Arrangement

Byvandring - Aalborg under besættelsen

Kom med på en byvandring, hvor vi følger i modstandsfolkenes fodspor gennem byens gader. Her vil vi se hvor begivenhederne under 2. verdenskrig udspillede sig, og høre guiden fortælle levende historier, så man næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

Aalborg Historiske Museum, Aalborg

Torsdag d. 02. juli 2020

Kl. 17:00 - 19:00

Gratis

 

BeskrivelseLink kopieret

Besættelsen af Danmark 1940-45 under 2. verdenskrig er en vigtig periode i den nyere danmarkshistorie. Og krigen var særdeles nærværende også i Aalborg, hvor der blev udført sabotagearbejde af lokale modstandsfolk, og hvor tyske soldater var et synligt element i bybilledet.

Publikum kan på disse byvandringer følge i modstandsfolkenes fodspor gennem byens gader og se, hvor de dramatiske begivenheder under 2. verdenskrig udspillede sig, mens museets guide fortæller levende historier, så man næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

En af Danmarks første modstandsgrupper var fra Aalborg

Den kendte Churchill-klub var en af Danmarks første modstandsgrupper. Den opstod ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og ved byvandringen får publikum naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge fra modstandsgruppen.

Det startede med småting såsom at pille skilte ned og klippe ledninger over. Siden udviklede det sig til regulær sabotage, og hvælvingerne under Helligåndsklosteret blev brugt som skjulested for våben og ammunition, som drengene stjal fra tyskerne.

Medlemmerne af Churchill-klubben blev anholdt 8. maj 1942 og i første omgang fængslet i arresten i Kong Hansgade. Fordi den danske stat stadig selv på dette tidspunkt opretholdt justits i landet, var deres straffe relativt milde set i forhold til de straffe, der senere blev tildelt modstandsfolk for lignende forhold. Medlemmerne blev alle løsladt før krigen var omme, og flere nåede at blive aktive modstandsfolk på ny.

Vandringen kommer også forbi der, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen, samt de steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage). Man kommer ligeledes forbi flere mindeplader for faldne modstandsfolk samt modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav på Almen kirkegård.

Varighed: 1½ – 2 timer


 

Praktisk InfoLink kopieret

Hvor

Aalborg Historiske Museum

Algade 48

9000 Aalborg

Turen starter foran Aalborg Historiske Museum i Algade 48


Hvornår

Torsdag d. 02. juli 2020

Kl. 17:00 - 19:00


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 30. juni 2020

Kl. 23:59


Antal pladser

30


Ledige pladser

0

Tilvalg

Ledsager

0 kr.

Arrangementsnr.

336986