Kursus

Professionel 3D-print i praksis

På dette kursus får du erfaring med design og håndtering af 3D-printede emner. Du får et overblik over forskellige trin i produktionsprocessen, samt en gennemgang af de forskellige konstruktionsmæssige muligheder, så du lærer fordelene ved 3D-prin.


Tid og sted

 • 08.06.21

  Aarhus C

 • 23.11.21

  Aarhus C

Varighed: 2 dage

3D-print kan hjælpe med at opretholde konkurrenceevnen

De forskellige designregler bliver gennemgået med udgangspunkt i forskellige repræsentative cases, som illustrerer mulighederne, og der vil være en række praktiske øvelser undervejs. Desuden får du indblik i de forskellige muligheder for efterbehandling og kvalitetssikring, og du hører mere om sikkerheden omkring 3D-print produktion. Slutteligt klæder kurset dig på med viden om, hvordan de forskellige 3D-print teknologier kan forenes og implementeres i din virksomheds produktionslinje.

3D-print - eller Additive Manufacturing, som det også kaldes - anvendes i stigende grad som en ressource i produktionen, og altså ikke længere kun til prototyper. En række uafhængige analyser peger på 3D-print som én af de fremstillingsteknologier, der med fordel kan anvendes i dansk industri med henblik på at opretholde konkurrenceevnen og bevare de danske produktionsarbejdspladser. Som kursusdeltager på Teknologisk Institut er du desuden sikret en både uvildig og objektiv demonstration af teknologien, og du kommer også ’bag facaden’ og ser de omkringliggende støttefunktioner, som gør 3D-print muligt og attraktivt til slutproduktion – ligesom du får et indblik i, hvad der skal til for at integrere 3D-print i produktionslinjen.

På kurset arbejder du med:

Dette kursus strækker sig over to dage, og indholdet dækker følgende områder:

 • En rundvisning i Teknologisk Instituts 3D-print faciliteter
 • Design til 3D-print - herunder orientering og understøttende supportstruktur
 • Produktudvikling ved hjælp af de teknologiske muligheder, som 3D-print giver
 • Lær at tænke i nye og unikke produkter - med mulighed for høj grad af tilpasning
 • Gennemgang af designregler for hhv. plastemner og metalemner
 • Design af bevægelige dele i plast
 • Anvendelse af celle-strukturer og letvægtsdesign
 • Sådan indbygger du vibrationsdæmpende egenskaber
 • Indbygning af kølekanaler
 • Hvordan fjernes support
 • Opbevaring og håndtering af materialer
 • Hybrid Manufacturing, hvor 3D-print indgår som integreret del af produktionslinjen
 • Implementering, drift og kvalitetsstyring af 3D-print som produktionsressource
 • De forskellige muligheder for efterbearbejdning af printede emner
 • Kvalitetssikring, standardisering og dokumentation - fx med CT-scan.

Kurset er for dig der arbejders inden for udvikling og produktion

Dette kursus henvender sig især til specialister og ledere inden for udvikling og produktion, men det er også enormt relevant for jer, der ønsker viden og inspiration til at skabe innovation ved hjælp af 3D-print.

Forudsætninger

Ud over en sund interesse i 3D-print og teknologiens muligheder forudsætter dette kursus, at du har kendskab til de forskellige 3D-print teknologier, som bliver gennemgået på Teknologisk Instituts 1-dags introduktionskursus ‘Optimer din forretning med 3D-print’

Såfremt du allerede på forhånd har spørgsmål eller emner, der potentielt kunne 3D-printes, må du meget gerne sende dem - så prøver vi at tage det med i undervisningen.

Dit udbytte

Gennem deltagelse i kurset får du konkret viden og værktøjer inden for disse områder:

 • Viden om de tekniske og økonomiske overvejelser, når du bruger 3D-print til industriel fremstilling – herunder forberedelse og igangsætning af printjob
 • En grundig viden om design - fx hvordan den fri geometri udnyttes, hvilke begrænsninger der skal tages højde for, og hvad man bør være opmærksom på ved design til fremstilling med 3D-print
 • Hands-on erfaring med at fjerne support
 • Viden om sikkerheden ved 3D-print produktion
 • Viden om de forskellige processer til efterbehandling
 • Indsigt i implementeringen af 3D-print i din egen virksomheds produktionslinje
 • Konkrete værktøjer til dokumentation af processer, materialer og kvalitetssikring.

Alt dette bliver understøttet af en gennemgang i produktionen hos Center for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut med tilhørende faciliteter og processer til efterbearbejdning.

Sådan forløber kurset: Professionel 3D-print i praksis

Selve kurset:

 • 2 undervisningsdage: kl. 9.00-16.00 (morgenmad fra kl. 8.30).
 • Undervisningsmateriale
 • Forplejning

Efter kurset:

 • Kursusbevis

Varighed

2 dage

Pris ekskl. moms

IDA-medlem:

8.500 kr.

Ikke IDA-medlem:

9.000 kr.

