Webinar

Kompakte dværge og geléagtige kæmper: Det filtrerende planktons fysik

Plankton spænder fra encellede mikrober til store geleagtige organismer. Flere laver selv fødestrømme og filtrerer bakterier og mikroskopisk bytte. På DTU udforskes plankton med højhastighedsvideo, måling af strømningsfelter og teoretisk modellering

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Tirsdag d. 28. september 2021

Kl. 17:00 - 19:00

Gratis

Foredrag ved Anders Andersen, lektor, Centre for Ocean Life, DTU Aqua:

Plankton spiller afgørende roller i havets biologiske processer og spænder fra encellede mikrober til store geléagtige organismer. Mange planktonorganismer skaber fødestrømme gennem filtre, hvorpå de indfanger bakterier og andet mikroskopisk bytte. På DTU samarbejder biologer og fysikere om at udforske filtrerende plankton ved at kombinere mikroskopi, højhastighedsvideo, målinger af strømningsfelter og teoretisk modellering.

I foredraget beskrives først den overraskende fluiddynamik for den filtrerende kraveflagellat Diaphanoeca grandis, og det diskuteres, hvordan organismen kan skabe en vandstrøm på 1 million gange sit eget cellevolumen per dag gennem et fintmasket filter og overvinde dets store modstand.

Derefter præsenteres en model af filtrerende plankton, der tillader sammenligning af små encellede organismer som kraveflagellater (kompakte dværge) og store geléagtige organismer som salper (geléagtige kæmper). Modellen forudsiger, at filtrerende planktonorganismer nødvendigvis enten må være små for at overleve i havet, eller, hvis de er store, være geléagtige for at kunne understøtte et tilstrækkeligt stort filterareal.

Topbillede: Filtrerende plankton er almindelige i havet. De inkluderer encellede kraveflagellater (venstre) og store geléagtige salper (højre). De blå pile angiver fødestrømmene gennem organismernes filtre. (Foto: Lasse Tor Nielsen og Kelly R. Sutherland).


Tilmeldingsprocedure:

Når du har tilmeldt dig, får du en bekræftelsesmail herpå. Nederst i denne mail finder du et link til webinaret.
Du logger på via dette link og kommer videre til sitet, hvor webinaret vises.

Har du problemer med at logge på, er du velkommen til at kontakte os på webinarsupport@ida.dk
Tjek også vores FAQ site hvor du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med webinarer: FAQ om IDA webinarer

Info om personlige oplysninger: Hvis du gerne vil deltage anonymt, anbefaler vi, at du tilmelder dig en browser i stedet for at bruge Zoom-softwareklienten eller appen, og når Zoom beder dig om at angive dit navn, kan du indtaste "Anon" eller et andet pseudonym. Zoom behandler personlige oplysninger i globale datacentre inklusive USA og behandlingen udføres i henhold til EU Kommissionens standardbestemmelser om databeskyttelse. Beskyttelse af personlige oplysninger. For yderligere detaljer henviser vi til Zoom-privatlivspolitikken tilgængelig her: https://zoom.us/privacy

Det er ikke tilladt at dele hverken zoomlinket eller link til video med andre, eller at optage lyd og billeder af webinaret.

Arrangør: IDA, Ingeniørforeningen.

Tilmelding: Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister
Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en fysisk deltagerliste og online deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres endvidere navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke fremgå af deltagerlisten.

Når du er tilmeldt som deltager på dette webinar, vil du også automatisk modtage info om næste webinar indenfor samme fagområde.

Hvor

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Deltag via pc, tablet, smartphone


Hvornår

Tirsdag d. 28. september 2021

Kl. 17:00 - 19:00


Pris

Ikke IDA-medlem

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

IDA-medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 28. september 2021

Kl. 17:00


Antal pladser

200


Ledige pladser

163

Arrangementsnr.

340132


Arrangør

IDA E


Medarrangører

IDA Bioscience