25.03.2020
3 min læsetid

Hvad er spothandel?

Når man normalt handler sit realkreditlån gennem sin bank eller kreditforening, låser man kursen fast til en bestemt dato. Med spothandel handler man med kun 2 dages valør. Læs mere om hvad det betyder.

IDA

af IDA

Når man normalt handler sit realkreditlån gennem sin bank eller kreditforening, låser man kursen fast til en bestemt dato. Det kaldes en fastkursaftale eller en kurskontrakt.

Hvorfor gør man det? Kreditforeningen eller banken har som regel en behandlingstid for, hvornår de kan nå at få lånet udbetalt og tinglyst. Det kan fx være, at du ringer og får en kurs den 13. januar og gerne vil handle din sag. Kursen oplyses til 99,18. Du vil kunne handle den ud til den 1. februar (valørdato) til kurs 99,03.

Det betyder, at banken eller kreditforeningen tager 0,16 % af dit lån for at lave en kurssikring + et eventuelt gebyr. På et lån på 3.000.000,- kroner vil det være en ekstra omkostning på 4.800,- kroner. Hvis sagen drejer sig om at omlægge et lån op i rente, vil der være kursskæring både på indfrielsen og optagelsen.

Når man handler sit lån til spothandel, handler man sine obligationer direkte i markedet. Det er ikke noget, man som privatperson kan gøre, men hvis man er en finansiel virksomhed som RealRåd og har en aftale med en bank, kan man gøre det.

Med spothandel handler man med kun 2 dages valør. Hvis du fx ringer den 17. januar og gerne vil handle dit lån, så vil det blive udbetalt allerede den 19. januar. Hvor man ville få kurs 99,03 i kreditforeningen/banken, vil man her kunne få en kurs på 99,30. Derved drejer det sig om en positiv forskel på 8.100,- kroner i forhold til at handle gennem kreditforeningen/banken. Og når det er op i rente, så er det dobbelt op, så det er rigtig mange penge, det drejer sig om.