Webinar

Vejen til industriel fusionsenergi og status på Wendelstein 7-X stellaratoren

Oplev en af verdens førende eksperter inden for plasmafysik, danske professor, Thomas Sunn Pedersen, Max Planck instituttet i Tyskland, samt Jens Ramskov, videnskabsjournalist på ugebladet Ingeniøren introducere status på fusionsforskningen.

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Tirsdag d. 20. oktober 2020

Kl. 17:00 - 19:00

Fra 0 kr.

Ideen om, at fusion kan levere energi til hele verden, har været et ønske scenarie i lang tid, men hvad er udsigten til at fusion kan forsyne hele verden med uudtømmelig energi?

For 5 år startede et nyt fusionseksperiment, stellarator Wendelstein 7-X, i Greifswald, Tyskland som i 2018 satte en ny verdensrekord for fusions-trippelproduktet i stellaratorer ved en plasmatemperatur på 40 millioner grader.

Hvad har Wendelstein 7-X stellaratoren opnået efter sidste opgradering og hvad er forventningerne til fremtiden?

Ved aftenens arrangement vil Thomas Sunn Pedersen fortælle om principperne i en stellarator, status på forskningen, morgendagens forsøg og hvorfor stellaratoren kan vise sig at være en hurtigere vej at opnå industriel fusionsenergi end tokamakken.

Thomas Sunn Pedersen er professor ved Max-Planck-instituttet for plasmafysik i Tyskland og er direktør for den eksperimentelle forskningsdivision for stellaratorkant- og divertorfysik. Tidligere var han professor ved Columbia University, USA. Han er en af verdens førende eksperter inden for plasmafysik.

Jens Ramskov, videnskabsjournalist på ugebladet Ingeniøren, som de fleste ingeniører nok kender for de knivskarpe faktabaserede artikler, vil introducere status på fusionsforskningen og er moderator på aftenens arrangement.

Program

17.00 Velkommen ved IDA Energi

17.05 Veje til industriel fusionsenergi v/videnskabsjournalist, PhD Jens Ramskov, Ingeniøren

17.25  Stelleratorer. Status på vejen mod fusionskraftværker. v/ Thomas Sunn Pedersen, professor og direktør for Stellerator og divertor Fysik, Max-Planck Instituttet for plasma fysik, Greifswald, Tyskland.

18.15 Spørgepause

18.20 Fortsættelse af Thomas Sunn Pedersen’s foredrag

18.45 Spørgsmål og opsamling v/Jens Ramskov

19:00 Tak for i dag v/IDA Energi

Tokamak og stellarator

Et plasma består af ladede partikler, frie negativt ladede elektroner og positivt ladede atomkerner. Da plasmaet skal være omkring 100 millioner grader varmt for, at fusionsprocessen kan finde sted, skal det holdes frit svævende uden kontakt med andre materialer. Den indlysende løsning er at holde det samlet med et magnetfelt. I tokamak-reaktorerne som JET og ITER som er under bygning, har plasmaet facon som et bildæk, og en stærk elektrisk strøm i plasmaet danner magnetfeltet. Plasmaet har en 2-dimensional struktur. En stellarator har ved umiddelbar iagttagelse nogenlunde samme facon, men den væsentligste forskel er, at det magnetiske felt i plasmaet dannes ved hjælp af vindskæve spoler, der ligger uden for og omkring plasmaet. Det betyder, at plasmaet får en 3-dimensional struktur. Det stiller krav om en mere avanceret forståelse og design. Til gengæld giver den 3-dimensionale struktur en yderligere designmæssig frihedsgrad. Det betyder også, at hvor tokamak-systemer vil være pulserede, kan stellaratorer være kontinuerte.

Vejen til industriel fusionsenergi og status på Wendelstein 7-X stellaratoren er nummer to arrangement om status på fusionsforskningen i IDA Energi. Et tredje og sidste arrangement om fusionsenergi er under planlægning til efteråret. Det har fokus på alternative veje til at skabe industriel fusion med fokus på kompakte fusionsanlæg. Oplev Wendelstein 7-X stellaratoren.

Jens Ramskov

Jens Ramskov er videnskabsjournalist på Ugebladet Ingeniøren, civilingeniør og PhD. Jens Ramskov har skrevet en række bredt dækkende artikler om fusionsforskning og Wendelstein 7-X stellaratoren. Jens Ramskov blev i 2016 kåret som årets danske videnskabsjournalist.


Tilmeldingsprocedure:
Når du har tilmeldt dig, får du en bekræftelsesmail herpå. Nederst i denne mail finder du et link til webinaret.
Du logger på via dette link og kommer videre til sitet, hvor webinaret vises.

Har du problemer med at logge på, er du velkommen til at kontakte os på webinarsupport@ida.dk
Tjek også vores FAQ site hvor du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med webinarer: FAQ om IDA webinarer

Info om personlige oplysninger: Hvis du gerne vil deltage anonymt, anbefaler vi, at du tilmelder dig en browser i stedet for at bruge Zoom-softwareklienten eller appen, og når Zoom beder dig om at angive dit navn, kan du indtaste "Anon" eller et andet pseudonym. Zoom behandler personlige oplysninger i globale datacentre inklusive USA og behandlingen udføres i henhold til EU-U.S.A. Beskyttelse af personlige oplysninger. For yderligere detaljer henviser vi til Zoom-privatlivspolitikken tilgængelig her: https://zoom.us/privacy

Arrangør: IDA Energi

Tilmelding: Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister
Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en fysisk deltagerliste og online deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres endvidere navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke fremgå af deltagerlisten.

Når du er tilmeldt som deltager på dette webinar, vil du også automatisk modtage info om næste webinar indenfor samme fagområde.

Hvor

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Deltag via pc, tablet, smartphone


Hvornår

Tirsdag d. 20. oktober 2020

Kl. 17:00 - 19:00


Pris

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

50 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

50 kr.

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 20. oktober 2020

Kl. 16:30


Antal pladser

1000


Ledige pladser

805

Arrangementsnr.

338160


Arrangør

IDA Energi


Medarrangører

Energiteknisk Gruppe, IDA Nord

IDA Energi, Østjylland

IDA Fremtidsteknologi

IDA Mechanical

IDA Verdensmål

Kurser for studerende