Kursus

Brugervejledninger til medicinsk udstyr

Lær at designe og kvalitetssikre brugervejledninger, der lever op til de gældende lovkrav samt er forståelige og minimerer risikoen for brugerfejl.


Tid og sted

 • 02.03.21

  København

Varighed: 2 dage

Arbejder du med trykte brugervejledninger?

Alle virksomheder som fabrikerer, importerer eller i eget navn markedsfører medicinsk udstyr har ansvaret for, at alt udstyret kan håndteres sikkert og effektivt af de tiltænkte brugere i de tiltænkte brugssituationer. 

Sikkerhed bør om muligt implementeres direkte i designet af det medicinske udstyr, men ofte spiller brugervejledningen også en central rolle i brugerens forståelse af hvordan produktet skal håndteres sikkert og effektive. Da brugsvejledningen som udgangspunkt betragtes som en integreret del af det medicinske udstyr og skal testes og udvikles i samspil med det medicinske udstyr bliver forståelsen af brugervenlighed/usability relateret til brugsvejledningen derfor et vigtigt parameter for en sikker og korrekt anvendelse af selve det medicinske udstyr.

Hvorfor deltage i kurset?

Kursets overordnede formål er at give dig praktiske værktøjer og redskaber til at udarbejde brugervenlige og robuste brugervejledninger, som lever op til de gængse lovkrav omkring indhold, samtidig med at de er letforståelige og minimerer risiko for brugerfejl.

På kurset vil du få en metodisk og praktisk forståelse for, hvordan du systematisk kan arbejde med at udvikle værdiskabende brugsanvisninger og hvordan du finder, udarbejder og implementerer de krav som lovgivning og interessenter typisk sætter til indhold i brugervejledninger relateret til medicinsk udstyr.

Du bliver også introduceret til Human Factors arbejdsredskaber og viden, som vil kunne sætte dig i stand til at identificere og optimere på de design elementer (tekst, billeder og komposition/opsætning) i brugervejledningerne som kan forårsage usikkerhed og fejlsituationer i anvendelsesøjeblikket.

Det lærer du på kurset

09:00-16:00

Dag 1: Brugervenlige brugervejledninger

 • Introduktion til brugervejledninger - det store overblik
 • Introduktion til udviklingsprocessen for brugervejledninger
 • Operationalisering af regulatoriske og forretningsdrevne krav
 • Hvad gør en brugervejledning brugervenlig? – introduktion til Human Factors arbejdsredskaber
 • Deep-dive ind i Human Factors arbejdsredskaber samt design guidelines
09:00-16:00

Dag 2: Design og udarbejdelse af brugervejledninger

 • Gruppearbejde og gennemgang af cases – opstart til workshops
 • Workshop - det fysiske format, layout og komposition
 • Workshop - det grafiske indhold
 • Workshop - tekst, wording og tone of voice
 • Din handlingsplan - næste skridt og dem der kommer efter

Kurset er for dig der udarbejder trykte brugervejledninger

Kurset henvender sig til projektledere, udviklere, designere og grafikere, der arbejder med at producere trykte brugervejledninger eller har ansvaret for at drive udviklingen af et brugervejledningsprojekt.

Inden kurset sender vi en række spørgsmål, for at forstå deltagernes erfaringsniveau og hvor de er i udviklingsprocessen. På den måde kan vi skræddersy kurset, så du får maksimalt udbytte.

Dit udbytte – det du lærer på kurset:

På kursets første dag bliver du introduceret til en udviklingsproces model og får en forståelse for, hvordan du identificerer og implementerer regulatoriske og forretningsdrevne krav til dine brugervejledninger. Du får indsigt i en række Human Factors arbejdsredskaber, der fortæller dig specifikt, hvordan du kan designe brugervejledninger af høj kvalitet, der gør at brugerne får mest mulig ud af dine produkter.

På kursets anden dag får du gennem workshops praktisk hands-on erfaring med at anvende Human Factor arbejdsredskaberne og design guidelines på egne brugervejledninger. Vi går analytisk og metodisk til værks og hjælper dig med at analysere muligheder og begrænsninger i udformningen af dine brugervejledninger ud fra flere lag:

 • Det fysiske medie
 • Sidernes komposition
 • Grafik, billeder og illustrationer
 • Tekst, wording, tone of voice

Sådan forløber kurset

Praktisk gennemførelse

Vi ønsker, at vores deltagere får størst muligt udbytte af kurset, hvilket vil sige, at viden bliver omsat til ændret praksis i deres virksomhed. Derfor er kurset sammensat, så deltagerne får indsigt i relevante teorier, værktøjer, processer og metoder, der hjælper deltagerne med at komme i gang, når de igen er tilbage i deres daglige arbejde og skal prøve kræfter med brugervejledninger.

