Månedens vine

Seks økologiske rødvine

IDA Vinklub har sammensat en kasse med økologiske vine

I 2020 har IDA Vinklub fokuseret på vinlande. Vi startede med at smage på de franske klassikere, dernæst udforske Italien som vinland. Marts og maj bød på vine fra hhv. Spanien og Sydafrika. Hen over sommeren 2020 har man kunne smage tyske vine og i august måned tilbyder IDA Vinklub østrigske vine til særpris. Senest i september kunne man smage røde og hvide vin fra Argentina. Efter at have smagt på mange forskellige slags vine rundt omkring i verden har vi valgt at mikse månedskassen på tværs af landene.

IDA Vinklub oktober

Vinene i denne månedskasse indeholder 6 forskellige rødvine – Alle økologisk certificerede! Temaet er efterår og vinene derfor overvejende til den fyldige side. Vi synes dog ikke, at I skal snydes for den lidt mere elegante Sant Laurent 2014 fra østrigske Weingut Heinrich, der blev testvinder og fik fuldt hus med 6 uf af 6 tjek-tegn i Politiken ultimo september (Vindervinen til Fasan). Øko-kassen indeholder herudover solide vinoplevelser fra Bodegas Luzon i Jumilla , Spanien, Domaines Paul Mas i Languedoc, Sydfrankrig, Perrin i Sydrhône, Frankrig, samt Cervoles i Katalonien. Kassens 6. vin er den nye kultvin fra Bordeaux-familien Thienpont – 2016 L’Hetre… hvorom vinkritikeren Jancis Robinson skriver følgende note… ”This is a very classy wine, and the tannins tell you everything: fine, definite, building in the mouth but in perfect balance with the fruit and freshness. Blue-blooded Castillon. Catch it while you can.”

  1. Tilmeld dig IDA Vinklubs månedlige nyhedsmail

  2. Opret dig som IDA Vinklub kunde hos Sigurd Müller Vinhandel

  3. Læs om IDA Vinklubs vennekasse 2020

Mere om de enkelte vine

2018 Luzón Verde Tinto Organic, Jumilla, kr. 68,50 - ØKO
I den sydøstlige del af Spanien mellem provinserne Albacete og Murcia ligger vinregionen Jumilla. Med tiden er Jumilla blevet et af de ældste D.O. certificerede vinområder i Spanien, da regionens reglement for kontrol af vinene er helt tilbage fra 1966.

Området ligger i smørhullet mellem Middelhavets kyst og Spaniens centrale højslette. Derfor karakteriseres klimaet i Jumilla som fastlandsklima, der både er påvirket af den korte distance til Middelhavet mod øst og højsletten mod vest. Bodegas Luzón, etableret i 2000, er en af Jumilla-områdets moderne pionerer. I dag ejes vinhuset af Grupo Fuertes, der efter overtagelsen i 2005 påbegyndte en omfattende modernisering, således at Bodegas Luzón i dag er helt up-to-date.

Luzón Verde Tinto er en mellemkraftig uimodståelig all-round vin der byder på masser af parfumerede røde, krydrede bær à la mørke kirsebær og boysenbær, noter af lakrids, viol og peber. Luzón Verde Tinto Organic er lavet på 100 % Monastrell (Mourvèdre) fra 20- 50 år gamle vinstokke. Vinen er lavet på opkøbte druer fra lokale små vingårde, der alle dyrker druerne økologisk efter gældende principper. Vinmarkerne er højtbeliggende, ca. 600-800 meter over havet, hvilket optimerer vinens friske profil sammenholdt med vinificeringen på ståltanke.

2016 Les Tannes Organic Cabernet Merlot, Paul Mas, kr. 76,50 - ØKO
Appellationen Coteaux du Languedoc ligger i ly af Pyrenæerne i sydvest og Middelhavet i øst. Området har gennem de sidste 25 år undergået en fantastisk forvandling. Tidligere blev der stort set kun produceret ligegyldige og meget jævne vine her. I dag er situationen en helt anden. Den store sydfranske region er i dag leveringsdygtig i nogle af Frankrigs mest spændende og innovative vine. Dette gælder også for Languedoc.

omaines Paul Mas står bag Les Tannes som er et solidt fyldigt blend af Bordeauxdruerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Smagsmæssigt går vi i retning af de mørke solide frugter à la solmodne brombær, sorte kirsebær og brombær med spicy undertoner. En kraftig, men afrundet og harmonisk rødvin med pondus til efterårets mange simreretter.

