Månedens vine

6 styks-kasse med vine fra USA

IDA Vinklub siger Happy New Year 2021

Januar måneds tilbud til IDA VINKLUB er sammensat af et udvalg af amerikanske vine! 

IDA Vinklub januar

Turen går til USA

2021 er skudt ind og vi ønsker alle et godt nytår. Et 2021 hvor coronaen forhåbentlig svinder ind og slipper sit omfattende greb i vores gøren og laden. Også et 2021 hvor amerikanernes nyvalgte præsident flytter ind i Det Hvide hus.

Vi sætter derfor fokus på vinene fra de forenede stater. Eller rettere sagt nogle af vinene fra landets mange vinproducerende stater, der hver især er geografisk afgrænset som AVA (American Viticultural Area).

Bliv medlem af IDA for at få medlemsfordele

Bliv en del af fællesskabet med medlemmer, der brænder for teknik og naturvidenskab og få adgang til de mange medlemsfordele, IDA tilbyder. 

Meld dig ind i IDA

  1. Tilmeld dig IDA Vinklubs månedlige nyhedsmail

  2. Opret dig som IDA Vinklub kunde hos Sigurd Müller Vinhandel

  3. Læs om IDA Vinklubs vennekasse 2021

Mere om de enkelte vine

2017 Chardonnay Nielson, Santa Barbara County
Det smukke Santa Barbara County ligger kun en halv times kørsel nord for Los Angeles. Området er et kludetæppe af forskellige mikroklimaer pga. den tætte beliggenhed til havet og de vinde, der blæser mod øst gennem de to bjergkæder, der også er rige på vinmarker. Temperaturerne varierer fra moderate og konstante ved havet og med større udsving mellem dag og nat, jo længere ind i landet man kommer.

Byron blev grundlagt af Ken Brown i 1984 med vinmarker flere steder i Santa Barbara Countys Santa Maria Valley og Santa Rita Hills. I dag er det winemaker Jonathan Nagy, der fører ånden videre i Byrons cool-climate vine. Druerne til denne vin kommer fra Nielson Vineyard, der omkranser vineriet i Santa Barbara. Marken blev genplantet i 2000, og i 2014 ændrede Byron udseende på vinen. Nielson vineyard ligger mellem 150-280 meter over havet på sydvendte skråninger med alluvial jordbund.

Denne Chardonnay er et glimrende eksempel på den klassiske fede, cremede Chardonnay som det amerikanske vinland er så kendt og berømmet for. Vinen er frugtig, fyldig og mineralsk med noter af eksotisk frugt, stenfrugter og friskbagt brioche.
Pris 170,00 kr.

Zinfandel Jobs Peak, Wine of California
Lodi har gennem mere end 120 år været dyrkningsted for de bedste Zinfandel og Chardonnayvine i Californien. En meget stor del af vinmarkerne er op mod 100 år gamle, da det lykkedes markejerne at beskytte dem mod oprivning under forbundstiden. Det er også i Lodi at nogle af de store vinmastodonter som blandt andre Woodbridge by Robert Mondavi, Ravenswood samt flere berømte vinhuse har deres vinerier. Lodi er selvproklameret "Zinfandel" hovedstad i verden og producerer mere end 40% af Californiens Zinfandel druer. Området har en vifte af veldrænede jordbundstyper.

Fyldig og rund med milde sødmefulde tanniner og noter af blommer, svesker, rosiner og et strejf af peber.
Pris 68,00 kr.

2018 Pinot Noir Firebaugh's Ferry, Butterfield Station
Butterfield Station er en serie af vine fra Californien. Vinene laves på opkøbte druer fra udvalgte parceller og vinmarker, der vinificeres separat, hvilket gør det muligt at sammensætte et spændende galleri af vine med flot kompleksitet til fornuftige priser. Butterfield Station, der ejes af winemaker og entreprenør Bill Foley, har sit navn fra The Butterfield Overland Stagecoach Line, en diligence-strækning etableret i 1858 med startdestination Tipton, Missouri over Central Californiens vinmarker til San Francisco. Ruten havde stationer i mere end 200 byer, hvor hver station blev refereret til af de lokale som “A Butterfield Station”.

