Begrænset stigning i optaget på ingeniøruddannelserne kan blive dyrt

Små stigninger i optaget på ingeniøruddannelserne, vækker både glæde og bekymring i IDA.

Samlet set er optaget på de videregående uddannelser faldet med 2 %, og i lyset af det er det glædeligt, at der trods alt er små stigninger på ingeniøruddannelserne og de naturvidenskabelige uddannelser.

Det mener formanden for, IDA Thomas Damkjær Petersen, der dog gerne havde set, at flere unge var kommet ind på ingeniøruddannelserne.

”Det er godt at se, at der fortsat er en stigning i optaget på de tekniske, naturvidenskabelige og it- uddannelserne, ikke mindst når der er et samlet fald. En analyse fra Danmarks teknologiske alliance Engineer the future, forudser en massiv mangel på 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater allerede i 2025, så jeg er dog langt fra sikker på, at den begrænsede stigning vil være nok til at imødekomme erhvervslivets behov for ingeniørarbejdskraft i fremtiden,” siger han.

På grund af de massive stigninger i søgningen til ingeniørstudierne får nogle ansøgere i dag afslag, men de bør ikke være ensbetydende med, at de ikke kan komme til at læse til ingeniør.

”Med en så stor efterspørgsel nytter det principielt ikke noget, hvis vi som samfund afviser unge, der har lyst til og mod på, at læse til ingeniører. Derfor håber jeg, at de afviste vil søge ind på en af de andre retninger, der minder om deres førstevalg,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Om årets optag:

Den største stigning ses på civilingeniøruddannelserne, hvor 73 flere studerende er optaget i år end i 2016, svarende til en stigning på 3 %. Optaget på diplomingeniøruddannelser er steget med 18 personer, svarende til en stigning på 1 %.  

Optag på civil- og diplomingeniøruddannelserne, 2009-2017

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriets datavarehus.