Arrangement

Rumskrot - kommer det ned af sig selv?

Rumskrot er op gennem rumalderne blevet et stigende problem for den frie færdsel i kredsløb om jorden og er genstand for mange overvejelser om, hvordan der kan "ryddes op" i rummet. Foredraget vil give en status og berette om, hvad der er på spil.

IDA, København v

Tirsdag d. 21. september 2021

Kl. 19:30 - 21:00

Gratis

Foredragsholder: Civilingeniør, Flemming Hansen, RadioLab Consulting.

Der er i dag 23500 objekter i kredsløb om Jorden, hvis baner er kendte, og som hele tiden trackes med radar af NORAD (North American Aerospace Defense Command) og andre organisationer. Det drejer sig om aktive satellitter, udtjente og fejlede satellitter, rakettrin og skrot fra sammenstød mellem satellitter m.m. Alt større end cirka en grapefrugt (~10 cm) kan trackes. Hertil kommer titusindvis af objekter 1 - 10 cm og millioner af objekter mindre end 1 cm, hvis baner man kun kender omtrentligt. Endelig er 25500 objekter siden Sputnik 1's opsendelse i 1957 gået ind i Jordens atmosfære og brændt op.

Som om problemet med rumskrot ikke allerede var stort nok, varsler opsendelsen af tusindvis af SpaceX' Starlink satellitter til dækning af jordkloden med "Internet in the Sky" og andre techgiganters lignende ambitioner en endnu større udfordring med rumskrot.

Et sammenstød mellem en satellit og selv et lille stykke rumskrot kan være katastrofalt, idet de to i værste fald mødes med en "closing speed" på to gange banehastigheden eller ca. 56000 km/t. Har man en satellit, kan man abonnere på "Close Approach" notifikationer, hvis noget beregnes at komme for tæt på. Og det er ikke kun en teoretisk mulighed. DTU studentersatellitten DTUsat-2 har siden dens opsendelse i 2014 modtaget adskillige notifikationer, helt ned til ca. 30 m. I rummet er det en uhyggeligt lille afstand.

Astronauterne på Den Internationale Rumstation ISS er beskyttet mod sammenstød med rumskrot op til ca. 2 cm med flere lag skjold, som i tilfælde af et sammenstød splintrer rumskrottet til uskadelige stumper, inden det når den inderste lufttætte skal. Alligevel må rumstationens bane flere gange årligt justeres, fordi noget rumskrot er på vej til at komme for tæt på.

Arrangementet er gratis og åbent for alle.

Tilmeldingsprocedure: Tilmelding er påkrævet via IDAs møderegistrering.

Når du har tilmeldt dig, får du en bekræftelsesmail herpå. 

Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister:

Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en fysisk deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres endvidere navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke fremgå af deltagerlisten.

Når du er tilmeldt som deltager på dette arrangement, vil du også automatisk modtage info om næste arrangement indenfor samme fagområde.

Illustration: Model af miljøet i rummet omkring Jorden med satellitter og rumskrot >1 mm

© ESA/IRAS/TU Braunschweig

Hvor

IDA

Kalvebod Brygge 31-33

1530 København v


Hvornår

Tirsdag d. 21. september 2021

Kl. 19:30 - 21:00


Pris

Ikke IDA-medlem

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

IDA-medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 21. september 2021

Kl. 17:00


Antal pladser

50


Ledige pladser

18

Arrangementsnr.

341401


Arrangør

IDA E


Medarrangører

IDA EL Sjælland

IDA Fremtidsteknologi

IDA Space