4.000 danske ingeniører arbejder i udlandet

Arbejdsmarkedet for ingeniører er globalt, og i øjeblikket arbejder ca. 4.000 danske ingeniører i udlandet. Sverige og Norge topper listen over de mest populære arbejdslande.

Om jobbet ligger i Bjerringbro, Båstad eller Bergen, lader ikke til at gøre den store forskel for danske ingeniører. Faktum er, at knap 5 % af ingeniørerne henter deres hyre uden for landets grænser. Det viser en opgørelse fra IDA.

”Vi ved med sikkerhed, at 2.000 danske ingeniører både bor og arbejder i udlandet. Men vi har også et klart billede af, at mange ingeniører pendler til og fra deres arbejdsplads i udlandet. De rejser fx ud søndag eller mandag og hjem igen sidst på ugen. Pendlerne dukker ikke op i vores statistikker, men via vores rådgivning og netværk ved vi, hvor mange det drejer sig om, og derfor tør vi godt skønne, at sammenlagt 4.000 danske ingeniører arbejder i udlandet,” siger Lotte Ellegaard, global chef i IDA.

Broderlandene tiltrækker flest
Landene omkring os har den største tiltrækningskraft på ingeniørerne, og listen toppes af Sverige og Norge. Men lande som USA og Australien popper også op på top 10 listen. Og der kan meget vel dukke endnu mere eksotiske lande op i de kommende år.

”De områder i verden, der oplever økonomisk vækst, bliver ofte også hotspots for danske ingeniører. Enten fordi de selv opsøger udfordringerne, eller fordi deres arbejdsplads vinder ordrer i udlandet. Vækst og efterspørgslen efter ingeniørernes færdigheder hænger uløseligt sammen. Og hvor Norge har været et hotspot for danske ingeniører de senere år, så ser vi i øjeblikket en stigning i søgningen mod Storbritannien. De seneste 5-10 år har også både Kina og Indien tiltrukket en del danske ingeniører. På længere sigt kan man forestille sig, at en række afrikanske lande, der boomer i øjeblikket, vil fylde mere i statistikken,” siger Lotte Ellegaard.

Lotte Ellegaard glæder sig over, at danske ingeniører rejser ud i så stort et omfang og dygtiggør sig og suger inspiration og viden til sig.

”Men vi håber også, at de på et tidspunkt vender hjem igen. De kompetencer, de får i udlandet, er værdifulde, og så har vi også brug for at løse den aktuelle ingeniørmangel herhjemme,” siger hun.