25.03.2020
3 min læsetid

Hvad gør du med årgangsskiftet på obligationer den 31. august?

Står du for at skulle optage nyt obligationslån enten grundet køb af ny ejendom eller omlægning, så skal du være opmærksom på årgangsskiftet den 31. august!

IDA

af IDA

Der er årgangsskifte på obligationerne bag fastforrentede lån den 31. august 2017. Et årgangsskifte betyder, at der lukkes for udstedelse i de obligationsårgange, vi har kendt gennem de seneste tre år, og den 1. september åbnes der for nye obligationsårgange. De 30-årige fastforrentede obligationer, der er der i dag, har udløb i år 2047, og de nye vil have udløb i 2050.

Når nye obligationsårgange åbner, vil disse typisk blive handlet til lavere kurser end på de aktuelle obligationer. Dette skyldes, at der går yderligere 3 år, før investor får sine penge hjem, og denne længere periode tager investor sig betalt for.

Hvad betyder det for dig, hvis du skal optage et nyt fastforrentet lån?

De nye 30-årige obligationer forventes at blive handlet 1,5 til 1,75 kurspoint lavere end de tilsvarende obligationer i 2047-årgangen. For dig, der skal optage et nyt 30-årigt fastforrentet lån med afdrag, betyder kursforskellen, at et lån på 1 million kroner vil have en restgæld, der er mellem 17.000 og 20.000 kr. højere, hvis det skal udbetales i den nye obligation i stedet for den eksisterende. Det betyder konkret, at den månedlige ydelse efter skat på dit lån vil være cirka 65 kr. højere pr. million med den nye obligationsårgang.

Skal du have et 30-årigt lån med afdragsfrihed, vil du med den nye årgang få et lån, der har en højere rente, men til gengæld er kursen tæt på 100. Den bedre kurs betyder, at restgælden vil være cirka 27.000 kr. lavere pr. million med et 2,5 %-lån. Til gengæld vil ydelsen være cirka 245 kr. højere.

RealRåds anbefaling

  • Mindre lån, som du ikke forventer at konvertere fremover, bør du får udbetalt i 2047-lån.
  • Gælder det større lån, vil det være forskelligt, hvad man foretrækker. Nogen vil fx være nervøse for indlåsningseffekten i de nye lån. Her bør man have en dialog med sin rådgiver.

IDAs aftale med RealRåd

IDA har en aftale med RealRåd, der giver dig rabat på RealRåds ydelser i forbindelse med en konvertering samt løbende anvendelse af ACCURAT. Du kan naturligvis få rådgivning om det forestående årgangsskifte.