Kursus

Optimer forretningen med 3D-print

Dette kursus gør dig i stand til at se de tekniske såvel som de økonomiske fordele ved 3D-print, og du får et overblik over det mest populære teknologier og materialer samt nogle af de lovende teknologier, der er på vej.

Optimer forretningen med 3D-print

Kurset giver desuden en introduktion til nogle af de designmæssige muligheder og overvejelser, der opstår, når man arbejder med 3D-print. Teknologien kan desuden hjælpe med at opretholde konkurrenceevnen, og derfor får du ligeledes indsigt i de økonomiske betragtninger. På den måde kan du selv vurdere, hvordan og hvornår du og din virksomhed kan skabe øget værdi med 3D-print.

3D-print - eller Additive Manufacturing, som det også kaldes - anvendes i stigende grad som en ressource i produktionen, og altså ikke længere kun til prototyper. En række uafhængige analyser peger på 3D-print som én af de fremstillingsteknologier, der med fordel kan anvendes i dansk industri med henblik på at opretholde konkurrenceevnen og bevare de danske produktionsarbejdspladser. Som kursusdeltager på Teknologisk Institut er du desuden sikret en både uvildig og objektiv demonstration af teknologien.

På kurset arbejder du med:

Der er tale om et koncentreret endags-kursus, og indholdet dækker:

 • En gennemgang af forskellige teknologier og materialer til 3D-print samt hvad der karakteriserer dem – herunder fordele og begrænsninger
 • Overordnede betragtninger omkring økonomien – fx hvornår 3D-print kan betale sig, og hvordan man retfærdiggør investeringer i teknologien
 • Hvordan 3D-print kan bruges som produktionsressource i en ramp-up proces og dermed reducere time-to-market
 • Hvordan du får mulighed for at udvikle nye og unikke produkter med en høj grad af tilpasning
 • Introduktion til de overordnede designregler samt de nye egenskaber, du kan opnå med 3D-print

Kurser er for dig, der arbejder med udvikling og produktion

Dette kursus henvender sig især til beslutningstagere samt ledere og specialister inden for udvikling og produktion, men det er lige så relevant for jer, der ønsker viden og inspiration til at skabe innovation ved hjælp af 3D-print.

Forudsætninger

Ud over en sund interesse i 3D-print og teknologiens muligheder kræver kurset kræver ingen specielle forudsætninger. Såfremt du allerede på forhånd har spørgsmål eller emner, der potentielt kunne 3D-printes, må du meget gerne sende dem - så prøver vi at tage det med i undervisningen.

Dit udbytte

Gennem deltagelse i kurset får du konkret viden og værktøjer inden for disse områder:

 • En grundlæggende viden om de tekniske og økonomiske overvejelser, når du bruger 3D-print til industriel fremstilling
 • Viden om omkostningskalkuler og værdikæder - og hvad der påvirker dem
 • Indsigt i strategi og forretningsudvikling, når 3D-print bruges som ressorce til udvikling og produktion
 • Kendskab til fordele og begrænsninger ved de enkelte 3D-print teknologier
 • Introduktion til materialer, materialeegenskaber og de forskellige procestrin
 • En grundlæggende introduktion til design med 3D-print - og hvad du skal være opmærksom på, når du designer til fremstilling med 3D-print.

Sådan forløber kurset: Optimer forretningen med 3D-print

Selve kurset:

 • 1 undervisningsdag: kl. 9.00-16.00 (morgenmad fra kl. 8.30).
 • Undervisningsmateriale
 • Forplejning

Efter kurset:

 • Kursusbevis

 

Kristian Rand Henriksen

Kristian Rand Henriksen er uddannet maskiningeniør og arbejder til dagligt med produktudvikling, konstruktion og projektledelse på Teknologisk Institut. Kristian har flere års erfaring som konsulent, hvor han bl.a. har arbejdet med udvikling af produktionsudstyr til medico- og fødevareindustrien.