2018 Nature Famille Perrin, Côtes du Rhône, kr. 105,00 - ØKO
”Nature” er ikke naturvin!  – Men en rødvin lavet med respekt for naturen (økologisk certificeret) af Perrin familien, der har lavet nogle af Sydrhônes største vine de seneste 5 generationer! Famille Perrin Côtes du Rhône Nature laves på områdets klassiske blend; Grenache Rouge og Syrah fra familiens parceller mellem Valreas og Vaison La Romaine. Vinen er vinificeret på ståltank med efterfølgende lagring på tanke og 25 % foudres (store træfade) i 12 måneder. Årgangen (2018) er en  stor succes hos Perrin (” …Perrin says, "For me, 2018 is a top vintage…”). 2018 Nature Famille Perrin er et skønt glas; saftig, dyb og let spicy med afrundede tanniner.

2017 Garnatxa de Cervoles Les Garriques, kr. 125,00 - ØKO
Cérvoles blev grundlagt i 1997 af Tomás Cusiné, med et ønske om at lave vin fra de historiske vinmarker i bjergene. Han er ligesom de fleste kvalitetsbevidste kultproducenter drevet af et ønske om at producere terroir-tro vine, der afspejler oprindelsen og områdets mikroklima. Vigtigheden af lokalt identificerbare vine er med andre ord af stor betydning.

Cusinés seneste skud på stammen er denne fuldblods Grenache, som på catalansk hedder Garnatxa. Ønsket har været at lave et rent, præcist udtryk af druen – vinen er derfor heller ikke lagret på træfade, som afgiver smag og tanniner til vinene, men derimod på ståltank, hvorved den friske, rene frugt optimeres. Vinen er lavet på druer fra parcellen “Les Garriques”, der ligger 700 moh. Fra årgang 2017 er vinen økologisk certificeret.

Garnatxa dufter og smager à la friske, sødmefulde skovhindbær, jordbær, solbær med fine krydderier i baggrunden. Et spændende, anderledes glas! Helt perfekt til vildt eller and.

 

2014 Sankt Laurent, Weingut Heinrich, (På tilbud til kr. 150,-) ØKO
Denne vin blev udnævnt som testvinder i sin kategori i Politiken 26/9, hvor der skulle testes vine til fasan med følgende ord:
” Udviklet, let animalsk og fin næse – næsten burgundisk – lyse bær med lidt muld. Indsmigrende smag med pæn syre og friskhed. Passer perfekt til fasanen – især med det lagrede og animalske præg.” 6 tjektegn; 90 points”.

2014 Sankt Laurent er et fremragende eksempel på hvad 2-3 års lagring kan betyde for en god vin, hvor forudsætningerne og potentialet er tilstede. Druen Sankt Laurent, der er stilmæssigt nært beslægtet med Pinot Noir, men i farve og struktur lidt kraftigere leverer her flot kompleksitet og en fantastisk duft à la røde, elegante frugter, urter og grønne noter.

 

2016 l'Hêtre, Castillon Côtes de Bordeaux, kr. 200,00 - ØKO

Vi har fået tildelt en lille allokation af 2016 L’Hêtre hos vores gode venner i Bordeaux Thienpont. Vinen laves af Jacques Thienpont, der købte vingården (tidligere Ch. Goubau) med sin søster i 2016. Vingården fik navnet Château L’Hêtre, der direkte oversat betyder bøgetræ - Thienpont-familien ejer også kult-vingården Le Pin (oversat = Pinjetræ).

De 10 tilhørende parceller til L’Hêtre er plantet på St-Philippe d'Aiguilhe plateauet (det højeste punkt i Bordeaux). Undergrunden er limsten, ler og kalk, hvor der er plantet Merlot og Cabernet Franc. 2016 L’Hêtre er sammensat af 95 % Merlot og 5% Cabernet Franc med 15 måneders lagring på barriques. (1/3 nye, 1/3 1 år gamle og 1/3 2 år gamle).                  

Jancis Robinson (Vin-kritiker) skriver flg.: om 2016 L’Hêtre.

Here's my enthusiastic tasting note on L'Hêtre 2016, added to over a period of several days as I tasted and retasted it, impressed by how lively and pure it remained after opening:

 

Rich in blackcurrant fruit with a savoury dark glow to make it more than just fruit. Just a touch of smoky char even though the oak is well in the background, a seductive fruit sweetness. On the palate, this is beautifully balanced, the alcohol perfectly integrated in the tannic structure and fruit core with a fresh tang that runs through the middle. There's a cool fluidity to it even with its depth and length. Fine, dry, lingering and savoury aftertaste. Impressive first vintage with a promising future in the bottle. I opened this on a Sunday evening and it was still tasting fresh and vibrant four days later. This is a very classy wine, and the tannins tell you everything: fine, definite, building in the mouth but in perfect balance with the fruit and freshness. Blue-blooded Castillon. Catch it while you can.'