Finansiering af din virksomhed

Der er andre måder at skaffe finansiering til sin virksomhed end at gå i banken. Især hvis man har en ny virksomhed, der endnu ikke er så velkonsolideret, som bankerne gerne ser det.

Hvad enten du har en helt nystartet virksomhed, et nyt produkt eller en virksomhed med et vækstpotentiale, som kræver større midler at få udviklet, så er der flere veje til finansiering end omkring den lokale bank. Fx business angels, venture fonde, accelerator programmer, lån via Vækstfonden, forskellige offentlige støtteordninger samt crowdfunding.

I denne artikel finder du en god og overskuelig oversigt over de forskellige investormuligheder, der findes i Danmark: Sådan får du funding

Artiklen er skrevet af Nicolaj Højer Nielsen, som også har skrevet denne bog om at få funding til sin virksomhed: The Startup Funding Book.

Du kan se et webinar med Nicolaj, hvor han forklarer, hvad der skal til, for at skaffe kapital til sin virksomhed. Se mere.
Og så kan du høre podcast om startup funding.

Vækstguiden
Vækstguiden giver overblik over offentlige støtteordninger, som hjælper med at skabe vækst i danske virksomheder. På Vækstguiden finder du tilbud om økonomisk tilskud, lån & finansiering, rådgivning og samarbejde.
Læs mere hos Vækstguiden

Vækstfonden
Vækstfonden er statens finansieringsfond. De er en uafhængig fond med en selvstændig lov og bestyrelse. Vækstfonden investerer med egenkapital i partnerskab med private investorer og finansierer med lån og kautioner i samarbejde med danske finansieringsinstitutter. Målgruppen er små og mellemstore virksomheder.
Læs mere om, hvad Vækstfonden tilbyder.

Crowdfunding
Der findes fire overordnede koncepter indenfor crowdfunding:
Donations-crowfunding - hvor folk donerer midler til et projekt uden modydelse.
Reward-crowdfunding - hvor de, der donerer midler, modtager en belønning. Det kan fx være det produkt, de har været med til at støtte.
Aktie-crowdfunding - (også kaldet equity-crowdfunding) lægger sig lidt op af sidstnævnte. I stedet for at modtage et produkt som belønning, opnår man i stedet en ejerandel i den virksomhed, man støtter.
Låne-crowdfunding - hvor folk låner penge direkte til virksomheder og projekter udenom bankerne.

Der er ikke lavet særlige skatteregler for crowdfunding. Det er derfor de almindelige skatteregler, der gælder. Hvad det betyder for din skat, afhænger af hvilken type crowdfunding, du bruger.
Læs mere hos SKAT

Du kan blive klogere på, hvordan man får succes med med crowdfunding ved at se dette webinar, hvor Jonas Gyalokay fra virksomheden Airtame fortæller om deres crowdfundingkampagne. Tilmeld dig her

Se også:

Dansk Crowfunding Forening

Boomerang

Funded By Me

Kickstarter

Indiegogo

Lendino

IDA har desuden et samarbejde med Lån & Spar Bank, kaldet LSB Business, som er målrettet dig, der er selvstændig eller skal i gang med at starte din egen virksomhed.
Læs mere om LSB Business