Kortsigtet beslutning fra Region Hovedstaden om kutymefridage

I budgetaftalen for 2018 har Region Hovedstaden besluttet at afskaffe de såkaldte kutymefridage for medarbejderne på fx grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag. Uklog beslutning, mener IDA. 

De såkaldte kutymefridage – arbejdsgiverbetalte fridage på eksempelvis grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag – står for skud i den budgetaftale, som Region Hovedstaden har vedtaget. Og det er både en ærgerlig og uklog beslutning, mener Carsten Eckhart Thomsen, formand for IDA Offentlig. 

”Jeg vil opfordre Region Hovedstaden til at overveje beslutningen grundigt en gang til. Det, som i et regneark ligner en effektiviseringsgevinst, kan meget vel vise sig at blive et selvmål. Når man ensidigt fjerner medarbejdergoder og velerhvervede rettigheder, skaber man ikke meget jobglæde, trivsel og dermed øget produktivitet på regionens arbejdspladser,” siger han. 

”Alle offentlige arbejdspladser nyder godt af, at medarbejderne udviser fleksibilitet og gerne yder en ekstra indsats, når det er påkrævet. Den fleksibilitet spiller man hasard med, ligesom man risikerer at stå tilbage med et blakket renommé som en god arbejdsgiver og arbejdsplads. Der er stor efterspørgsel på mine medlemmers kompetencer ikke mindst fra det private arbejdsmarked, så jeg frygter, at den kurs, som Region Hovedstaden har lagt sig ind på, kan føre til, at man kommer til at stå med et stort rekrutteringsproblem i regionen inden for en overskuelig årrække,” siger Carsten Eckhart Thomsen. 

Han forudser også, at inddragelse af kutymefridage bliver et tema ved de forestående OK18-forhandlinger.