Vi skal på en rundvisning i Nivaagaard Park, hvor direktør for Fonden Den Hageske Stiftelse, Jørgen Hage, viser rundt og fortæller sammen med planteskoleejer Svend Hansen om parkens mange rhododendronbuske.
Bagefter får vi frokost i Nivaagaards cafe, hvor der venter en skøn salat med gedeost med vin/øl/vand til.
Historisk baggrundNivaagaards Park blev skabt i starten af 1900-tallet af landskabsgartneren Fritz Edvard Glæsel (1858-1915) på foranledning af godsejer Johannes Hage. Stilen er engelsk, skabt i løbet af det 18. århundredes første halvdel og med det åbne engelske landskab som inspiration.
Glæsel var næsten enevældig udøvende landskabsgartner omkring århundredeskiftet, og der tales ligefrem om “Glæseltiden” som en epoke indenfor dansk havekunst. Glæsel har udformet adskillige kirkegårde, rådhushaven og mange herregårdshaver – herunder bl.a. Liselund, Vallø, Gl. Køgegård og Borreby.
Parkens forfald og rekonstruktionI perioden fra omkring 1960 til starten af 1980’erne var parken af økonomiske grunde overladt til naturens egne præmisser, og følgen blev skovspring i betydeligt omfang, og undergang for størstedelen af den oprindelige bevoksning. I starten af 1980’erne var kun reminiscensen af det oprindelige anlæg tilbage.
I 1984 donerede Christian og Anne Louise Hage et større beløb til Den Hageske Stiftelse med klausul om, at pengene benyttes som hjælp til parkens pasning og vedligeholdelse. Samtidig påbegyndte Christian Hage egenhændigt en rekonstruktion af den centrale del af parken på grundlag af Glæsels tegninger og optegnelser. I den periode udplantedes en stort antal rhododendron, som i dag er vokset godt til.
I 2007 besluttede Fondens bestyrelse at påbegynde den sidste større anlægsfase af rekonstruktionen. Det drejede sig om det sydligste let kuperede område at den oprindelige park, hvor der blandet andet findes en gammel kunstigt anlagt sø.
I området er nu udplantet hen ved 4.000 nye rhododendron af mange forskellige sorter. For dette meget vellykkede projekt stod planteskoleejer Svend Hansen, Kærnehuset i Danstrup, der også har forestået haveanlæg i blandt andet Tivoli i København og på Sofiero i Sverige.
Som en særlig gestus skænkede Svend Hansen et stort antal helt unikke rhododendron til Nivaagaards Park, der i dag har en artsrigdom, som næppe ses lige i Danmark.
Parkering
Der kan parkeres på Malerisamlingens P-plads. Hvis den er overfyldt, kan vi benytte P-pladsen på selve ”gården” ved indkørslen nogle 100 meter nordligere, hvor der står Gammel Strandvej 6 – 22C. Herfra kan vi gå langs vejen til malerisamlingens P-plads, hvor vi mødes ved lågen ind til parken
Tidsplan
Havevandring: 10:00 - 11:15
Frokost: 11:30 - 13:00
Tiderne er ca-tider.
Arrangør
Jens R. Rasmussen
24 40 87 22; Jens.R.rasmussen@tvegaard.dk
Vil du vide mere
Du kan læse mere og se en lille film om parken på Fondens hjemmeside: https://hageskestiftelse.dk/nivaagaards-park/
Hvor
Nivaagaards Park
Gammel Strandvej 2
2990 Nivå
Vi mødes på malerisamlingens P-plads (Gl. Strandvej 2) ved lågen ind til parken.
Hvornår
Onsdag d. 12. maj 2021
Kl. 10:00 - 13:00
Pris
Ledig
225 kr.
Medlem
225 kr.
Seniormedlem
225 kr.
Studiemedlem
225 kr.
Deltager, ikke medlem af IDA
400 kr.
Tilmeldingsfrist
Onsdag d. 05. maj 2021
Kl. 23:55
Antal pladser
30
Ledige pladser
0
Tilvalg
Ledsager
285 kr.