Vælg sted og dato

Østjysk

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
8. jun. - 9. jun. 2021
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Teknologiparken

Kongsvangs Allé 29

8000 Aarhus C


Arrangementsnummer

338076

Tilmeldingsfrist 03. jun. 2021 - kl. 23:59

Kristian Rand Henriksen

Kristian Rand Henriksen er uddannet maskiningeniør og arbejder til dagligt med produktudvikling, konstruktion og projektledelse på Teknologisk Institut. Kristian har flere års erfaring som konsulent, hvor han bl.a. har arbejdet med udvikling af produktionsudstyr til medico- og fødevareindustrien.

Henning Henningsen er uddannet civilingeniør med speciale inden for produktudvikling, og så har han en HD(O) med speciale i strategisk planlægning. Henning har i en årrække arbejdet som projektleder, udviklingschef og bestyrelsesmedlem, og herigennem har han fået en enorm teknisk indsigt og forretningsmæssig forståelse. Henning har arbejdet med 3D-print siden midten af 90’erne, og et af hans særlige interesseområder er de strategiske fordele og økonomiske gevinster, som kan opnås ved at bruge 3D-print

Henning Henningsen

Henning Henningsen er uddannet civilingeniør med speciale inden for produktudvikling, og så har han en HD(O) med speciale i strategisk planlægning. Henning har i en årrække arbejdet som projektleder, udviklingschef og bestyrelsesmedlem, og herigennem har han fået en enorm teknisk indsigt og forretningsmæssig forståelse. Henning har arbejdet med 3D-print siden midten af 90’erne, og et af hans særlige interesseområder er de strategiske fordele og økonomiske gevinster, som kan opnås ved at bruge 3D-print

Samarbejde

Dette kursus udbydes i samarbejde med:

IDA Mechanica

Maskinteknisk gruppe, IDA Østjylland

Kurset afholdes i samarbejdet med Teknologisk Institut, som også står for undervisningen.

OBS: Ved tilmelding til kurset, videreformidles dit navn, e-mail og telefonnummer til Teknologisk Institut. Kontaktinformationerne anvendes udelukkende i forbindelse med registrering af din tilmelding samt til selve kursusafholdelsen, men vil ikke blive anvendt i markedsføringsøjemed.

 

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet

Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?

Alle vores kurser henvender sig til både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er der stadig ledige pladser på kurset?

Der er ledige pladser på kurset, hvis der er markeret med en grøn cirkel ud for datoerne. Hvis der er få pladser tilbage, er det markeret med en gul cirkel. Er der en rød cirkel ud for datoerne er kurset enten fyldt eller tilmeldingsfristen er overskredet.

Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?

Tilmeldingsfristen kan variere fra kursus til kursus, alt efter hvor meget forberedelse der er på det enkelte kursus. Du finder fristen for tilmeldingen under tilmeldingsknappen. Vi beslutter en måned før afholdelsesdatoen, om kurset kan gennemføres. Det vil derfor være optimalt, hvis du tilmelder dig inden. Hvis tilmeldingsfristen skulle være overskredet, kan du sende en forespørgsel til den kursusansvarlige, som vil vurdere om det er muligt stadig at blive tilmeldt.

Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?

Ja det kan du sagtens. Du tilmelder dig ventelisten på samme måde som, du tilmelder dig et kursus. Dog kan vi ikke garantere, at du kan få en plads, da der kan være andre på listen før dig. Hvis ikke du får en plads, vil du blive kontaktet og tilbydes en plads på næste afholdelse.

Er der en frist for afmelding?

Afmeldingsfristen er en måned inden kurset starter, med mindre andet er anført under det enkelte kursus. Efter denne frist hæfter du 100 % for deltagergebyret. Hvis du ikke selv har mulighed for at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet. Du bedes oplyse dette til den kursusansvarlige inden kursusstart af hensyn til forberedelse, kursusbevis/certificering mm.

Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?

Hvis du bliver syg bedes du orientere den kursusansvarlige, så vi kan orientere underviser samt kursussted. Du hæfter fortsat for deltagerbetalingen og kan ikke automatisk rykkes til næste afholdelse. Du er velkommen til at give pladsen videre til en kollega, så længe du holder den kursusansvarlige underrettet.

Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?

Du vil modtage et link til IDAs læringsportal ca. 2-4 uger før kursusstart. På nogle kurser vil der være forberedelse fx i form af en test og/eller et forberedelsesskema, som skal afleveres en uge inden kursusstart. Du vil i så fald blive orienteret i god tid. I kursusbeskrivelsen kan du læse om du skal afsætte tid til dette.

Hvornår modtager jeg en faktura?

Du vil modtage en faktura ca. tre måneder før kursusstart. Tilmelder du dig senere vil du modtage fakturaen kort tid efter din tilmelding. Betalingsfristen på IDAs fakturaer er løbende måned + 5 dage.

Hvad er inkluderet i kursuspakken?

Kursuspakken består af fuld forplejning på alle kursusdagene, samt de materialer som vil blive benyttet i undervisningen. Forplejningen på vores heldagskurser består af morgenbuffet, frokost, eftermiddagsbuffet med kaffe/the og vand hele dagen. Overnatning er ikke inkluderet i prisen, men ønskes der overnatning kan vi være behjælpelig med anbefaling af hoteller i nærheden af afholdelsesstedet. Vi har også en række rabataftaler med forskellige hotelkæder.

Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?

Ja, inden du forlader kurset, modtager du et kursusbevis. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.

Vil du vide mere?

Billede af Steen Jørgensen

Steen Jørgensen

Kompetencekonsulent