deres anvendelser samt deres forventede brug i nye avancerede applikationer og teknologier. Endeligt gives der et indblik i den nyeste forskning på området, hvor plasmoner udforskes i strukturer med helt ned til atomare dimensioner, herunder mulig kvantemekanisk opførelse i koblingen af sølv/guld nanopartikler (med kun nanometer gab) og grafen-flager, hvor plasmoner er begrænset til et ét-atom tyndt lag af kulstof atomer. 

Gratis arrangement i samarbejde med IEEE.

Foredrag v/ N.Asger Mortensen, DTU Fotonik.

 

Praktisk Info

Hvor


Hvornår

Tirsdag d. 30. september 2014

Kl. 19:30 - 21:30


Pris

Ingeniør, ej medl. IDA

0 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

30. september 2014 - kl. 23:59


Antal pladser

50


Ledige pladser

35


Arrangementsnr.

311924


Arrangør

IDA E