Druen Pinot Noir der primært kendes fra vinområdet Bourgogne i Frankrig leverer her en saftig, elegant, mellemfyldig rødvin med noter à la modne kirsebær, jordbær, krydderier og vanilje.
Pris 102,00 kr.

Shebang Red Cuvee XII, Bedrock
Området Sonoma har på mange måder levet et stille liv i skyggen af det mere kendte Napa Valley. Der er åbenlyse geografiske og mikroklimatiske forskelle mellem de to områder, der ligger en god halv times kørsel fra hinanden. Sonoma er i høj grad under indflydelse af vind og vejr fra Stillehavet. I Sonoma har man en jordnær tankegang, her lader man produkterne tale for sig selv uden at ”råbe” alt for meget op.
Bedrock Wine Co. er etableret i 2007 af Morgan Twain-Peterson. Bedrock har på rekordtid ændret status fra “One to watch” til “Must have” blandt skaren af vinelskere, der forsøger at få del i de begrænsede allokationer. Shebang er Bedrocks ”Bang for the Buck” solera-aftapning (derfor uden årgang).

Den dominerende drue er Zinfandel, som Morgan har en vis forkærlighed for, herudover indgår Carignan, Petite Sirah, Mourvèdre, Alicante Bouschet, Grenache, Syrah og Barbera. Stilen er rig og saftig med noter af modne bær og sødmefulde krydderier.
Pris 125,00 kr.

2016 Merlot Cannonball, California
Cannonball Wine Company, Sonoma, er grundlagt i 2006 af Yoav Gilat og Winemaker Dennis Hill, der har mere end 40 års erfaring som winemaker. Cannonball ejer ikke selv alle deres parceller med druer, men har indgået kontrakt med en række premium vinbønder i de køligere egne af det nordlige Californien. Cannonballs etiketter illustrerer et legende barn der tager springet for at lave en “bombe” i swimmingpoolen. Illustration og navn signalerer, at tingene ikke skal tages for alvorligt, herunder at vinene er ukomplicerede, charmerende og imødekommende. Vine der leverer stor umiddelbar nydelse.

Druerne kommer Oaknoll, Russian River og Atlas Peak. Frugtfuld og mellemfyldig med lette tanniner og noter af solbær, mørke kirsebær, chokolade, nelliker og krydderier.
Pris 148,00 kr.

2018 Cabernet Sauvignon North Coast, Sebastiani, USA
Familien Sebastiani har dyrket druer og produceret vin i Sonoma, CA i mere end et århundrede. De er sammen med tre andre familier de sidste tilbageværende vinproducenter i Sonoma fra dengang civilisation endnu var et fremmedord i Amerika. Samuele Sebastiani grundlagde i 1890’erne det lille vinfirma. Han opkøbte de på daværende tidspunkt bedste vinmarker. Op gennem det 20. århundrede fulgte Samueles efterkommere op på hans fremsynethed og gjorde med en dygtig markedsorientering, forretningstalent og stor sans for kvalitet, Sebastiani til et af Sonomas største vinfirmaer.

Denne Cabernet er Sebastianis entrylevel og husets visitkort. Den repræsentere husets kvalitet. Druerne kommer fra en bred vifte af de bedste vinmarker i Sonoma; Cherryblock vineyard, Madrone Ranch, Rancho Alta Vista, Harp og Batto vineyards i Sonoma Valley. For at fuldende kompleksiteten er en lille portion hentet ind fra Lyon vineyard og Rancho Miguel Vineyard i Alexander Valley.

Vinen byder på flot moden, rig frugt med integrerede søde tanniner og noter af modne mørke bær, grafit, frisk tobak og tørrede urter.
Pris 169,50 kr.