Arrangement

Molekylære maskiner og organiske computere – et foredrag i forskningens døgn

På forskningens dag sætter vi fokus på hvordan hundrede af nutidens computere kan være på det areal, der svarer til størrelsen af ét enkelt sandkorn. Er Organiske computere svaret?

Fredag d. 24. april 2015

Kl. 17:00 - 19:00

Gratis

 

Beskrivelse

Molekylære maskiner og organiske computere
Forestil dig mobiltelefoner, der kan indeholde milliarder af musiknumre, digitale kameraer, der kan indeholde milliarder af billeder eller, at meteorologerne kan lave holdbare vejudsigter et halvt år ud i fremtiden. Hvis disse herligheder skal blive til virkelighed, kræver det, at en ny computerteknologi bliver udviklet, fordi den teknologi vi bruger i dag ikke er god nok til at opbevare og behandle så meget information.

I mange år har forskere forsøgt at fremstille en organisk computer, der har potentialet til at blive så lille, at hundrede af nutidens computere kan være på det areal, der svarer til størrelsen af ét enkelt sandkorn. Ved hjælp af syntetisk kemi er man i dag i stand til at fremstille en speciel type organiske molekyler, som kaldes rotaxaner. Rotaxaner kan fungere som molekylære maskiner, og i foredraget vil det blive beskrevet, hvordan molekylære maskiner fremstilles, og hvordan de er blevet brugt til at fremstille komponenter til organiske computere.

Forelæsere:
Professor Jan Oskar Jeppesen v. Institut for Fysik og Kemi på Syddansk Universitet.

Kontaktinformation
S
yddansk Universitet, Institut for Fysik og Kemi
Jan O. Jeppesen
65502587

Professor Jan Oskar Jeppesen fra SDUs Institut for Fysik og Kemi (IFK) modtager i dag Danmarks største forskerpris på 2,5 millioner kroner.

Villum Kann Rasmussen Fonden uddeler hvert år et stort legat til en dansk forsker, der fortjener en anerkendelse for en særlig værdifuld indsats inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning. 

I år er det 100 år siden, at manden bag fonden - civilingeniør Villum Kann Rasmussen, der udviklede Velux-vinduet - blev født, og det fejrer fonden med to årslegater på 2,5 millioner kroner og et særligt hæderslegat på 500.000 kroner. De tre priser uddeles alle i dag på 100 årsdagen.

 

Årslegaterne går til professor i kemi Jan O. Jeppesen (billedet) fra IFK og til professor i matematik Eva Bjørn Jensen fra Aarhus Universitet, mens hæderslegatet gives til Jens Als-Nielsen, der er professor emeritus og tidligere afdelingsleder på Risø.

 

Originale resultater og praktisk udnyttelse

Jan Oskar Jeppesen er trods sin unge alder – 36 år - allerede internationalt anerkendt. Han får legatet for sin nyskabende og originale forskning inden for organisk kemi. Specielt værdsættes indsatsen inden for organisk syntese, fysisk-organisk kemi og supramolekylær kemi. 

Her har Jan Oskar Jeppesen bidraget til at fremstille store og komplekse organiske molekyler med helt specielle funktionelle egenskaber. Og hans forskning har vist sig at have et stort potentiale for anvendelse inden for molekylær elektronik og udvikling af sensorer. 

Fonden fremhæver, at prismodtageren har evnet både at frembringe originale grundvidenskabelige resultater og haft øje for, hvordan de kan udnyttes praktisk, for eksempel til sensorer, der kan opspore sprængstoffer. Hans store forskningsindsats har således været et vigtigt bidrag til løsning af en række praktiske problemstillinger og dermed også til nytte for samfundet.

 

Forskning og familieforøgelse

- Jeg blev meget overrasket, da de ringede til mig fra Villum Kann Rasmussen fonden og sagde, at de havde beslutte at tildele mig det store årslegat. Men også både stolt og beæret – ikke mindst fordi jeg nu kommer i selskab med store SDU-forskere som Jesper Wengel, Ole Mouritsen og Peter Roepsdorff, der tidligere har modtaget forskerpriser fra Villum Kann Rasmussen fonden, fortæller Jan Oskar Jeppesen, der i dag kl. 14 modtager de 2,5 mio. kroner ved en Legatoverrækkelse på Experimentariet i Hellerup. De 2 mio. kroner skal bruges til forskningsformål indenfor de kommende 10 år. Den resterende del af beløbet kan Jan Oskar Jeppesen – når skatten er betalt – selv bestemme, hvad han vil bruge til:

- Min kone Lise og jeg forventer familieforøgelse til april, hvor vores søn Anders får en lillebror, og så kunne vores hus i Sanderum godt trænge til et par nye brædder. I en sådan situation er det da mægtig rart, at der nu kommer lidt ekstra penge ind på kontoen, afslutter Jan Oskar Jeppesen, der i forbindelse med prisoverrækkelsen i dag vil holde et foredrag, hvor han gøre rede for hovedlinjerne i sin forskning.

 

Karriere

Jan Oskar Jeppesen er uddannet cand. scient. og ph.d. i kemi. I hele sin forskerkarriere har han været tilknyttet Syddansk Universitet i Odense, og han blev lektor i 2005. Sidste år i juli blev han udnævnt til professor i kemi.

Jan Oskar Jeppesen har modtaget meget betydelige bevillinger fra såvel de strategiske som de frie forskningsråd samt fra private fonde i Danmark, og han er partner i et Marie Curie træningsnetværk finansieret af EU. Han modtog Familien Hede Nielsens forskerpris i 2003 for sit arbejde med syntetisk organisk kemi og molekylær elektronik

 

 

 

 

 

Praktisk Info

Hvor

Fredericia Gymnasium

Nørrebrogade 88, 7000 Fredericia


Hvornår

Fredag d. 24. april 2015

Kl. 17:00 - 19:00


Pris

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

IDA Engineering Club

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

24. april 2015 - kl. 16:00


Antal pladser

50


Ledige pladser

44


Arrangementsnr.

314023


Arrangør

Trekantafdeling, IDA Syd