Arrangement

HISTORISK BETON - Hvorfor og hvordan bevarer vi den? Beton fra 1950’erne: Beton griber om sig/Vestbadet

Dansk Betonforening og Dansk Beton inviterer til det fjerde af seks fyraftensmøder om Historisk Beton. Hvorfor og hvordan bevarer vi det? Ved arrangementerne ser vi på fem betonbygninger fra hver deres epoke.

Vestbad, Brøndbyvester

Onsdag d. 12. juni 2019

Kl. 16:00 - 19:00

Gratis

 

BeskrivelseLink kopieret

Dansk Betonforening og Dansk Beton inviterer til det fjerde af seks fyraftensmøder om Historisk Beton. Hvorfor og hvordan bevarer vi det?

Ved arrangementerne ser vi på fem betonbygninger fra hver deres epoke. Vi zoomer ind på, hvorfor betonen er bevaringsværdig. Rådgivere, entreprenører og bygherrer fortæller om, hvordan beton bevares i praksis, og om vi kan gøre det bedre.

De fem epokespecifikke arrangementer suppleres med et intermezzo med et foredrag af den internationalt anerkendte bevaringsarkitekt Gunny Harboe. Intermezzoet ser stort på betonepokerne og lægger i stedet op til en diskussion i plenum om historisk beton, bevaring og kulturarv.

8. maj – Beton før 1890’erne: Den uarmerede beton/Vestvolden

13. maj – Betonbevaring i internationalt perspektiv

5. juni – Beton fra 1930’erne: Den tidlige jernbeton/Overformynderiet og Palægaragerne

12. juni – Beton fra 1950’erne: Beton griber om sig/Vestbadet

21. august – Beton fra 1960’erne: Betonelementer/Høje Gladsaxe

4. september – Beton fra 1970’erne: Brutalisme og skala/ Herlev Hospital

Beton! Gennem mere end 150 år har beton været det moderne materiale par excellence. Men beton er ikke bare beton. Beton udvikler sig i takt med industrialisering fra 1800-tallet og op igennem det 20. århundrede. Det blev synonymt med modernismen, og i dag er det verdens mest brugte byggemateriale. Men det 20. århundredes moderne arkitektur er nu historie, og beton er blevet bevaringsværdigt. Betonen bærer på store historier om samfundsforhold, industri og håndværk, mennesker og kultur. Dermed bliver betonbevaring mere og andet end en rent teknisk disciplin. Betonbevaring får dermed et kulturarvsperspektiv, som fører til spørgsmål om Hvorfor bevare og krav til Hvordan vi bevarer betonen.

Foredragsrækken er tilrettelagt for Dansk Beton og Dansk Betonforening af arkitekt Grethe Pontoppidan, arkitekturet aps, i samarbejde med direktør Torben Seir og konservator Sanne Spile fra Seir Materialeanalyse A/S samt ingeniørdocent ved DTU Tommy Johansen.

Beton fra 1950’erne: Beton griber om sig/Vestbadet

På dette fyraftensarrangement får vi en rundvisning af rådgivere og entreprenør på det næsten færdigt-restaurerede badekompleks og en gennemgang af de danske betonnormers historie. Der vil være særlig fokus på udførelsen som et håndværk, der kræver særlig viden og kompetencer hos håndværkere og entreprenør.

Efter 2. verdenskrig tager betonbyggeri fart og bliver almindelig brugt. Byggebranchen videreudvikler betonkvaliteten og eksperimenterer med konstruktioner, udtryk og standarder. Betonelementer vinder indpas.
Vestbad ligger midt i et af velfærdssamfundets store boligbyggerier og er opført af mange typer beton: Efterspændte jernbetonelementer, ekspressive in situ-støbte jernbetonvipper og søjler, kantsten, fliser og asfaltbeton, vinter-betonarbejde. Det er indviet i 1958 og fredet i 2016. Der bliver netop nu lagt sidste hånd på en omfattende betonrestaurering af hele det nyfredede anlæg. Betonproblematikkerne omfatter bl.a. forskellighed i betonkvaliteterne, slanke dimensioner i skvulprenderne, blotlagt armering, vippens geometri og forsvundne oprindelige betonfliser.

Vestbad. Arkivfoto Forstadsmuseet, farvebearbejdning GHB Landskabsarkitekter.

PROGRAM
Sted: Vestbad, Nykær 26, 2605 Brøndbyvester. Hovedindgangen.
Forplejning: Der serveres kaffe og kage samt sandwich

  • Velkomst ved Dansk Beton og Grethe Pontoppidan
  • Velkommen v. Rødovre Kommunes stadsarkitekt Bjarne Rieckmann
  • Hvorfor er Vestbad fredet, og hvilken betydning har betonen? Ved landskabsarkitekt Jakob Fischer
  • Betontyper, udfordringer og løsninger på Vestbad. Rundvisning ved Lisbeth Hauge Nielsen fra Christiansen og Essenbæk og ingeniør Kirsten H. Jürgensen fra NIRAS
  • Danske betonnormer fra før 1900 til i dag. Foredrag af ingeniør Christian Munch-Petersen, medejer af Emcon.

Gratis arrangement.


Tilmelding: Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Bliv medlem af Dansk Betonforening, få alle nyhederne og deltag til specialpris på konferencer
Medlemskab af Dansk Betonforening er gratis for IDA-medlemmer (dog betales 135 kr. årligt for magasinet BETON), skriv til hhk@ida.dk hvis du ønsker medlemskab.

Er du ikke IDA Medlem kan du tegne et gæstemedlemskab via denne formular. Årskontingent er kr. 500,- + 135 for magasinet BETON.
Firmamedlemskab kan tegnes via denne formular.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister
Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en fysisk deltagerliste og online deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres endvidere navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke fremgå af deltagerlisten.

 

Praktisk InfoLink kopieret

Hvor

Vestbad

Nykær 26

2605 Brøndbyvester

Vi mødes ved hovedindgangen


Hvornår

Onsdag d. 12. juni 2019

Kl. 16:00 - 19:00


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 11. juni 2019

Kl. 16:00


Antal pladser

45


Ledige pladser

4

Arrangementsnr.

331774