Alle virksomheder som fabrikerer, importerer eller i eget navn markedsfører medicinsk udstyr har ansvaret for, at alt udstyret kan håndteres sikkert og effektivt af de tiltænkte brugere i de tiltænkte brugssituationer.
Sikkerhed bør om muligt implementeres direkte i designet af det medicinske udstyr, men ofte spiller brugervejledningen også en central rolle i brugerens forståelse af hvordan produktet skal håndteres sikkert og effektive. Da brugsvejledningen som udgangspunkt betragtes som en integreret del af det medicinske udstyr og skal testes og udvikles i samspil med det medicinske udstyr bliver forståelsen af brugervenlighed/usability relateret til brugsvejledningen derfor et vigtigt parameter for en sikker og korrekt anvendelse af selve det medicinske udstyr.
Kursets overordnede formål er at give dig praktiske værktøjer og redskaber til at udarbejde brugervenlige og robuste brugervejledninger, som lever op til de gængse lovkrav omkring indhold, samtidig med at de er letforståelige og minimerer risiko for brugerfejl.
På kurset vil du få en metodisk og praktisk forståelse for, hvordan du systematisk kan arbejde med at udvikle værdiskabende brugsanvisninger og hvordan du finder, udarbejder og implementerer de krav som lovgivning og interessenter typisk sætter til indhold i brugervejledninger relateret til medicinsk udstyr.
Du bliver også introduceret til Human Factors arbejdsredskaber og viden, som vil kunne sætte dig i stand til at identificere og optimere på de design elementer (tekst, billeder og komposition/opsætning) i brugervejledningerne som kan forårsage usikkerhed og fejlsituationer i anvendelsesøjeblikket.
Dag 1: Brugervenlige brugervejledninger
Dag 2: Design og udarbejdelse af brugervejledninger
Kurset henvender sig til projektledere, udviklere, designere og grafikere, der arbejder med at producere trykte brugervejledninger eller har ansvaret for at drive udviklingen af et brugervejledningsprojekt.
Inden kurset sender vi en række spørgsmål, for at forstå deltagernes erfaringsniveau og hvor de er i udviklingsprocessen. På den måde kan vi skræddersy kurset, så du får maksimalt udbytte.
På kursets første dag bliver du introduceret til en udviklingsproces model og får en forståelse for, hvordan du identificerer og implementerer regulatoriske og forretningsdrevne krav til dine brugervejledninger. Du får indsigt i en række Human Factors arbejdsredskaber, der fortæller dig specifikt, hvordan du kan designe brugervejledninger af høj kvalitet, der gør at brugerne får mest mulig ud af dine produkter.
På kursets anden dag får du gennem workshops praktisk hands-on erfaring med at anvende Human Factor arbejdsredskaberne og design guidelines på egne brugervejledninger. Vi går analytisk og metodisk til værks og hjælper dig med at analysere muligheder og begrænsninger i udformningen af dine brugervejledninger ud fra flere lag:
Vi ønsker, at vores deltagere får størst muligt udbytte af kurset, hvilket vil sige, at viden bliver omsat til ændret praksis i deres virksomhed. Derfor er kurset sammensat, så deltagerne får indsigt i relevante teorier, værktøjer, processer og metoder, der hjælper deltagerne med at komme i gang, når de igen er tilbage i deres daglige arbejde og skal prøve kræfter med brugervejledninger.
Varighed
2 dage
Pris ekskl. moms
IDA-medlem:
9.500 kr.
Ikke IDA-medlem:
11.500 kr.
Sr. HF Specialist, DesignPsykologi
Rikke har mere end 15 års erhvervserfaring fra pharma- og medico-virksomheder hvor hun har arbejdet med både drug og device udviklingsprocesser samt været del af de regulatoriske teams der udvikler pakkematerile og labelling. Hendes primære fokus har været på usablity testing og udvikling af brugsvejledninger, træningsmateriale mm til medicinsk udstyr. Rikkes arbejdsopgaver har været fokuseret på designudvikling, kravsstyring/designkontrol, samt usablitity testing og projektstyringstakeholder management.