Arrangement

Salg af vilde spiselige planter

Er vilde planter sikre og lovlige at sælge og servere? Fødevarestyrelsen har udgivet en liste over planter, der er acceptable/ikke acceptable. Betyder det, at det er slut med fx at bruge de flotte blå hjulkroneblomster som spiselig pynt?

IDA Mødecenter, København V

Torsdag d. 28. november 2019

Kl. 19:00 - 21:30

Fra 0 kr.

Tilmeldingsfrist 25. november 2019 - kl. 23:55

 

Beskrivelse

Fødevarestyrelsen kom for nylig med en liste over planter der er er tilladt til fødevarebrug, tilladt i begrænsede mængder, skal novel food godkendes eller som ikke er tilladt uden dokumenteret risikofri dosering.

Listen var foranlediget af, at der med fremkomsten af det nye nordiske køkken udfoldes stor nysgerrighed og kreativitet med hensyn til at anvende mindre kendte planter og plantedele i madlavningen. Men er de spændende gastronomiske oplevelser også sikre for konsumenternes helbred? Og hvor langt skal man gå for at dokumentere sikkerhed?

Novel foods er fødevarer, der ikke er spist før 1997 i en EU-medlemsstat i nævneværdigt omfang. Men hvad er ’nævneværdigt omfang’, når man skal vurdere tidligere indtagne mængder? Vi hører Fødevarestyrelsen om hvordan listen er fremkommet og hvordan man kan forholde sig til den.

Vi hører også en professionel sanker, der leverer vilde råvarer til restauranter, samt brancheforeningen HORESTA om hvilke fordele og ulemper, der er forbundet med den nye planteliste, og om de er enige i Fødevarestyrelsens klassificering. Hvordan foregår kommunikationen mellem Fødevarestyrelsen, sankere og restauranter – og hvad de kan gøre, hvis de mener at de har noget, som de har risikovurderet som uskadeligt, men som står på en planteliste som betænkeligt eller novel food?

Endelig skal vi smage på en nyudviklet sodavand, UKRUDT, som er fremstillet af vilde, spiselige planter. Samtidig hører vi lidt om hvem, der står bag, og hvordan produktudviklingen er foregået.

Program

19:00-19:10 Velkomst og introduktion v/Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, cand.brom. DHI A/S

19:10-19:40 Problemstillinger i forbindelse med brug af vilde spiselige planter i kommerciel sammenhæng v/Jørgen Stolz og Anna Andersen, Silva Danica, Mad og Natur Aps samt Det Vilde Køkken i Klint.

19:40-20:00 Sodavanden UKRUDT. Smag en sodavand med skvalderkål. v/ Steffen Plejdrup, Projektkoordinator/Ukrudt, FRAK

20:00-20:15 Pause

20:15-20:45 Fødevarestyrelsens plantelister v/ Hanne Boskov Hansen og Maja Effersøe Khan, Fødevarestyrelsen

20:45-21:15 Fødevarestyrelsens plantelister, hvordan kommer vi videre? v/ Tine Skriver, fødevarechef, HORESTA

21:15-21:30 Diskussion og afrunding


 

Praktisk Info

Hvor

IDA Mødecenter

Kalvebod Brygge 31 - 33

1780 København V


Hvornår

Torsdag d. 28. november 2019

Kl. 19:00 - 21:30


Pris

Studiemedlem

0 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

100 kr.

Firmamedlem

100 kr.

Medlem af arrangør

100 kr.

Ledig

100 kr.

Medlem

100 kr.

Seniormedlem

100 kr.

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 25. november 2019

Kl. 23:55


Antal pladser

50


Ledige pladser

15


Arrangementsnr.

333956


Arrangør

IDA Levnedsmiddelselskabet


Medarrangører

Kurser for studerende