Arrangement

Rundvisninger i fregatten PEDER SKRAM, torpedomissilbåden SEHESTED, ubåden SÆLEN og Masterkranen

Oplev de tre militærskibe fregatten Peder Skram, torpedomissilbåden Sehested og ubåden Sælen samt den historiske Masterkran. Afsluttes med frokost i officersmessen på Peder Skram.

Elefanten 2, København K

Søndag d. 25. oktober 2020

Kl. 10:50 - 16:00

Fra 300 kr.

6 pladser tilbage

Oplev hvordan livet var ombord på Flådens flagskib under Den kolde krig. Hvordan den menige besætning boede på banjerne og officererne i deres lukafer og se hvor de arbejdede. Besøg skibshospitalet og chefens kvarter. Oplev skibslægen operere, vaskeriet, arresten og kabyssen, hvor der blev lavet mad til 180 besætningsmedlemmer. Besøg fregattens kraftcenter - kontrolrummet og de fem maskinrum. Se fregattens O-rum, hvorfra en eventuel søkrig blev ledet af eskadrechefen og hans stab. Gå ind og se radiostationen og styrehuset. Oplev den storslåede udsigt over Københavns Havn fra fregattens åbne bro. Kravl ind i det store kanontårn. Prøv at betjene fregattens 20 mm og 40 mm kanoner. Løft på granaterne, rør ved missiler og torpedoer eller se samlingen af modeller af danske krigsskibe fra perioden under Den kolde krig.

Fregatten var kommandoskibet, hvorfra den danske og vesttyske marines invasionsforsvar af Sjælland og øerne, skulle føres ud i livet i tilfælde af krig. Det var her, det store koordinerede missilangreb på fjendens landgangsstyrker, "Operation Hurricane" skulle ledes og iværksættes. Ved sin fremkomst i 1966 vakte Peder Skram stor international opmærksomhed ved at være det første større orlogsskib med en kombination af gasturbiner, dieselmotorer og stilbare skrueblade til at regulere farten. 

I 1982 blev et HARPOON missil ved en fejl affyret fra Peder Skram. Missilet fløj 34 km, før det detonerede i et sommerhusområde i Lumsås ved Sjællands Odde. Ved eksplosionen blev fire sommerhuse totalt ødelagt og 130 andre beskadiget. Ingen mennesker kom til skade. 

Torpedomissilbåden Sehested udgjorde i årene 1975-2000 sammen med sine 9 søsterskibe den såkaldte Willemoes-klassen – også kaldet ”Søheltenes skibe” efter deres navne: Bille, Bredal, Hammer, Huitfeldt, Krieger, Norby, Rodsteen, Sehested, Suenson og Willemoes. Sehested er opkaldt efter admiral Christen Thomesen Sehested (1664-1736).

De var en afgørende del af det maritime invasionsforsvar under Den kolde Krig, og skulle i tilfælde af krig indgå i NATOs kampgruppe i Østersøen. Sehested var bevæbnet med to 533 mm torpedoer, 4 Harpoon-sømålsmissiler, to Stinger-luftmålsmissiler samt en 76 mm. maskinkanon på fordækket. Kanonen havde en rækkevidde på 15 km og var et effektivt våben både mod sø- og luftmål. Skudhastigheden var mellem 10 og 85 skud/min. Skibene kunne teknisk og våbenmæssigt måle sig med Warzawapagtens nyeste fregatter.

Skibets tre gasturbiner gav en maksimal fart på 40 knob, svarende til ca. 75 km/timen. Ved sejlads for fuld kraft forbrændte SEHESTED 4.500 liter pr. time hvad der svarer til et almindeligt dansk parcelhusforbrug af olie på et år. Dette medførte, at de ved sejlads for fuld kraft havde en maksimal rækkevidde på omkring ti timers sejlads.

Besætningen på 24 mænd og kvinder var et team, hvor alle stod sammen i medgang og modgang og hvor alle havde en vigtig plads at besætte. I Willemoes-klassen kunne de unge officerer og deres skibskammerater afprøve grænser. Både de taktiske, tekniske, menneskelige og sociale. Pladsen om bord er trang og båden er stadig pakket med elektronik og andet udstyr, som da den kom hjem efter sidste patrulje i år 2000.

Sælen er Danmarks sidste ubåd og har en dramatisk historie. Efter først 25 år i norsk tjeneste blev Sælen i 1990 dansk. Kort før den skulle indgå i Flådens tal i 1990 sank ubåden imidlertid under en bugsering og blev vandfyldt. Den blev hævet og måtte gennemgå 2 års reparation, før den kunne indgå i Søværnet.

I krig gav ubådens otte torpedorør stor slagkraft og Sælen og dens søsterubåde kunne også indsætte frømænd på fjendtlig kyst. I fredstid var ubådene særdeles velegnede til efterretningsoperationer. Efter den kolde krigs ophør deltog Sælen bl.a. i NATO’s antiterroroperationer i Middelhavet, hvor den skjult under havoverfladen kunne skygge mistænkelige skibe. Det fortsatte med operationer i Golfen under krigen mod Saddam Hussein og hans styre i 2003.

Med forsvarsaftalen af 2004 var ubådenes næsten 100-årige æra slut, og den 21. december 2004 udgik Sælen af Flådens tal.

Efter ca. 2-2 1/2 times rundvisning på fregatten serveres frokost i officersmessen. 2 stk. smørrebrød  samt 1 ostemad til de voksne ogsandwich til børnene. Under frokosten vil der være øl og vand ad libitum. Frokosten afsluttes med kaffe. Fregatten sørger for opdækning, servering og afrydning.

På grund af de mange dæk og stejle lejdere er Peder Skram og Mastekranen en udfordring for gangbesværede.

Som gæster til fregatten kan I frit køre ind på Nyholms militære område.

Børnene skal helst være over 6 år gamle.

 

Hvor

Elefanten 2

Refshaleøen

1439 København K


Hvornår

Søndag d. 25. oktober 2020

Kl. 10:50 - 16:00


Pris

Ledig

300 kr.

Medlem

300 kr.

Seniormedlem

300 kr.

Studiemedlem

300 kr.

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 19. oktober 2020

Kl. 00:00


Antal pladser

40


Ledige pladser

6

Tilvalg

Ledsager

450 kr.

Børn

200 kr.

Arrangementsnr.

337443