Kursus

Grafisk facilitering

Tegn dig til bedre og mere engagerende møder med et kursus i grafisk facilitering. Ved at bruge visuelle virkemidler skaber du overblik og gør det abstrakte konkret.

Tid og sted

 • 01.10.19

  København S

 • 27.11.19

  Aarhus C

 • 28.01.20

  København S

 • 17.06.20

  København S

Se flere tider og steder under tilmelding

Varighed: 2 dage

 

Lær at kommunikere effektivt igennem grafisk visualisering

Ved at tegne gør du dit budskab mere forståeligt, skaber overblik og fastholder fælles beslutninger – samtidig med at du som formidler står mere skarpt og nærværende. Dine møder får et helt andet flow, end når du er bundet af ufleksible PowerPoint-slides – et flow, hvor det er langt nemmere for dig at gribe energien hos deltagerne og skabe rum for nye, kreative og innovative beslutninger og handlinger.

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at både ledere og medarbejdere mener, at de spilder 20% af den tid, de bruger på at gå til møde – og at en stor del af årsagen er dårlig kommunikation. Derfor er der et enormt potentiale i at arbejde med formidlingen – både for at øge motivationen og forståelsen hos deltagerne.

De værktøjer, du får med fra kurset i grafisk facilitering, kan bruges til alle beslutningsprocesser og præsentationer i din hverdag. Kurset er delt op i to dage, hvor du på dag 1 lærer de grundlæggende teknikker, mens dag 2 fokuserer på at udvide din grafiske værktøjskasse, og hvordan du kan implementere, det lærte i din kommunikation.

Dette er 75.000 år gammel vin på nye flasker – og det virker stadig efter hensigten!

Vores hjerne har over 75.000 års erfaring i at afkode visuel information – og når man øver sig så længe, bliver man rigtig god. Derfor kan vi intuitivt forstå komplekse budskaber, hvis de er formidlet billeder – det ligger nærmest i generne. Din hjerne fortolker visuel information op til 60.000 hurtigere end tekst, så det gamle mundheld om, at et billede siger mere end 1.000 ord er ikke helt ved siden af.
På kurset arbejder vi med, hvordan du kan facilitere bedre og mere effektive møder og processer og ikke mindst, hvordan du implementerer det i din hverdag.

 

Kurset er for alle, der arbejder med formidling

I løbet af kurset får du redskaber, der kan benyttes ved møder, beslutningsprocesser, projekter og alle andre situationer, hvor du skal kommunikere et komplekst budskab, ligesom du får redskaber til at understøtte mere udforskende processer, udviklingsmøder etc..

Du får altså: 

 • Konkrete visualiseringsteknikker til at hvordan du let og hurtigt kan skabe struktur i dine visualiseringer, tegne mennesker, rammer, forbindelser, processer og andre relevante illustrationer
 • Et større visuelt vokabular af symboler, metaforer og visuelle former – ligesom du bliver trænet i at tænke på ikon-niveau.
 • Teknikker i at tegne i større formater
 • Erfaring med rollen som facilitator for møder, processer, samtaler etc.
 • Træning i tegne ”live” fra møder, præsentationer etc.

Dit udbytte:

 • Grafisk værktøjskasse med grundlæggende visualiseringsteknikker i ord og billeder
 • Nye og inspirerende måder at forevige møder på
 • Øvet dine færdigheder som tegner
 • Et visuelt redskab der underbygger den fælles forståelse af beslutninger i processer og samtaler
 • En ny måde at skabe overblik over komplekse processer og projekter
 • Et værktøj der bidrager til innovative løsninger
 • Viden om rollen som grafisk facilitator
 • Nyt niveau på din rolle som facilitator og procesleder

Din virksomheds udbytte:

 • Nye og inspirerende måder at forevige møder på
 • Større engagement og følgeskab om mødebeslutninger
 • En medarbejder der kan skabe en fælles referenceramme for møder, processer m.m.
 • En medarbejder der kan bidrage til, at andre kan skabe innovative løsninger
 

Sådan forløber kurset i grafisk facilitering

Kurset er delt op i to dage, hvor du på dag 1 får indsigt i de grundlæggende teknikker i grafisk facilitering og udbyttet af at arbejde med billeder, symboler og metaforer. På dag 2 får du yderligere redskaber i din grafiske værktøjskasse til at organisere og facilitere møder og processer. Udover at arbejde videre med at tegne får du på dag 2 også vigtig viden om og begyndende træning i rollen som grafisk facilitator.

