Arrangement

Besøg i Thorvaldsen Samlingen på Nysø ved Præstø

I 250-året for Bertel Thorvaldsens fødsel drager vi til Thorvaldsen Samlingen på Nysø og får historien om Thorvaldsens liv, kunst og relation til Nysø Gods samt tur i haven. Frokost i Præstø. Jungshoved Kirke med Thorvaldsens altertavle og døbefont.

Thorvaldsen Samlingen på Nysø, Præstø

Søndag d. 06. december 2020

Kl. 10:00 - 14:45

Fra 75 kr.

1 plads tilbage

(Flyttet fra den 25/10)

Program for dagen

10.00 Ankomst til Nysø Gods (parkeringspladsen oppe ved vejen – se P-skilt)

10.15-12.00: Omvisning i Thorvaldsen Samlingen på Nysø samt havevandring

12.30: Frokost på Café Mokka, Havnepladsen 4, på Præstø Havn

13.45: Kørsel, 10 km,  til Jungshoved Kirke, Hovmarken 4 A, Præstø

14.00: Historien om Thorvaldsens værker i Jungshoved Kirke

14.45: Tak for i dag og mulighed for at gå en tur til den nærliggende Jungshoved Borgbanke og Roehavnen.

 

Deltagerprisen omfatter entre og guidet omvisning i Thorvaldsen Samlingen og i haven, frokost excl. drikkevarer samt omvisning i Jungshoved Kirke.

 

Nysø Gods

Ved Præstø Fjord ligger det smukke Nysø Gods, som er Danmarks første herregård opført i barok stil efter nederlandsk forbillede. Herregården er opført 1671-1673 til købmand Jens Lauridsen fra Præstø, og Nysø er på denne måde også fortællingen om borgerskabets nye muligheder efter enevældens indførelse i 1660. Op gennem 1700-tallet har Nysø forskellige ejere, herunder gehejmeråd Henrik Adam Brockenhuus.  

I år 1800 kommer Nysø Gods i familien Stampes eje, da Holger Stampe erhverver sig stamhuset for penge, han har arvet af sin farbror, den kendte statsminister Henrik Stampe, der spillede en væsentlig rolle i dødsdommen over Struensee. Holger Stampe opretter baroniet Stampenborg i 1809 med Nysø som herresæde, og godset har været i slægtens eje siden.

Familien Stampe og Nysø

I 1827 arver Holgers søn, også en Henrik, baroniet Stampenborg, og det er med denne Henrik og hans hustru, Christine Stampe f. Dalgas, at Nysø Gods i sandhed kommer til at opleve en guldalder. Parret er særligt kunstinteresseret og har begge opholdt sig i lange perioder i Italien, hvor de blandt andet gennem Christines familie har lært flere danske kunstnere i Italien at kende, og på Nysø får de hurtigt etablere et kunstnerisk samlingssted for flere af tidens betydelige kunstnere, hvor også N.F.S. Grundtvig og B.S. Ingemann hører til inderkredsen.

Bertel Thorvaldsen og det kunstneriske fællesskab

Da billedhuggeren Bertel Thorvaldsen i slutningen af 1830’erne er på vej hjem til Danmark efter at have boet og arbejdet mere end 40 år i Rom, opfordrer Frederik VI Christine Stampe til at tage sig af Thorvaldsen, så han ikke kommer til at kede sig efter hjemkomsten fra det store udland. Christine Stampe, der allerede er aktiv i etableringen af Thorvaldsens Museum, som er under opførelse, påtager sig hellere end gerne opgaven, og hun inviterer derfor Thorvaldsen med til Nysø Gods første gang i sommeren 1839.

Allerede fra første færd føler Thorvaldsen sig godt tilpas på Nysø, og stedet bliver hans egentlige hjem de sidste fem år af hans liv. Selv betegner Thorvaldsen årene på Nysø som de lykkeligste i hans liv. Han bliver taget imod som et kært familiemedlem, får eget atelier i haven, og i Nysø-perioden oplever Thorvaldsen at udvikle flere nye tendenser i sin kunst, herunder en poetisk realisme.

Udover at få en helt ny ro til sit kunstneriske virke bliver Thorvaldsen også en feteret figur i det kunstneriske fællesskab, der allerede eksisterer på Nysø i disse år. H.C. Andersen, som var her første gang i sommeren 1838, udvikler Thorvaldsen blandt andet et venskab med, der varer livet ud, og som H.C. Andersen mindes længe efter Thorvaldsens død. Andersen husker blandt andet, hvordan Thorvaldsen elskede at få læst de samme eventyr højt igen og igen under arbejdet, særligt ”Den grimme ælling”.

Bertel Thorvaldsen bliver en naturlig hovedfigur i det kunstneriske fællesskab på Nysø fra 1839, og efter hans død i 1844 kommer en ny generation af kunstnere til at holde af at drage til Nysø i det grønne for at finde inspiration til deres værker, herunder maleren P.C. Skovgaard, som udført en række smukke malerier fra Nysø og omegn.

Museets oprettelse

I 1924 ophæves baroniet Stampenborg som følge af lensloven, og museet Thorvaldsen Samlingen på Nysø oprettes i godsets østlige kavalerfløj. Museet åbnede i 1926 og fremviser blandt andet en unik samling af Thorvaldsens originale gipsskulpturer samt enestående lermodeller fra Thorvaldsens arbejdsproces, som Christine fik brændt i godsets eget teglværk. De fleste af værkerne i museet er udført under Thorvaldsens ophold på Nysø Gods.    

Thorvaldsens kunst til Jungshoved Kirke

Baronesse Christine Stampe nød at vise Thorvaldsen rundt i de lokale omgivelser, og en dag gik turen til Jungshoved Kirke fra 1250, der ligger usædvanligt smukt ved borgbanken af Jungshoved Slot, som lå her indtil 1714, og nær bredden af Stavreby Nor. Thorvaldsen og Christine Stampe så straks, at kirken ikke havde nogen altertavle, og Thorvaldsen fik derfor lyst til at lave en, og udførte også døbefonten, som fortsat er i brug.

Udover at nyde selve kirken med Thorvaldsens værker, de spændende kalkmalerier samt Abel Schrøders flotte prædikestol er det den dag i dag også fortsat utrolig smukt at gå op på den store bakke ved slotsbanken. Her vokser vilde buske, og slåen blomstrer i foråret, og står tæt med sine dybblå bær om efteråret. Fra voldterrænets top kan man nyde udsigten ud over noret, mod Kragevig og Bøgestrømmen med Nyord og Møn. Roehavnen, der også ligger ved kirken, og hvorfra der helt frem til 1937 blev udskibet roer til sukkerfabrikken i Stege, er i sig selv et helt lille studie.

Hvor

Thorvaldsen Samlingen på Nysø

Nysøvej 5

4720 Præstø

Vi mødes på parkeringspladsen ved Nysøvej - se parkeringsskiltet.


Hvornår

Søndag d. 06. december 2020

Kl. 10:00 - 14:45


Pris

Ledig

75 kr.

Medlem

75 kr.

Seniormedlem

75 kr.

Studiemedlem

75 kr.

Tilmeldingsfrist

Søndag d. 29. november 2020

Kl. 23:55


Antal pladser

20


Ledige pladser

1

Tilvalg

Ledsager

150 kr.

Arrangementsnr.

337959