Arrangement

Filmaften: Pigerne på Sprogø

Film om Pigerne på Sprogø.

Sorø Kultur- og fritidscenter, Sorø

Onsdag d. 26. maj 2021

Kl. 17:00 - 18:00

Fra 0 kr.

Hvis man af lokalsamfundet var blevet stemplet som enten voldsomt ustabil rent arbejdsmæssigt eller havde en adfærd, der stødte kraftigt an mod den gængse moral, kunne man få diagnose ”moralsk åndssvag”. Nogle af diagnosens karakteristika var vagabondering, tyvagtighed eller seksuel umættelighed. Derpå blev man deporteret til en ø. Mændene til Livø. Kvinderne til Sprogø. Anbringelse på anstalt skete på ubestemt tid.

Det var ingen straf at blive anbragt på Sprogø, der ikke var et fængsel men en anstalt. Det vil sige, kvinderne blev fritaget for straf men ikke havde deres frihed.

Pigehjemmet skulle afskrække

Baggrunden for oprettelsen af de to ø-anstalter var angsten for, at der blev flere og flere degenererede personer. I forhold til dette skulle samfundets svar være, at de sunde skulle opmuntres til at få flere børn og de usunde tvinges til at få færre.

De usunde skulle derfor isoleres. Sterilisation af åndssvage, der blev lovliggjort med sterilisationsloven af 1934, var den mest radikale foranstaltning, samfundet foretog sig for at sikre en sund befolkning. Alene i perioden 1923-1938 blev 86 kvinder steriliseret. Mange kvinder led i de kommende år samme skæbne.

På Sprogø skulle kvinderne arbejde med landbrug og huslige sysler, og de skulle leve en tilværelse så tæt på en normal familie, som det nu var muligt. Kvinderne skulle kort sagt normaliseres, selv om de samtidig fik indprentet, at de var unormale.

Da kvinderne, der var anbragt på Sprogø, generelt blev anset for at være uhelbredelige, var det hovedfunktionen for anstalten på Sprogø, at den først og fremmest skulle virke afskrækkende på det omgivende samfund

OBS! Efter filmen er der generalforsamling med påfølgende let spisning  for Vestsjællands afdelings medlemmer. Særskilt tilmelding hertil er nødvendig på arr. nr.: 339443

”NB: For at overholde myndighedernes udmeldinger skal alle deltagere kunne fremvise en coronatest, som er negativ og som højst er 72 timer gammel.”

Hvor

Sorø Kultur- og fritidscenter

Frederiksvej 27

4180 Sorø


Hvornår

Onsdag d. 26. maj 2021

Kl. 17:00 - 18:00


Pris

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

IDA-medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Ikke IDA-medlem

100 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

100 kr.

Tilmeldingsfrist

Onsdag d. 19. maj 2021

Kl. 23:55


Antal pladser

25


Ledige pladser

7

Tilvalg

Ledsager

100 kr.

Arrangementsnr.

339960


Arrangør

Vestsjællands Afdeling, IDA Sjælland


Medarrangører

Seniorudvalg, IDA Sjælland