25.03.2020
3 min læsetid

Hvor god er din it-sikkerhed?

Du SKAL have et antivirusprogram. Sådan lyder mantraet i hvert fald, hvis du spørger it-eksperterne. Men hvorfor er det så vigtigt med den beskyttelse?

IDA

af IDA

Du er garanteret faldet over dem flere gange; antivirusprogrammerne. Måske har du allerede et – måske har du ikke? Er du blandt førstnævnte, bør du tage et kig på, om dit program er så sikkert, som det lover – og er du blandt sidstnævnte, bør du får et antivirusprogram med det samme. Det er alfa og omega for din sikkerhed, at du har et godt antivirusprogram.

Hvorfor er antivirus vigtigt?

Et antivirusprogram forhindrer hackere i at inficere din computer med vira, orme, malware og andre ondsindede programmer, og det er faktisk din eneste reelle chance for at holde cyberkriminelle fra døren.

Hvordan får du virus på din computer?

Hackere bruger flere forskellige metoder til at inficere din computer med virus – og uden et antivirusprogram opdager du ikke nødvendigvis, at det sker. Der kan nemlig gå lang tid, fra computeren bliver inficeret, til angrebet bliver realiseret.

De fleste virusangreb sker enten, når du besøger en hjemmeside, der ikke er sikker, eller hvis du klikker på et link eller en vedhæftet fil i en mail. Ofte er det svært at gennemskue, om hjemmesiden eller linket er sikkert, og derfor er det nødvendigt med et antivirusprogram, der kan hjælpe dig.

Hvilke former for virus findes der?

Internettet vælter i forskellige former for virus, og nedenfor gennemgår vi de mest udbredte, så du ved, hvad du er oppe imod:

  • Orme er en af de mest anvendte typer af virus. De er særligt farlige, fordi de spreder sig selv gennem adressebøger, e-mails og mange andre ting; de har som regel deres egen SMTP-maskine, der gør, at de kan sende sig selv videre.
  • Trojanske heste er en anden udbredt form for virus, der gemmer sig i programmer for derefter at lave huller i sikkerhedssystemerne. Trojanske heste er en malware, der til forveksling ligner almindelige filer, og derfor er de umulige at få øje på uden et antivirusprogram.
  • Malware er en software, der har til formål at skade computeren, og det er en overordnet kategori for flere forskellige former for virus, fx trojanske heste og spyware.
  • Ransomware er en særlig type af malware, der gør det muligt at fastfryse informationer på din computer, så du ikke længere har adgang til dem. Denne virus bruges ofte af hackere, der kræver en løsesum for at give dig kontrollen tilbage.

Overlad sikkerhed til nogen, du stoler på

De færreste har en plan til, når ulykken rammer, men du kan få antivirus med IDA-medlemsrabat. IDA har indgået et samarbejde med it-firmaet Trustbox, hvor du sparer op til 50% for en komplet sikkerhedspakke til hele familien. Hvis du opretter pakken inden 1. januar 2019, får du fri support og opsætning hele 2019.