Beregning af honorar - så meget kan du få i løn

Som selvstændig eller freelancer sætter du selv prisen på dit eget arbejde, og du bestemmer derfor også, hvor meget du skal have i løn. Læs med her og bliv klogere på, hvad du skal tage i timen, og hvor meget du kan udbetale af løn til dig selv

Hvad er du værd? Det har du måske som selvstændig spurgt dig selv om mange gange. Der er ikke nogen fast timepris eller honorar for selvstændige konsulenter. Men et vejledende udgangspunkt for dit honorar kan være 2½ gange den gennemsnitlige timeløn, som den privatansatte ingeniør eller cand.scient. inden for samme årgang og uddannelsesretning ville kunne indtjene. Læs mere i IDAs Lønstatistik (kræver log-in). Er du momsregistreret selvstændig, skal du huske at tillægge momsen.

Hvorfor er din timepris så høj?
Når du fortæller ikke-selvstændige, hvad du som selvstændig tager i timen, har du måske oplevet, at de himler med øjnene. Men de ved nok ikke, at du som selvstændig selv betaler for alt det, som en lønmodtager tager for givet, og som du derfor skal medtage i din beregning af dit honorar:

  • Ferie og Fridage
  • Sygdom
  • Efteruddannelse
  • Pension
  • Forsikringer
  • Kontorhold, rengøring og husleje m.m.

Desuden skal du tage højde for udgifter til rejseaktivitet og den tid, der er forbundet hermed, enten i dit honorar eller i din konsulentaftale med kunden.

Honorar-beregning
IDA har udarbejdet en honorarsatsberegner, så du kan beregne, hvilket niveau dit honorar og dermed timepris skal lægge på. Ud fra din beregning kan du være mere tryg, når du prissætter dine ydelser. 

Hvordan udbetaler du løn til dig selv om selvstændig?
Når du er lønmodtager, er det din arbejdsgiver, der udbetaler dig løn. og den løn bliver udbetalt som A-indkomst. Det vil sige, at arbejdsgiveren allerede har fratrukket diverse skatter. Din udbetalte løn kan du derfor bruge som du vil. Som selvstændig er du dog din egen arbejdsgiver, og derfor er det også dig, der skal stå for at betale skatten. Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, er det typisk overskuddet i virksomheden, der er din løn. Du modtager honorarer og betalinger fra dine kunder som B-indkomst, og du skal derfor selv sørge for at betale skat og moms ud fra beløbet. Når alt i din virksomhed er betalt, kan du udbetale 'løn' eller overskuddet til dig selv. 

Spare op i virksomheden eller ej?
Det er meget forskelligt, hvordan man som selvstændig i en enkeltmandsvirksomhed udbetaler løn til sig selv. Nogle vælger at udbetale alt overskud hver måned, så indkomsten svinger, og andre udbetaler en fast løn - det vil sige et fast beløb - hver måned. Beløbet er typisk et gennemsnit af, hvad man tjener gennem året. Hvis du vælger at spare op i din virksomhed og kun udbetale en smule af overskuddet til dig selv, så vær opmærksom på, at pengene på din erhvervskonto ikke er dækket af dine private forsikringer. Danske banker dækker kun private konti, og du skal derfor sørge for at tegne en netbanksforsikring.

Mere om forsikring:

Mere om honorarer: