Kom godt igennem jobsamtalen

Når ansættelsesudvalget har valgt at indkalde dig til jobsamtale, har de vurderet, at du er fagligt kvalificeret. Til gengæld er det kun i 20 % af jobsamtalerne, at det vil være dine faglige kvalifikationer, der er udslagsgivende for, om du får jobbet.

I størstedelen af samtalerne bliver du valgt på baggrund af din personlighed, at chefen kan lide dig, og at du ikke opleves som en potentiel konkurrent til dine fremtidige kolleger. Så en god jobsamtale handler også om at give et godt indtryk af dig selv. Selvom jobsamtaler er forskellige, er der fire faser, som ofte er gennemgående. Rækkefølgen kan dog variere, så det er vigtigt at lytte og være godt forberedt på alle faserne.

Kontaktfasen

Ansættelsesudvalget har ofte på forhånd læst ansøgningen og CV’et og allerede dér skabt et billede af dig. Dette billede bliver af- eller bekræftet til samtalen. Det er derfor vigtigt fra starten at bekræfte deres positive indtryk af dig ved at skabe den gode kontakt og stemning.

Start ud med at hilse pænt på ansættelsesudvalget og vær imødekommende overfor lidt smalltalk.

Informationsfasen

Ansættelsesudvalget vil typisk undervejs præsentere virksomheden, afdelingen og jobbet. Her skal du lytte efter, hvad de vægter. Spørg ind til jobbet. Hvilke opgaver fylder meget? Hvilke udfordringer og mål står afdelingen over for det kommende år? Med den viden kan du lave målrettet og hensigtsmæssig kommunikation og vælge de rigtige argumenter, som vil overbevise dem om, at du er den rigtige kandidat.

Argumentationsfasen

Virksomheden ønsker at vide, hvordan du kan skabe værdi i jobbet. Det er her, du skal have de gode argumenter, som du har trænet på forhånd, frem. Du skal kunne sandsynliggøre, at du er den rette person til jobbet, at du er motiveret og interesseret og har de kompetencer, der skal til – eller at du evner at lære dem. Under samtalen vil virksomhedens repræsentanter stille dig mange spørgsmål for at klarlægge dine styrker og svagheder i forhold til jobbet.

Tænk over, hvad du vil svare og vær positiv, men ærlig. De vil også sidde og overveje, hvordan du passer i teamet. Vis dem, at du er dygtig og et godt supplement til gruppen.

Afslutning – konklusion på samtalen

Vi husker højdepunkter og afslutning, så overvej, hvad du gerne vil huskes for, når du går ud af døren. Vis at du fortsat er meget interesseret i jobbet, og du kan spørge til, hvordan den videre proces vil være.

Test dig selv

IDA Universe har samlet 15 af de svære spørgsmål, og givet deres bud på, hvordan du kan svare. Tag testen og find ud af om du er klar til jobsamtalens svære spørgsmål

Vær klar til anden samtale

Over halvdelen af alle virksomheder holder to samtalerunder – ofte med en test inden anden samtale. Efter den første runde vælger virksomheden ofte 2–3 kvalificerede ansøgere, som så kommer ind til næste runde. Her vil det typisk være de personer og den chef, du direkte skal arbejde sammen med, som er til stede. Nogle gange vil din kommende chefs leder også deltage. Anden samtalerunde giver mulighed for at dykke dybere ned i de faglige aspekter af jobbet, og for at I lærer hinanden bedre at kende.

Anden samtalerunde er især kendetegnet ved, at den går tæt på din personlighed for at finde ud af, om du passer ind i virksomheden. Tænk inden samtalen over, hvilke spørgsmål du havde efter den første samtale. Skriv ned, hvad du gerne vil have mere at vide om, og lav en grundigere research på den afdeling, du skal arbejde i. Så kan du spørge kvalificeret og give et bud på, hvad du mere specifikt kan bidrage med.

Vær klar til test

Hver tredje private virksomhed bruger forskellige tests, og hos de store virksomheder er tallet endnu højere. Derfor kan du lige så godt være forberedt på, at du skal deltage i en test, når du søger arbejde.

Der findes tre slags test: personlighedstest, færdighedstest og intelligenstest. En personlighedstest vurderer, hvordan din personlighed matcher jobbet. Testen er ikke en facitliste, og i mange tilfælde er der ikke kun ét svar på spørgsmålene. Det er et værktøj, hvor man bliver klogere på sig selv – og virksomheden bliver klogere på dig.

Et værktøj til dialog

Testen kan vise dine svage og stærke sider, og om din profil passer til jobbet, så svar ærligt på spørgsmålene, og ikke det, som du tror, de forventer af dig.

Der findes ikke rigtige eller forkerte svar, og du kan altid under samtalen uddybe dine svar, så der bliver en god dialog. Søger du job gennem et konsulentfirma eller via en headhunter, kan du komme ud for mere dybtgående tests, ligesom du ved specielle typer job kan opleve at skulle gennemgå en intelligenstest på tid. Det er typisk ved meget tekniske stillinger.