Jobsøgning for ledere

Hvor skal du lægge dit fokus, når du skriver et CV og en ansøgning til en lederstilling? Vi giver dig gode råd med på vejen, så din ansøgning og dit CV står knivskarpt i mængden.

Før du går i gang med at skrive en ansøgning, kan det være en god idé at lave en kompetenceprofil. Den hjælper dig med at få sat ord på de opgaver du har løst i dine tidligere jobs, og de kompetencer du har anvendt. Du kan bruge kompetenceprofilen som et udgangspunkt til at gå videre med at skrive dit CV og ansøgning. Læs mere om kompetenceprofiler her.

Det skarpe CV

CV’et er normalt det første man læser, når man gennemgår ansøgere. Derfor er det også dit CV’s formål at vise, at din profil matcher de kompetencer, som bliver efterspurgt i stillingsopslaget. Dit CV er derudover også det førstehåndsindtryk du giver virksomheden. Det er derfor en god idé at overveje over layout og sprog. Hold layoutet pænt og sproget letlæseligt. I dine informationer øverst bør du desuden sætte et portrætbillede ind af dig selv. Overvej, hvordan de andre ledere i virksomheden fremstår. Se fx på deres hjemmeside. Står de i jakkesæt med slips eller afslappet i en skjorte? Så overvej at gøre det samme. På den måde signalerer du, at du passer ind.

Efter dine kontaktoplysninger indleder du med et kort resumé. I resuméet skal du kort give en beskrivelse af dine væsentligste erfaringer og nøglekompetencer. Til en lederstilling kan det fx være relevant at komme ind på dine organisatoriske kompetencer, erfaring med at tage ansvar, kommunikative evner og din tilgang til ledelse.

Herefter følger et omvendt kronologisk CV, hvor du kort beskriver dine tidligere relevante ansættelser samt uddannelse. Start med dit seneste job og bevæg dig herefter tidsmæssigt bagud. Når du beskriver de enkelte punkter, kan du bruge din kompetenceprofil til at uddybe, hvilke opgaver og ansvarsområder, du har haft under hvert enkelt punkt. Vær forsigtig med at beskrive for mange opgaver, der ikke er relevante for jobbet du søger. Det kan få CV'et til at fremstå uskarpt.

Har du brug for mere inspiration til dit CV, så kan du som medlem få inspiration og hjælp til dit CV med vores nye værktøj, CV-assistenten. Værktøjet er din hjælpende hånd, når du finpudser dit CV. Assistenten hjælper dig med dit CV's struktur, layout og indhold igennem råd fra vores karriererådgivere. 

Prøv CV-assistenten her

Tre gode råd til CV’et

 • Hold dit CV på 3-4 sider. Det viser Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2016 at størstedelen af virksomhederne foretrækker.
 • Skriv i et letlæseligt sprog
 • Medtag kun informationer, der er relevante for stillingen

En ansøgning med samtalegaranti

De fleste virksomheder læser kun ansøgningen igennem, hvis de synes CV’et matcher den profil de leder efter. I din ansøgning har du mulighed for at åbne mere op for, hvem du er, og hvorfor du er motiveret og kompetent til at bestride stillingen. Din ansøgning skal hjælpe dig med at få en jobsamtale – ikke med at få jobbet.

Start din ansøgning med en fængende overskrift, der rammesætter hvem du er, og hvorfor du er kompetent til jobbet. Du kan fx skrive: ”Leder med stor erfaring inden for strategiudvikling”.

I ansøgningens indledning skal du starte med at forklare, hvorfor du er motiveret for at få jobbet. Hvad er det ved jobbets indhold, som du synes er spændende at arbejde med? Det er motivationen, der skal få læseren til at gå videre i ansøgningen, og give lysten til at vide mere om dig. Når du har afklaret hvorfor du gerne vil have jobbet, skal du forklare hvorfor virksomheden bør være interesseret i dig. Hvad kan du, som ingen andre kan? Det er her, du skal til at være konkret. Hvilke erfaringer har du fra andre stillinger? Hvad har du fokuseret på i din ledelse før? Hvis der i stillingsopslaget bliver søgt efter en leder med særlige evner inden for forandringsledelse, så vis hvordan du konkret har arbejdet med det tidligere, og hvilke kompetencer du har anvendt i den forbindelse.

Det er desuden en god idé, at undgå typiske standardformuleringer som: ”Det er med stor interesse at jeg har læst jeres opslag til stillingen som…”. Mange springer sætningen over og det giver ikke værdi til ansøgningen.

Tre tips til ansøgningen

 • Vær konkret og hold dig fra klichéer som at ”være god til at have mange bolde i luften”.
 • Hold ansøgningen på max. 1 side. Det foretrækker størstedelen af virksomhederne ifølge Ballisagers rekrutteringsanalyse.
 • Undlad gammeldags introducerende og afsluttende formuleringer.

 

 • Få tjekket din ansøgning og CV

  Vi kan hjælpe dig med at skærpe din ansøgning og dit CV! 

  IDA hjælper dig gerne med kommentarer og forslag til din ansøgning og dit CV. Du skal bare sende en mail via vores kontaktformular.

  Vi beder dig om at skrive dit tlf-nr (dagtimer), så vi evt. kan ringe dig op.

  Vedhæft:

  • Det jobopslag, som du søger på (evt i form af link).
  • Din ansøgning
  • Dit CV

  Vi bestræber os på at svare dig hurtigst muligt, efter at vi har fået din mail.

  Studiemedlemmer kan få hjælp til ansøgning og CV vedr. studiejob i studietiden. Tidligst 3 måneder før du dimitterer, er du berettiget til rådgivning i forhold til dit første kandidatjob.