25.03.2020
3 min læsetid

Skal boliglånet betales ud?

Der kan være mange overvejelser om, hvorvidt man skal betale sit boliglån ud hurtigst muligt eller ikke.

IDA

af IDA

Der kan være mange overvejelser om, hvorvidt man skal betale sit boliglån ud hurtigst muligt eller ikke. IDA har et samarbejde med RealRåd om realkreditoptimering, og deres råd om disse overvejelser er:

Bør du betale dit realkreditlån ud så hurtigt som muligt?

Vi vil umiddelbart ikke anbefale dette, da du vil få svært ved at få pengene ud igen. Dette problem opstår allerede, når du er omkring de 50 år. Det betyder ikke, at man ikke skal spare op, men at man måske skal gøre det et andet sted end i ejendommen. Tidligere var det sådan, at realkreditinstitutterne kiggede på ejendommens værdi, og der var derfor som regel ingen problemer med at belåne op og forlænge løbetid, selvom man blev ældre.

Det er nu blevet væsentlig anderledes. Nettoydelsen stiger markant grunden rentefradraget, efterhånden som løbetiden bliver kortere. Dette kan man blive fanget i økonomisk. Vil du nu belåne op og forlænge løbetid for at kunne blive siddende i huset eller til fx forbedringer af ejendommen, sommerhus, forældrekøb eller andet, vil realkreditinstituttet se på din pension. Hvor stor er pensionen, hvordan den er skruet sammen mht. fremtidige udbetalinger osv.; også selv om du påtænker at blive ved med at arbejde til langt over den almindelige pensionsalder.

Det vil som oftest være dyrere i det lange løb at blive tvunget til at sælge sit hus for fx at flytte i lejlighed. Er du først gået på pension, er løbet kørt. Der skal tænkes længe inden.

Hvad sker der, hvis du har indfriet din gæld i ejendommen og renten stiger?

Når renten stiger, vil ejendomspriserne falde og omvendt. Hvis du har indfriet din gæld, og renten stiger, falder din værdi på din ejendom. Hvis du i stedet har valgt at sørge for at holde belåningen oppe, så vil gælden også falde ved en rentestigning, og du vil derved have beskyttet din formue.

Derfor

Sørg for at holde belåningen på et for dig passende niveau, så du kan blive boende. Sørg samtidig for aktiv gældspleje af dit realkreditlån.

Kontakt RealRåd på: info@realraad.dk eller tlf. 43 30 00 50 for et uforpligtende møde.

  1. Kontakt

    Kontakt RealRåd