 • Dag 1 - Tegninger der skaber meninger

  Farver og illustrationer gør komplekse emner forståelige. Det skaber engagement og ejerskab omkring budskaber og problemstillinger. På dag 1 får du præsenteret en række grundteknikker i grafisk facilitering og opbygget dine tegnefærdigheder. Du lærer at skabe struktur, tegne rammer, forbindelser, mennesker, processer og andre illustrationer hurtigt og let, lægge farver og skygger og vi udvikler symboler, som passer til din praksis. Efter dag 1 har du stor sikkerhed i grundredskaberne og viden om, hvor og hvordan du kan bruge visualisering.

 • Dag 2 - Bring dine tegninger i spil 

  På dag 2 udvides dine grafiske færdigheder og rollen som facilitator sættes under lup.
  Du lærer, hvordan du laver visuelle skabeloner, der åbner op for deltagelse fra kolleger og medarbejdere, samt hvordan du strukturerer og organiserer større papirer, fx procesoversigter og projekter, på meningsfulde og overskuelige måder. Vi træner også i ”live”-optagelser af møder og indlæg. Derudover får du erfaringer med, hvordan du bedst kan agere, når du er i centrum som facilitator med tuschen i hånden. Som deltager får du et professionelt tegnesæt med tuscher og pastelkridt fra Stockmar samt bogen ”Tegn & Tænk med tusch” – skrevet af Jesper Oehlenschläger.

Prisen inkluderer

Selve kurset:

 • 2 undervisningsdage - kl. 09.00-16.00 (overnatning er ikke inkl. i deltagerprisen)
 • Forplejning - (Der er morgenmad fra kl. 08.30)
 • Bogen - ”Tegn & Tænk med tusch”
 • Professionelt tegnesæt med tuscher og pastelkridt fra Stockmar

Efter kurset:

 • Kursusbevis


OBS: Det er en god idé med praktisk fodtøj, da det meste af dagene foregår stående foran et flipoverstativ med en tusch i hånden.

 

Tilmelding

Varighed

2 dage

Pris ekskl. moms

IDA-medlem:

8.500 kr.

Ikke IDA-medlem:

10.500 kr.

Vælg sted og dato

København

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
1. okt. - 2. okt. 2019
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Comwell Conference Center Copenhagen

Center Boulevard 5

2300 København S


Arrangementsnummer

329376

Tilmeldingsfrist 23. sep. 2019 - kl. 23:59

Østjysk

Se datoer

Startdatoer

Kursusmoduler

Afholdes
27. nov. - 28. nov. 2019
Kl. 09:00 - 16:00

Adresse

Scandic The Mayor

Banegårdspladsen 14

8000 Aarhus C


Arrangementsnummer

332244

Tilmeldingsfrist 20. nov. 2019 - kl. 23:59

 

Underviser på kurset i grafisk facilitering

Jesper Oehlenschläger har, som udviklingskonsulent og underviser, arbejdet med grafisk visualisering siden overheadprojektorens storhedstid i midten af 1990’erne.

Siden 2014 har han hjulpet en bred vifte af både offentligt og privat ansatte ledere, projektledere, konsulenter, rådgivere, undervisere, embedsfolk og forskere med at ”tegne og tænke med tusch”, for at kunne kommunikere deres budskaber klart og tydeligt. Udover at være ejer af firmaet Gravisi er Jesper tilknyttet Center for Efter- og Videreuddannelse på Erhvervsakademi Sjælland som ekstern underviser.

Vil du vide mere?

Billede af Tina Bergmann Olesen

Tina Bergmann Olesen

Kompetencekonsulent