Arrangement

Gravitationsbølger – Einstein vinder endnu en runde efter 100 år

Nu er det endelig lykkedes direkte at måle gravitationsbølger, der blev forudsagt for 100 år siden i Einsteins almene relativitetsteori. Det er den sidste store brik, der falder på plads i vores teori for tyngdekraften.

IDA Conference, København V

Tirsdag d. 12. april 2016

Kl. 19:30 - 21:30

Gratis

Nu er det endelig lykkedes direkte at måle gravitationsbølger, der blev forudsagt for 100 år siden i Einsteins almene relativitetsteori. Det er den sidste store brik, der falder på plads i vores teori for tyngdekraften. Almen relativitetsteori beskriver tyngdekraften (gravitation) som krumninger i den firedimensionale rum-tid og gravitationsbølger er vibrationer i selve rum-tiden, der udbreder sig med lysets hastighed.

Målingen af tyngdebølger blev foretaget med de to LIGO eksperimenter i Louisiana og Washington State i USA i september 2015 og blev publiceret i februar 2016. Opdagelsen rangerer blandt de største i fysikken på linje med opdagelsen af Higgs-partiklen i 2012 og må stå højt på listen til årets Nobelpris i fysik.

Gravitationsbølger dannes når store masser accelereres kraftigt. Begivenheden set af LIGO i september 2015 viste sig at komme fra to sorte huller, der hver var cirka 30 gange tungere end solen, som kredsede omkring hinanden og til sidst smeltede sammen til et sort hul. I den sidste brøkdel af et sekund blev der så sendt gravitationsbølger ud med en energi, der et kort øjeblik oversteg summen af energien fra alle andre objekter i universet.

Selvom energien i gravitationsbølger er enorm, så er effekten ekstremt lille. Passagen af bølgerne gav anledning til en deformation af rummet med en faktor 10-21. LIGO er baseret på laserinterferometre med to på hinanden vinkelrette 4 km lange arme. Det er derfor en helt fantastisk præcision, der kræves af LIGO instrumentet for at måle ændringer af armenes længde ned til 10-18 meter! (det svarer til at skulle måle et lysår med 0.01 mm nøjagtighed). LIGO er derfor også en af de største tekniske bedrifter.

Samtidig med at gravitationsbølgernes eksistens er en hjørnesten i fysikken, så åbner de et helt nyt vindue til observation af de mest ekstreme begivenheder i universet. Med LIGO, og kommende rumbaserede gravitationsdetektorer som LISA, får astrofysikerne et helt nyt værktøj til blandt andet at studere sorte huller og neutronstjerner i hidtil ukendte detaljer. Og ikke mindst, opdage nye fænomener, som ingen har tænkt på!


Foredrag v/ Seniorforsker, Søren Brandt, DTU Space

Gratis arrangement i samarbejde med IEEE.

Hvor

IDA Conference

Kalvebod Brygge 31 - 33

1780 København V


Hvornår

Tirsdag d. 12. april 2016

Kl. 19:30 - 21:30


Pris

Ingeniør, ej medl. IDA

0 kr.

Ikke IDA-medlem

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

IDA-medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 12. april 2016

Kl. 15:00


Antal pladser

50


Ledige pladser

20

Arrangementsnr.

318448


Arrangør

IDA E