Jobsøgning for nyuddannede

Hvordan lander du dit første job som nyuddannet? En skarp ansøgning er første skridt på vejen. Med nogle enkle retningslinjer i baghovedet kan du nemt gøre din ansøgning og dit CV endnu bedre.

Før du går i gang med at skrive din jobansøgning, bør du researche den virksomhed, du vil søge hos. Så du har en klar idé om hvad deres profil er, og hvad de søger i en ny medarbejder. Du kan kigge på deres hjemmeside, forhøre dig i dit netværk eller ringe til kontaktpersonen i jobopslaget, hvis du har spørgsmål, du ikke kan finde svar på.

Det fokuserede CV

Der er ofte rigtig mange ansøgere til en stilling. Det betyder, at virksomhederne ikke bruger ret meget tid på at kigge CV og ansøgning igennem. Mange virksomheder ser CV’et igennem først, og ser kun på ansøgningen, hvis CV’et var interessant. Derfor er det vigtigt, at dit CV hurtigt viser, om din profil stemmer overens med det virksomheden søger. Det betyder, at dit CV bør være kort, og primært fremhæve de kompetencer, som gør dig interessant for arbejdsgiveren. De fleste arbejdsgivere forventer 2-3 sider, når du er nyuddannet.

Dit CV’s primære formål er hurtigt at afklare, om din profil matcher jobbet. Den nemmeste måde at beskrive din kompetencer er gennem et kort resumé øverst i CV’et. Her kan du kort beskrive både dine faglige og (ganske få) personlige kompetencer, som er relevante for jobbet. Herefter bør du opridse uddannelse og erhvervserfaring med relevans for jobbet du søger.

Som nyuddannet vil du ofte opleve, at du ikke har den store erhvervserfaring at skrive på CV’et. I stedet kan du trække på erfaringer fra dit studiejob. Du kan også beskrive dit afgangsprojekt eller speciale, hvis det har relevans for jobbet.

Når du har fået helt styr på indholdet, bør du også se på layoutet af dit CV. Det skal være pænt og overskueligt. Sæt også gerne et vellignende portrætfoto ind af dig. Kig på virksomhedens hjemmeside, og se hvordan de præsenterer sig selv. Hvis de står i jakke og slips, bør du ikke stå i T-shirt på dit foto. Det er vigtigt, du giver indtrykket af, at du passer ind i virksomheden.

Bliv studiemedlem og få masser af fordele. Det første år er gratis

 

Som medlem kan du få inspiration og hjælp til dit CV med vores nye værktøj, CV-assistenten. Værktøjet er din hjælpende hånd, når du finpudser dit CV. Assistenten hjælper dig med dit CV's struktur, layout og indhold igennem råd fra vores karriererådgivere. 

Prøv CV-assistenten her

Bliv medlem af IDA og få masser studiefordele. Det første studieår er gratis.

Husk, at dit CV skal:

 • Have et fagligt relevant resumé
 • Vise dine faglige kompetencer
 • Være let at læse
 • Ikke være længere end 2-3 sider.

Den skarpe ansøgning

Din ansøgning skal være en appetitvækker, som skaffer dig jobsamtalen. Derfor bør du aldrig genbruge dine jobansøgninger. Din jobansøgning skal gøre dig relevant i forhold til det specifikke job du søger.

I din ansøgning skal du have fanget læseren med det samme. Det kan du gøre ved at starte med en fængende overskrift, der giver et billede af hvem du er, og hvorfor du er kompetent. Fx kan du skrive ”Kemiingeniør med speciale inden for polymer” som overskrift.
Når du har fanget læseren ind, skal du beskrive, hvorfor du er motiveret for at få stillingen. Det skal nærmest lyse ud af ansøgningen, hvorfor du synes jobbet og virksomheden er spændende! Relater det til arbejdsgiverens behov, så man får lyst til at læse videre. 

I det næste afsnit kan du med fordel ridse din baggrund op. Din uddannelse og den væsentligste viden, du har fået, kan beskrives på 2-3 linjer. Herefter skal du tydeliggøre over for læseren, hvilke kompetencer du kan bruge i jobbet og hvilke opgaver, du kan løse. Kort sagt: Hvad kan du tilbyde virksomheden, og hvordan lever du op til de krav, der er formuleret i stillingsopslaget? Brug gerne punktopstilling. Du må meget gerne komme med et par eksempler på, hvordan du vil bruge dine kompetencer til at løse nogle af de opgaver, der er beskrevet i stillingsopslaget. Her har du altså mulighed for at uddybe, hvad der gør dig særligt interessant for virksomheden – og vise, at du har forstået, hvordan dine kompetencer kan bruges i jobbet. Hvis du beskriver dine personlige kompetencer, er det særligt vigtigt, at du underbygger dem med eksempler. Hvis du er energisk, så skriv hvordan det konkret viser sig i hverdagen. Ellers kan det hurtigt lyde som en kliché.

3 hurtige om jobansøgningen

 • Gør det kort! Maksimalt en side.
 • Læs grundig korrektur og få hjælp hvis du er i tvivl. Stavekontrollen fanger ikke alt.
 • Afhold dig fra klichéer, som fx: ”Jeg er vant til at have mange bolde i luften.” Giv i stedet eksempler på situationer, hvor du har anvendt dine kompetencer.

 

 • Få tjekket din ansøgning og CV

  Vi kan hjælpe dig med at skærpe din ansøgning og dit CV! 

  IDA hjælper dig gerne med kommentarer og forslag til din ansøgning og dit CV. Du skal bare sende en mail via vores kontaktformular.

  Vi beder dig om at skrive dit tlf-nr (dagtimer), så vi evt. kan ringe dig op.

  Vedhæft:

  • Det jobopslag, som du søger på (evt i form af link).
  • Din ansøgning
  • Dit CV

  Vi bestræber os på at svare dig hurtigst muligt, efter at vi har fået din mail.

  Studiemedlemmer kan få hjælp til ansøgning og CV vedr. studiejob i studietiden. Tidligst 3 måneder før du dimitterer, er du berettiget til rådgivning i forhold til dit første kandidatjob.