Kursus

Faglig formidling

Bliv skarp til at kommunikere kompleks viden, så alle i din organisation forstår dig! Din faglige viden er ikke almen viden for andre – den skal oversættes så andre forstår, hvad du siger.

Tid og sted

 • 24.03.20

  København

 • 29.04.20

  Aarhus C

 • 17.06.20

  København

Varighed: 1 dag

 

Gør kompleks viden lettere at forstå

Du ligger inde med viden som er værdifuld for din virksomhed og ved noget om dét, som andre ikke forstår. En del af dit job er at formidle din viden til dine kollegaer, din chef eller ledelsen. Men det kan være udfordrende at skulle disponere mængden af information og svært at brænde igennem, hvis man føler, at man går på kompromis med sin faglighed.

Nogle af de udfordringer du står overfor, vil måske typisk være:   

 • du skal justere dit budskab, uden at vide, hvad modtageren forventer
 • du skal skære benhårdt i dine resultater, og udelade nogle af mellemregningerne
 • du skal strukturere og tilpasse indholdet til andre formater end rapportform
 • du oplever, at det er vanskeligt at gå på kompromis med din faglighed

Selvom det kan virke svært, kan du med relativt få værktøjer og den rigtige træning, sagtens blive knivskarp til at formidle og informere den rette mængde data til de rigtige personer, på det rigtige tidspunkt.

 

Kurset er for dig, der skal formidle svære faglige emner

Det kan fx være:

 • generalisten, der skal kommunikere krav til en leverandør
 • specialisten, der skal formidle komplekse budskaber til lægmanden
 • projektlederen, der skal kommunikere med sin styre-eller projektgruppe

Kort sagt: For dig der gerne vil lære at kommunikere klart og modtagerrettet.

Du vil få træning i at:

 • analysere og forstå din modtager - ”hvem taler jeg til?”
 • skære ind til benet, tøjle detaljerne og tilpasse mængden af information (til modtageren)
 • finde balancen mellem din modtagers behov og dit indhold
 • bruge den rigtige mængde fagudtryk, eksempler og statistik
 • lære forskellene ved at kommunikere dine informationer mundtligt og skriftligt

3 ting du kan, når du går hjem fra kurset:

 • sikre dig, at modtageren har forstået din pointe
 • gøre dit oplæg relevant for de modtagere, der ikke har din store viden
 • genkende (og handle på) dine styrker og svagheder, når du formidler

Din virksomheds udbytte af kurset:

 • En medarbejder, der kan formidle sin faglige viden på en klar og skarp måde
 • En medarbejder, der kan målrette budskab og formidling til den rette modtager
 • En medarbejder, der kan kommunikere komplekst stof, så det giver mening for modtageren
 

Sådan forløber kurset i faglig formidling

Kurset veksler mellem oplæg, dialog og øvelser. Du får helt konkret træning i at tilpasse og målrette din viden til forskellige målgrupper, og du arbejder med dine egne cases.

Du får konstruktiv feedback fra underviseren og de andre kursister, så du hele tiden forbedrer dig.
 På dette kursus lærer du at analysere dine modtagere, disponere din viden og formidle og oversætte svære emner på en let og forståelig måde. Du lærer også at skabe gennemslagskraft i din kommunikation uden at fjerne fokus fra det vigtige: Indholdet.

Og vi går i dybden med, hvordan du kan tilpasse tunge data til forskellige modtagere, hvad enten det er produktionsoptimeringer, det nye it-system eller forskningsresultater. For somme tider vil ledelsen kun have skarpe konklusioner, mens resten af faggruppen vil have detaljerne og forbeholdene.

 

Tilmelding

Varighed

1 dag

Pris ekskl. moms

IDA-medlem:

9.500 kr.

Ikke IDA-medlem:

11.500 kr.

Vælg sted og dato

København

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
25. mar. 2020
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Tivoli Hotel & Congress Center

Arni Magnussons Gade 2

1577 København


Arrangementsnummer

332759

Tilmeldingsfrist 28. feb. 2020 - kl. 23:59

Østjysk

Se datoer

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
29. apr. - 30. apr. 2020
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Comwell Aarhus

Værkmestergade 2

8000 Aarhus C


Arrangementsnummer

332761

Tilmeldingsfrist 22. apr. 2020 - kl. 23:59

 

Underviser

Chris Højgaard Hansen

Cand.mag. i retorik

Chris er optaget af, hvordan mennesker tager beslutninger. Med baggrund som retoriker arbejder han med at påvirke beslutninger gennem strategisk kommunikation, der er tilpasset situationen, rettet mod det mest handlekraftige publikum og skåret til så budskabet er klart og tydeligt. Chris har en række års undervisningserfaring, og han har bl.a. formidlet datatunge og komplekse emner hos IBM. Hos Rhetorica underviser han bl.a. i formidling for ingeniører og projektledere i en række internationale teknologivirksomheder.

