Cyberangreb er ikke fremtiden - det sker nu!

Organiserede kriminelle benytter i stigende omfang internettet til at berige sig, og det er dig, det går ud over. Det stiller “store krav til sikkerhedsforanstaltninger og beredskab”.

“Truslen fra cyberkriminalitet er stigende i omfang og kompleksitet, bl.a. fra organiserede kriminelle”. Sådan lyder den seneste cybertrusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed, som hvert år udgiver rapporten Cybertruslen mod Danmark. I den seneste udgave fra februar 2018 kalder de samtidig truslen fra cyberkriminalitet for “meget høj”, og generelt er rapporten bekymrende læsning.

Cybersikkerhed er for alvor kommet på dagsordenen, og online angreb på private og virksomheder bliver ikke bare set som en teoretisk trussel, men som noget vi ser dagligt. Også på Christiansborg bliver cyberkriminalitet betragtet som en af de helt store udfordringer i de kommende år. “I dag udgør cyberangreb en af vor tids største trusler mod vores samfund, værdier, økonomi og demokrati. Det er ikke i fremtiden, men her og nu det sker. Derfor er vi også nødt til at forholde os til det nu,” siger Peter Juel Jensen, der er forsvarsordfører for Venstre.

Som Center for Cybersikkerhed skriver, stiller det “store krav til sikkerhedsforanstaltninger og beredskab” at dæmme op for de nye og sofistikerede trusler. Derfor skal vi italesætte truslen allerede nu, mener Henrik Dam Kristensen, der er forsvarsordfører for Socialdemokratiet. “Vi skal tale åbent om truslen, og vi skal arbejde for at højne bevidstheden i befolkningen og blandt vores virksomheder. Kun ved at tale om det, kan vi tage de fornødne forholdsregler,” siger han.

Bliv medlem af IDA for at få medlemsfordele

Bliv en del af fællesskabet med medlemmer, der brænder for teknik og naturvidenskab og få adgang til de mange medlemsfordele, IDA tilbyder. 

Meld dig ind i IDA

Angreb kan blive meget dyre

Ransomware er en af de mest fremtrædende trusler inden for cyberkriminalitet, og I Danmark har man set deciderede ransomware-kampagner. Hvis angrebet lykkes, bliver der installeret malware, der krypterer data og kræver løsepenge for igen at give dig adgang til dine data. Det skete blandt for Mærsk-koncernen, som mistede mere end en milliard kroner, da de i flere dage ikke kunne modtage ordrer, fordi it-systemerne var låst.

Den erfarne sikkerhedsekspert Phil Evans fra firmaet Infrascale peger på Malware og Ransomware som nogle af de trusler, cybersikkerhedsfirmaet bruger flest ressourcer på at bekæmpe. “Vi ser ransomware som den klart største trussel. Metoden er kendt for at lægge virksomheders it-systemer ned i flere dage og forårsage store tab,” siger han.

Phil Evans forklarer, at de fleste virksomheder har investeret i metoder til at forhindre virus, malware og spyware. Blandt andet fordi disse angreb er forholdsvis nemme at sikre sig mod. “Men ransomware er sværere at forhindre, og der er ikke en 100 procent sikker metode til at undgå ransomware. Derfor er løsningen gode backup- og genopretnings-metoder. For svigter forsvaret, kan du altid bruge recover-funktionen og gå tilbage til en tidligere version uden store tab for virksomheden”.

Det er også vigtigt for privatpersoner

Og ifølge Phil Evans er det langt fra kun virksomheder og myndigheder, der skal sikre sig. Også privatpersoner bør overveje at installere programmer, der beskytter dem eller kan hjælpe, når det er gået galt.

“Helt afgjort . Selv om den største trussel mod privatpersoner formentlig er virus og malware, er der ingen, der har lyst til at miste deres filer. Tager vi fotos fx, er det vigtige nedslag i vores liv, og de er umulige at genskabe, når de først er væk. Så hvem vil ikke ønske at beskytte dem,” siger han.

IDA tilbyder i samarbejde med firmaet Trustbox en sikkerhedspakke skræddersyet til IDAs medlemmer. Med den kan du søge og downloade sikkert på internettet, ligesom du med automatisk backup ikke behøver bekymre dig om datatab, ransomware eller malware. “Jeg synes, det er dejligt at se en fagforening som IDA gå ind og aktivt hjælpe med cyberudfordringen ift. deres medlemmer. Det er et stærkt initiativ, og det er med glæde, at jeg ser et så stort samarbejde se dagens lys. Trustbox og IDA vil sammen kunne gøre en forskel ift, cyber sikkerhed,” siger Peter Juel Jensen. .

Den skræddersyede IDA-sikkerhedspakke beskytter dig mod bl.a. ransomware-angreb og datatab med en online backup. Samtidig identificerer den kendte og ukendte malware, filløse angreb og anden ondsindet adfærd, før du bliver ramt. Samarbejdet mellem IDA og Trustbox giver en medlemsrabat 50 % på it-sikkerhed og backup-løsninger til medlemmer. Det vil sige 499,- i stedet for 999,- om året.

Læs mere om Trustbox på https://trustbox.dk/datasikring/