Jobsøgning for specialister

Som specialist bliver du ofte ansat på baggrund af din viden og de opgaver du har løst i dine tidligere jobs. Derfor er det vigtigt, at dit CV og ansøgning hurtigt viser, hvordan du kan bidrage på din kommende arbejdsplads.

Din vigtigste ballast som specialist er din faglighed. Inden du går i gang med at søge et nyt job, kan det derfor være en god idé at lave en kompetenceprofil. Profilen hjælper dig til at få et overblik over de faglige og personlige kompetencer, du har bygget op gennem din uddannelse og karriere. Læs mere om kompetenceprofiler her, og kom i gang med din egen.

Det skarpe CV

Dit CV er normalt det første man ser på, når man som arbejdsgiver gennemgår ansøgere til et job. Derfor er det vigtigt, at dit CV hurtigt viser, om din profil passer til jobbet du søger. Dit CV bør være letlæseligt og informativt. Undgå at medtage informationer, som er irrelevante for jobbet, og sørg for at holde CV'et på max 3-4 sider. Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2016 viste nemlig, at det er længden de fleste virksomheder foretrækker.

I dit resumé først i CV’et skal du kort og informativt redegøre for dine samlede, relevante kompetencer. Fokusér på områder som erfaring, nøglekompetencer og brancheerfaring samt personlige og sociale kompetencer. Hvis du har et lignende job allerede, så læg vægt på de arbejdsopgaver du løser i dag frem for dine nøglekompetencer. Så viser du nemlig dine kompetencer gennem jobbet.
Hvis du er ledig, så læg mere fokus på dine nøglekompetencer og de opgaver, du kan løse. Så trækker du fokus væk fra ledigheden og hen på den værdi du kan tilføre som medarbejder.

Herefter følger et omvendt kronologisk CV, hvor du kort beskriver dine tidligere, relevante, ansættelser samt uddannelse. Start med dit seneste job og bevæg dig herefter tidsmæssigt bagud. Når du beskriver de enkelte punkter, kan du bruge din kompetenceprofil til at uddybe, hvilke opgaver og ansvarsområder, du har haft under hvert enkelt punkt. Vær forsigtig med at beskrive for mange opgaver, der ikke er relevante for jobbet du søger. Det kan få CV'et til at fremstå uskarpt.

Som medlem kan du få inspiration og hjælp til dit CV med vores nye værktøj, CV-assistenten. Værktøjet er din hjælpende hånd, når du finpudser dit CV. Assistenten hjælper dig med dit CV's struktur, layout og indhold igennem råd fra vores karriererådgivere. 

Prøv CV-assistenten her

Tre gode god råd til CV'et

 • Lav et overskueligt layout og skriv i et letlæseligt sprog.
 • Skriv max 3-4 sider.
 • Fjern informationer der er irrelevante for jobbet du søger.

Den gode ansøgning

De fleste virksomheder kigger først på dit CV. Hvis CV'et matcher det de leder efter, kigger de også din ansøgning igennem. Ansøgningen er altså din mulighed for at give din arbejdsgiver et indblik i, hvem du er og hvordan du kan give værdi til virksomheden. Ansøgningen skal give virksomheden lyst til at møde dig - ikke skaffe dig jobbet.

Den gode ansøgning starter med en overskrift, som hurtigt giver virksomheden et indblik i hvem du er. Fx kan du skrive: "Kemiingeniør med speciale i polymer". Sætningen skal vise, hvorfor du er kompetent til jobbet.

I indledningen af ansøgningen skal du klarlægge din motivation for at bestride stillingen. Du bør være konkret, og målrette din motivation mod jobbets indhold. Når du har afklaret hvorfor du gerne vil have jobbet, skal du forklare, hvorfor virksomheden har interesse i at få lige præcis dig ansat.
Kunsten i at sælge sig selv består i at være konkret. Spørg for eksempel dig selv: Hvad kan du anvende fra din uddannelse og dine tidligere jobs? Hvad er dine tidligere arbejdsopgaver, og hvilke kvalifikationer, faglige såvel som personlige, brugte du for at løse dem? Lad være med at skrive, at du er god til at have mange bolde i luften eller andre floskler. Skriv i stedet et eksempel på, hvordan du i en situation har håndteret at have gang i mange ting samtidig. Forsøg desuden at undgå gammeldags formuleringer som: ”Det er med stor interesse at jeg har læst jeres opslag til stillingen som…” Mange springer bare sætningerne over, og de siger ikke noget om dig. 

Tre tips til ansøgningen

 • Hold ansøgningen på 1 side. Det foretrækker 70 % af virksomhederne i Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2016.
 • Show it – don’t tell it. I stedet for at bruge tillægsord, som at du er energisk, så brug et eksempel der viser, hvordan du har anvendt det i din hverdag,
 • Husk, at ansøgningen skal skaffe dig samtalen, ikke jobbet.
 • Få tjekket din ansøgning og CV

  Vi kan hjælpe dig med at skærpe din ansøgning og dit CV! 

  IDA hjælper dig gerne med kommentarer og forslag til din ansøgning og dit CV. Du skal bare sende en mail via vores kontaktformular.

  Vi beder dig om at skrive dit tlf-nr (dagtimer), så vi evt. kan ringe dig op.

  Vedhæft:

  • Det jobopslag, som du søger på (evt i form af link).
  • Din ansøgning
  • Dit CV

  Vi bestræber os på at svare dig hurtigst muligt, efter at vi har fået din mail.

  Studiemedlemmer kan få hjælp til ansøgning og CV vedr. studiejob i studietiden. Tidligst 3 måneder før du dimitterer, er du berettiget til rådgivning i forhold til dit første kandidatjob.