Månedens vine

Seks vine gode til sommeren

IDA Vinklub har sammensat en kasse med østrigske vin

I 2020 har IDA Vinklub fokuseret på vinlande. Vi startede med at smage på de franske klassikere, dernæst udforske Italien som vinland. Marts og maj bød på vine fra hhv. Spanien og Sydafrika. Hen over sommeren 2020 har man kunne smage tyske vine og i august måned tilbyder IDA Vinklub østrigske vine til særpris

Årets ottende måned består af vine særligt udvalgt til sommeren og sene aftener udenfor.

IDA VINKLUB AUGUST

Koldklima-vinlandet Østrig er blevet hot igen! Det har det faktisk været i en længere årrække. Meget er der nemlig sket i det mangfoldige vinland siden frostskandalen i 1985! Kvalitetsbarren sættes i dag højt blandt landets mange, små vinproducenter, herudover er der kommet nye kvalitets-tiltag på banen fra en lang række yngre vinproducenter, som ofte følger såvel økologiske som biodynamiske retninger i vinmarkerne – fordi de kan se, at det giver bedre vin! Og sundere vinstokke!

Frostskandalen i 1985, hvor en håndfuld producenter forsøgte sig med tilsætning af frostvæske i vinene for at opnå højere alkohol og fylde, er altså for længst passé. Vinene har bevist deres værd og genfundet tilliden hos forbrugeren.

Mens de østrigske hvidvine stadig udgør majoriteten af østrigsk vin solgt i Danmark, er rødvinene kommet stærkt efter i såvel kvalitet som kvantitet. Og såvel de hvide samt rødvinene har deres publikum på en lang række seriøse restauranter, hvor vinene vinder terræn på grund af deres elegance samt det faktum, at man i Østrig også kan mere og andet end Cabernet Sauvignon og Chardonnay.

Smag dig gennem Østrig med august-kassen, hvor du finder vine fra Weingut Wieninger i Wien, Weingut Heinrich i Neusiedlersee, Nikolaihof i Wachau, Weingut Ecker Eckhof i Wagram og Weingut Nigl i Niederösterreich.

Kassen til IDA VINKLUB indeholder vinene nedenfor:

 

Link kopieret

  1. Tilmeld dig IDA Vinklubs månedlige nyhedsmail

  2. Opret dig som IDA Vinklub kunde hos Sigurd Müller Vinhandel

  3. Læs om IDA Vinklubs vennekasse 2020

Mere om de enkelte vine

2018 Grüner Veltliner Nussberg, Weingut Wieninger (varenr. 466451)
Winemaker Fritz Wieninger regnes i dag blandt Wiens absolutte topproducenter. Wieningers vine dyrkes i dag biodynamisk fra vingårdens ca. 52 ha. vinmarker på og omkring Bisamberg og Nussberg, hvor Wieninger ejer relativt store parceller. Nussberg er Wiens mest berømte vinmark. ‘Bjerget’ ligger i den nordlige ende af byen langs floden Donau, der løber midt gennem Wien. Ud over en bjergtagende udsigt over den indre by er der også direkte udsyn til byens to andre vinøse højdepunkter: Kahlenberg og Bisamberg.
Wieningers enkeltmarks Grüner Veltliner kommer fra Nussberg der ligger syd/sydvestvendt med udsigt over Donaufloden. På Nussberg er undergrunden meget kalk- og limstensholdig, hvilket resulterer i vine med mineralitet, god dybde og krydrede noter. Hos Wieninger gæres mosten på ståltank med efterfølgende lagring på bundfaldet indtil foråret. Stilen er mineralsk og stringent med noter à la citrus og eksotiske frugter i en lang rank finish. Prøv den til det asiatiske køkken samt til fisk og skaldyr.
Pris 132,00 kr.