Henning Henningsen

Henning Henningsen er uddannet civilingeniør med speciale inden for produktudvikling, og så har han en HD(O) med speciale i strategisk planlægning. Henning har i en årrække arbejdet som projektleder, udviklingschef og bestyrelsesmedlem, og herigennem har han fået en enorm teknisk indsigt og forretningsmæssig forståelse. Henning har arbejdet med 3D-print siden midten af 90’erne, og et af hans særlige interesseområder er de strategiske fordele og økonomiske gevinster, som kan opnås ved at bruge 3D-print

Samarbejde

Dette kursus udbydes i samarbejde med:

IDA Mechanica

Maskinteknisk gruppe, IDA Østjylland

Kurset afholdes i samarbejdet med Teknologisk Institut, som også står for undervisningen.

OBS: Ved tilmelding til kurset, videreformidles dit navn, e-mail og telefonnummer til Teknologisk Institut. Kontaktinformationerne anvendes udelukkende i forbindelse med registrering af din tilmelding samt til selve kursusafholdelsen, men vil ikke blive anvendt i markedsføringsøjemed.

 

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet

Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?

Alle vores kurser henvender sig til både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er der stadig ledige pladser på kurset?

Der er ledige pladser på kurset, hvis der er markeret med en grøn cirkel ud for datoerne. Hvis der er få pladser tilbage, er det markeret med en gul cirkel. Er der en rød cirkel ud for datoerne er kurset enten fyldt eller tilmeldingsfristen er overskredet.

Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?

Tilmeldingsfristen kan variere fra kursus til kursus, alt efter hvor meget forberedelse der er på det enkelte kursus. Du finder fristen for tilmeldingen under tilmeldingsknappen. Vi beslutter en måned før afholdelsesdatoen, om kurset kan gennemføres. Det vil derfor være optimalt, hvis du tilmelder dig inden. Hvis tilmeldingsfristen skulle være overskredet, kan du sende en forespørgsel til den kursusansvarlige, som vil vurdere om det er muligt stadig at blive tilmeldt.

Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?

Ja det kan du sagtens. Du tilmelder dig ventelisten på samme måde som, du tilmelder dig et kursus. Dog kan vi ikke garantere, at du kan få en plads, da der kan være andre på listen før dig. Hvis ikke du får en plads, vil du blive kontaktet og tilbydes en plads på næste afholdelse.

Er der en frist for afmelding?

Afmeldingsfristen er en måned inden kurset starter, med mindre andet er anført under det enkelte kursus. Efter denne frist hæfter du 100 % for deltagergebyret. Hvis du ikke selv har mulighed for at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet. Du bedes oplyse dette til den kursusansvarlige inden kursusstart af hensyn til forberedelse, kursusbevis/certificering mm.

Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?

Hvis du bliver syg bedes du orientere den kursusansvarlige, så vi kan orientere underviser samt kursussted. Du hæfter fortsat for deltagerbetalingen og kan ikke automatisk rykkes til næste afholdelse. Du er velkommen til at give pladsen videre til en kollega, så længe du holder den kursusansvarlige underrettet.

Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?

Du vil modtage et link til IDAs læringsportal ca. 2-4 uger før kursusstart. På nogle kurser vil der være forberedelse fx i form af en test og/eller et forberedelsesskema, som skal afleveres en uge inden kursusstart. Du vil i så fald blive orienteret i god tid. I kursusbeskrivelsen kan du læse om du skal afsætte tid til dette.

Hvornår modtager jeg en faktura?

Du vil modtage en faktura ca. tre måneder før kursusstart. Tilmelder du dig senere vil du modtage fakturaen kort tid efter din tilmelding. Betalingsfristen på IDAs fakturaer er løbende måned + 5 dage.

Hvad er inkluderet i kursuspakken?

Kursuspakken består af fuld forplejning på alle kursusdagene, samt de materialer som vil blive benyttet i undervisningen. Forplejningen på vores heldagskurser består af morgenbuffet, frokost, eftermiddagsbuffet med kaffe/the og vand hele dagen. Overnatning er ikke inkluderet i prisen, men ønskes der overnatning kan vi være behjælpelig med anbefaling af hoteller i nærheden af afholdelsesstedet. Vi har også en række rabataftaler med forskellige hotelkæder.

Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?

Ja, inden du forlader kurset, modtager du et kursusbevis. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.

Vil du vide mere?

Billede af Steen Jørgensen

Steen Jørgensen

Kompetencekonsulent