Kursus

Lean introduktion - gult bælte

2 dages intensivt kursus i Leanprincipper, værktøjer og værdistrømsanalyse – fyldt med praktiske øvelser.

 

Få styr på Lean værktøjerne og principperne

Lean introduktion er et 2 dages intensivt træningsforløb, hvor du får en grundig introduktion til Leanprincipperne og -værktøjerne. Der er særlig fokus på værdistrømsanalyse og tavlemøder (Kaizen-tavler). Kurset er praktisk orienteret, hvor du får konkrete værktøjer og øvelser, du kan bruge direkte i din virksomhed efter kurset. Og det hele formidles helt uden PowerPoint.

Hvad er Lean? 

I Lean fokuseres der på kunden. Derfor er det vigtigt først at fastslå, hvem kunden er og om det er interne eller eksterne kunder. Kunden kan både være den endelige slutbruger, der betaler for en ydelse eller produkt; men det kan også være interne kunder – f.eks. en kollega.

Lean går i alt sin enkelthed ud på at fjerne de aktiviteter, der ud fra kundens perspektiv ikke skaber værdi. Formålet er at levere det, kunden ønsker til rette tid, i rette kvalitet og til aftalte pris.

Virksomheder, der har succes med implementering af Lean opnår:

 • Forbedret medarbejdertilfredshed
 • Øget kundetilfredshed
 • Forbedret indtjening

Lean tager udgangspunkt i ”De 5 Lean principper”, der er grundlaget for hele Lean implementeringen og udviklingen

De 5 Lean principper

Lean blev i første omgang udviklet i Toyotas industriproduktion som fem grundlæggende principper og for at forstå Lean, er det vigtigt at forstå de 5 principper, som er:

 • Identificér hvad der skaber værdi for din kunde
 • Kortlæg værdistrømmene og fjern spild
 • Skab Flow omkring de værdiskabende aktiviteter
 • Lad slutkunden trække varen/ydelsen
 • Stræb efter perfektion igennem løbende forbedringer
 

Kurset er for dig, der vil introduceres til Lean

Kurset er målrettet dig, der gerne vil introduceres til Lean, og dig, der skal lede eller deltage i Lean aktiviteter både i små og store private og offentlige virksomheder.

Kurset er udarbejdet på den måde, at du får mulighed for at vælge den retning, der passer til din virksomhed – retningerne er:

 • Lean Produktion
 • Lean Service og Administration

Forudsætninger

Der er ingen forudsætninger for deltagelse på kurset i Lean introduktion - gult bælte.

Dit udbytte:

 • Et godt overblik over Lean principper og værktøjer
 • At kunne anvende de vigtigste Lean principper og værktøjer
 • At kunne optimere forretningsprocesserne i din virksomhed
 • At kunne udarbejde og gennemføre en værdistrømsanalyse i din virksomhed
 

Sådan forløber kurset i Lean introduktion - gult bælte

Dag 1:

 • Introduktion til Lean
 • De 5 Lean principper
 • De 8 former for spild
 • Værdistrømsanalyser
 • Forbedringsforslag til værdistrømmen

Dag 2:

 • Lean værktøjer – 5S, SMED og standardiserede arbejde
 • Prioritering af forbedringsforslag
 • Målstyring og kundernes forventninger
 • Kaizen (arbejdet med løbende forbedringer)
 • Visuel ledelse
 • Lean i praksis
 • Tavlemøder
 • Implementering af Lean

Prisen inkluderer

Selve kurset:

 • 2 undervisningsdage kl. 9.00-16.00 (morgenmad fra kl. 8.30)
 • Forplejning
 • Undervisningsmateriale

Efter kurset:

 • Kursusbevis 
 

Tilmelding

Ann Møller Svendsen

Partner

Ann har en baggrund som økonomichef, fabrikschef og administrerende direktør og har arbejdet i næsten 10 år med Lean i Automobilindustrien. Ann har desuden en solid teoretisk ballast inden for strategi og ledelse og har siden 1999 implementeret Lean og proceseffektiviseringer i både offentlige og private virksomheder, såvel produktion som administration.

Egon Kjær Jensen

Senior Lean Konsulent

Egon er uddannet ingeniør og er HD i organisation. Han har arbejdet som planlægningschef, produktionschef, fabrikschef og adm. direktør i virksomheder i Danmark, Canada og USA. Egon har erfaring med beskrivelse og implementering af nye strategier, gennemførelse af audit og Lean baserede procesoptimeringer samt lederudvikling i en lang række virksomheder.