Pernille Hebsgaard Rohdemeier

Cand.mag. i retorik.

Pernille har mange års erfaring som kommunikations- og pressechef i offentligt og privat regi. Hun har fungeret som kommunikationsrådgiver for private og offentlige topchefer, herunder flere forsvarschefer. Pernille har erfaring med kommunikationsrådgivning samt ekstern og intern kommunikation i politisk styrede organisationer – ofte i organisationer under forandring og med mediemæssig bevågenhed. Hun er en erfaren taleskriver, som har skrevet taler for topchefer i det private erhvervsliv og i den offentlige sektor.

Undervisningen foretages af enten Pernille eller Chris

 

FAQ om kurser

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet

Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?

Alle vores kurser henvender sig til både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er der stadig ledige pladser på kurset?

Der er ledige pladser på kurset, hvis der er markeret med en grøn cirkel ud for datoerne. Hvis der er få pladser tilbage, er det markeret med en gul cirkel. Er der en rød cirkel ud for datoerne er kurset enten fyldt eller tilmeldingsfristen er overskredet.

Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?

Tilmeldingsfristen kan variere fra kursus til kursus, alt efter hvor meget forberedelse der er på det enkelte kursus. Du finder fristen for tilmeldingen under tilmeldingsknappen. Vi beslutter en måned før afholdelsesdatoen, om kurset kan gennemføres. Det vil derfor være optimalt, hvis du tilmelder dig inden. Hvis tilmeldingsfristen skulle være overskredet, kan du sende en forespørgsel til den kursusansvarlige, som vil vurdere om det er muligt stadig at blive tilmeldt.

Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?

Ja det kan du sagtens. Du tilmelder dig ventelisten på samme måde som, du tilmelder dig et kursus. Dog kan vi ikke garantere, at du kan få en plads, da der kan være andre på listen før dig. Hvis ikke du får en plads, vil du blive kontaktet og tilbydes en plads på næste afholdelse.

Er der en frist for afmelding?

Afmeldingsfristen er en måned inden kurset starter, med mindre andet er anført under det enkelte kursus. Efter denne frist hæfter du 100 % for deltagergebyret. Hvis du ikke selv har mulighed for at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet. Du bedes oplyse dette til den kursusansvarlige inden kursusstart af hensyn til forberedelse, kursusbevis/certificering mm.

Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?

Hvis du bliver syg bedes du orientere den kursusansvarlige, så vi kan orientere underviser samt kursussted. Du hæfter fortsat for deltagerbetalingen og kan ikke automatisk rykkes til næste afholdelse. Du er velkommen til at give pladsen videre til en kollega, så længe du holder den kursusansvarlige underrettet.

Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?

Du vil modtage et link til IDAs læringsportal ca. 2-4 uger før kursusstart. På nogle kurser vil der være forberedelse fx i form af en test og/eller et forberedelsesskema, som skal afleveres en uge inden kursusstart. Du vil i så fald blive orienteret i god tid. I kursusbeskrivelsen kan du læse om du skal afsætte tid til dette.

Hvornår modtager jeg en faktura?

Du vil modtage en faktura ca. tre måneder før kursusstart. Tilmelder du dig senere vil du modtage fakturaen kort tid efter din tilmelding. Betalingsfristen på IDAs fakturaer er løbende måned + 5 dage.

Hvad er inkluderet i kursuspakken?

Kursuspakken består af fuld forplejning på alle kursusdagene, samt de materialer som vil blive benyttet i undervisningen. Forplejningen på vores heldagskurser består af morgenbuffet, frokost, eftermiddagsbuffet med kaffe/the og vand hele dagen. Overnatning er ikke inkluderet i prisen, men ønskes der overnatning kan vi være behjælpelig med anbefaling af hoteller i nærheden af afholdelsesstedet. Vi har også en række rabataftaler med forskellige hotelkæder.

Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?

Ja, inden du forlader kurset, modtager du et kursusbevis. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.

Vil du vide mere?

Billede af Tina Bergmann Olesen

Tina Bergmann Olesen

Kompetencekonsulent