Selve kurset:

 • 2 undervisningsdage
 • Fuld forplejning

Efter kurset:

 • Kursusbevis
 • Adgang til kursusmaterialet, inkl. relevante links til yderligere materiale, relevante bøger, artikler og websites
 • Efterservice – mulighed for at kontakte underviseren og få sparring på konkrete problemstillinger, der relatere sig til kurset

Varighed

2 dage

Pris ekskl. moms

IDA-medlem:

9.500 kr.

Ikke IDA-medlem:

11.500 kr.

Vælg sted og dato

København

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
2. mar. - 3. mar. 2021
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Tivoli Hotel & Congress Center

Arni Magnussons Gade 2

1577 København


Arrangementsnummer

336681

Tilmeldingsfrist 24. feb. 2021 - kl. 23:59

Rikke Olsen

Sr. HF Specialist, DesignPsykologi

Rikke har mere end 15 års erhvervserfaring fra pharma- og medico-virksomheder hvor hun har arbejdet med både drug og device udviklingsprocesser samt været del af de regulatoriske teams der udvikler pakkematerile og labelling. Hendes primære fokus har været på usablity testing og udvikling af brugsvejledninger, træningsmateriale mm til medicinsk udstyr. Rikkes arbejdsopgaver har været fokuseret på designudvikling, kravsstyring/designkontrol, samt usablitity testing og projektstyringstakeholder management.

 • MSc. Interaction Design, IT-University Copenhagen (2018)
 • MA International and Intercultural Communication, Aalborg University (2000)

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet

Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?

Alle vores kurser henvender sig til både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er der stadig ledige pladser på kurset?

Der er ledige pladser på kurset, hvis der er markeret med en grøn cirkel ud for datoerne. Hvis der er få pladser tilbage, er det markeret med en gul cirkel. Er der en rød cirkel ud for datoerne er kurset enten fyldt eller tilmeldingsfristen er overskredet.

Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?

Tilmeldingsfristen kan variere fra kursus til kursus, alt efter hvor meget forberedelse der er på det enkelte kursus. Du finder fristen for tilmeldingen under tilmeldingsknappen. Vi beslutter en måned før afholdelsesdatoen, om kurset kan gennemføres. Det vil derfor være optimalt, hvis du tilmelder dig inden. Hvis tilmeldingsfristen skulle være overskredet, kan du sende en forespørgsel til den kursusansvarlige, som vil vurdere om det er muligt stadig at blive tilmeldt.

Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?

Ja det kan du sagtens. Du tilmelder dig ventelisten på samme måde som, du tilmelder dig et kursus. Dog kan vi ikke garantere, at du kan få en plads, da der kan være andre på listen før dig. Hvis ikke du får en plads, vil du blive kontaktet og tilbydes en plads på næste afholdelse.

Er der en frist for afmelding?

Afmeldingsfristen er en måned inden kurset starter, med mindre andet er anført under det enkelte kursus. Efter denne frist hæfter du 100 % for deltagergebyret. Hvis du ikke selv har mulighed for at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet. Du bedes oplyse dette til den kursusansvarlige inden kursusstart af hensyn til forberedelse, kursusbevis/certificering mm.

Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?

Hvis du bliver syg bedes du orientere den kursusansvarlige, så vi kan orientere underviser samt kursussted. Du hæfter fortsat for deltagerbetalingen og kan ikke automatisk rykkes til næste afholdelse. Du er velkommen til at give pladsen videre til en kollega, så længe du holder den kursusansvarlige underrettet.

Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?

Du vil modtage et link til IDAs læringsportal ca. 2-4 uger før kursusstart. På nogle kurser vil der være forberedelse fx i form af en test og/eller et forberedelsesskema, som skal afleveres en uge inden kursusstart. Du vil i så fald blive orienteret i god tid. I kursusbeskrivelsen kan du læse om du skal afsætte tid til dette.

Hvornår modtager jeg en faktura?

Du vil modtage en faktura ca. tre måneder før kursusstart. Tilmelder du dig senere vil du modtage fakturaen kort tid efter din tilmelding. Betalingsfristen på IDAs fakturaer er løbende måned + 5 dage.

Hvad er inkluderet i kursuspakken?

Kursuspakken består af fuld forplejning på alle kursusdagene, samt de materialer som vil blive benyttet i undervisningen. Forplejningen på vores heldagskurser består af morgenbuffet, frokost, eftermiddagsbuffet med kaffe/the og vand hele dagen. Overnatning er ikke inkluderet i prisen, men ønskes der overnatning kan vi være behjælpelig med anbefaling af hoteller i nærheden af afholdelsesstedet. Vi har også en række rabataftaler med forskellige hotelkæder.

Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?

Ja, inden du forlader kurset, modtager du et kursusbevis. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.

Vil du vide mere?

Billede af Steen Jørgensen

Steen Jørgensen

Kompetencekonsulent