Morten Friis Jacobsen

Administrerende Partner

Morten er ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet, og har bl.a. sin Lean uddannelse fra University of Michigan. Morten er Lean Master og er specialist i implementering af Lean i produktion. Morten er førende praktiker i Toyota Kata i Danmark med mange af de største virksomheder som kunder.

 

OBS: Ved tilmelding til kurset, videreformidles dit navn, e-mail og telefonnummer til Lean Akademiet. Kontaktinformationerne anvendes udelukkende i forbindelse med registrering af din tilmelding samt til selve kursusafholdelsen, men vil ikke blive anvendt i markedsføringsøjemed.

 

FAQ om kurser

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet

Jeg er ikke medlem af IDA, kan jeg deltage alligevel?

Alle vores kurser henvender sig til både medlemmer og ikke-medlemmer.

Er der stadig ledige pladser på kurset?

Der er ledige pladser på kurset, hvis der er markeret med en grøn cirkel ud for datoerne. Hvis der er få pladser tilbage, er det markeret med en gul cirkel. Er der en rød cirkel ud for datoerne er kurset enten fyldt eller tilmeldingsfristen er overskredet.

Hvornår er tilmeldingsfristen for kurset?

Tilmeldingsfristen kan variere fra kursus til kursus, alt efter hvor meget forberedelse der er på det enkelte kursus. Du finder fristen for tilmeldingen under tilmeldingsknappen. Vi beslutter en måned før afholdelsesdatoen, om kurset kan gennemføres. Det vil derfor være optimalt, hvis du tilmelder dig inden. Hvis tilmeldingsfristen skulle være overskredet, kan du sende en forespørgsel til den kursusansvarlige, som vil vurdere om det er muligt stadig at blive tilmeldt.

Kan jeg komme på en venteliste, hvis kurset er fyldt?

Ja det kan du sagtens. Du tilmelder dig ventelisten på samme måde som, du tilmelder dig et kursus. Dog kan vi ikke garantere, at du kan få en plads, da der kan være andre på listen før dig. Hvis ikke du får en plads, vil du blive kontaktet og tilbydes en plads på næste afholdelse.

Er der en frist for afmelding?

Afmeldingsfristen er en måned inden kurset starter, med mindre andet er anført under det enkelte kursus. Efter denne frist hæfter du 100 % for deltagergebyret. Hvis du ikke selv har mulighed for at deltage, er du velkommen til at sende en kollega i stedet. Du bedes oplyse dette til den kursusansvarlige inden kursusstart af hensyn til forberedelse, kursusbevis/certificering mm.

Jeg er blevet syg, hvad gør jeg?

Hvis du bliver syg bedes du orientere den kursusansvarlige, så vi kan orientere underviser samt kursussted. Du hæfter fortsat for deltagerbetalingen og kan ikke automatisk rykkes til næste afholdelse. Du er velkommen til at give pladsen videre til en kollega, så længe du holder den kursusansvarlige underrettet.

Hvornår modtager jeg information om kursusforberedelse og praktisk info?

Du vil modtage et link til IDAs læringsportal ca. 2-4 uger før kursusstart. På nogle kurser vil der være forberedelse fx i form af en test og/eller et forberedelsesskema, som skal afleveres en uge inden kursusstart. Du vil i så fald blive orienteret i god tid. I kursusbeskrivelsen kan du læse om du skal afsætte tid til dette.

Hvornår modtager jeg en faktura?

Du vil modtage en faktura ca. tre måneder før kursusstart. Tilmelder du dig senere vil du modtage fakturaen kort tid efter din tilmelding. Betalingsfristen på IDAs fakturaer er løbende måned + 5 dage.

Hvad er inkluderet i kursuspakken?

Kursuspakken består af fuld forplejning på alle kursusdagene, samt de materialer som vil blive benyttet i undervisningen. Forplejningen på vores heldagskurser består af morgenbuffet, frokost, eftermiddagsbuffet med kaffe/the og vand hele dagen. Overnatning er ikke inkluderet i prisen, men ønskes der overnatning kan vi være behjælpelig med anbefaling af hoteller i nærheden af afholdelsesstedet. Vi har også en række rabataftaler med forskellige hotelkæder.

Får jeg et bevis på, at jeg har været på kursus?

Ja, inden du forlader kurset, modtager du et kursusbevis. Her er anført, hvilket kursus du har deltaget på, kursusdato etc. På nogle kurser vil du i stedet modtage en certificering.

Vil du vide mere?

Billede af Steen Jørgensen

Steen Jørgensen

Kompetencekonsulent