2015 Chardonnay Leithaberg, Weingut Heinrich (varenr. 497521)
Weingut Heinrich er blandt Østrigs bedste rødvinsproducenter. Gernot kan absolut sit håndværk - Også når det kommer til hvidvinene!
Weingut Heinrichs Chardonnay Leithaberg forener dybde og elegance. Druerne høstes manuelt fra Leithabergs østlige skifer- og limstensholdige parceller Spiegel, Kirchberg, og Alterberg. Efter lidt tid i gode vinglas kommer der fine noter à la lyse blomster, gule stenfrugter, vilde urter og lidt strejf à la popcorn.
Pris 160,00 kr.

2017 Riesling Federspiel Vom Stein, Nikolaihof (varenr. 480833)
Rieslingdruen egner sig fantastisk godt til det kølige klima i Wachau. Rieslingvinene her bliver fyldige med fin balance mellem frugt, syre og sødme. Alle Nikolaihofs Rieslinger er dog knastørre og meget intense. Denne Riesling kommer fra marken Vom Stein der ligger i Mautern. På marken finder man nogle af Nikolaihofs ældste vinstokke med en gennemsnitlig alder på ca. 45 år. Farven er klar gul til grønlig/gul, kraftig aroma af fersken, abrikos og den karakteristiske ”gout de petrol”.
Although this is a young and aromatic (fresh quince!) dry riesling, the special winemaking style of Nikolaihof has given it striking, autumnal beauty. Generous, but the finish is delicate. From biodynamically grown grapes. Demeter certified. Drink or hold.” (92 points Jamessuckling.com)
Pris 205,00 kr.

2018 Zweigelt Brilliant, Weingut Ecker (varenr. 420653)
Eckers vinmarker er beliggende inden for en radius af ca. 8 kilometer, fordelt på ca. 30 forskellige parceller ved Kirchberg, Rubbersthal og Grossweikersdorf i distriktet Wagram. Zweigeltdruen er Østrigs mest udbredte rødvinsdrue. En krydsning mellem landets to andre populære druer Blaufränkisch og Sankt Laurent, skabt i 1922 af dr. Zweigelt. Druen knoppes senere end St.Laurent og modner før Blaufränkisch, samtidig med at den har krop som Sankt Laurent og bid fra Blaufränkisch. Hos Ecker er vinen mørk og mellemkraftig, men elegant med fine referencer til syrlige kirsebær, blomme(sten) og sorte peberkorn.
Pris 88,00 kr.

2016 Blaufränkisch, Weingut Heinrich (varenr. 305761)
Weingut Heinrich er blandt Østrigs bedste rødvinsproducenter. Vingården finder man i Neusiedlersee, en underregion til Burgenland. Weingut Heinrich, der ledes af Gernot Heinrich, laver elegante, vinøse, flotte vine på områdets klassiske druer Zweigelt, St. Laurent og Blaufränkisch. Gernot Heinrichs parceller ligger på de bedste marker i den nordlige del af Neusiedlersee. Her dyrker han i alt 60 ha. vinmarker økologisk efter biodynamiske principper. Heinrichs Blaufränkisch laves på druer fra den østlige samt vestlige del af Neusiedlersee. Vinen, der lagres i 10 måneder på brugte 500 liters træfade, har noter à la tranebær, tyttebær og kirsebær forenet i en lang syrlig, elegant eftersmag med fine urtenoter.
Pris 128,00 kr.

2017 Grüner Veltliner Eiswein, Weingut Nigl, Østrig (varenr. 469802)
Eiswein er en af de mest udsøgte dessertvine der findes og laves langfra i alle årgange. Udgangspunktet er nemlig, i lighed med tysk Eiswein, at termometret skal under 8 minusgrader for, at ideen giver mening; vandkrystallerne kan herved kasseres og tilbage er den rene, ufortyndede nektar. Nigls Grüner Veltliner er ren og sødmefuld med noter af fersken, druer og druens karakteristiske fine pebernoter!
Prøv den solo eller nyd den til salte oste eller foie gras.

Pris 160,00 kr.