Lønstatistik

Lønstatistik 2018: Tak for de mange svar på vores undersøgelse – vi er i fuld gang med at bearbejde data og offentliggør resultaterne den 7. december.

Alle erhvervsaktive medlemmer får fremsendt pjecen pr. mail, og resultaterne er tilgængelige  for alle medlemmer på hjemmesiden.

Vores lønberegner bliver opdateret med de nye 2018-data i løbet af december.

Resultater fra Lønstatistik 2017

Lønstatistik 2017 viser i år en lønstigning på 3,7 % for privatansatte, mens de offentligt ansatte er steget 2,9 %. Det giver en pæn reallønsfremgang til begge grupper, da inflationen i samme periode har været 1,6 %. Medlemmer af IDA kan se Lønstatistikken for 2017 (forudsætter login som medlem). Via linket kan du også få adgang til de andre redskaber, der er til rådighed, fx web-tabeller med mulighed for mere detaljerede opslag i lønstatistikken for privatansatte, samt lønberegneren, der nu omfatter både privat og ansatte i kommuner og regioner.

Statistikken for selvstændige omfatter medlemmerne som helt eller delvist ejer egen virksomhed eller som gennem kapitalindskud opnår en væsentlig del af deres indtægt som andel i virksomhedens overskud. Statistikken for de selvstændige har fokus på årsindkomst, resultat og omsætning. Derudover er der fx statistik på medlemmernes timepris på egne timer, der faktureres.

Den gennemsnitlige omsætning blandt de selvstændige var i 2016 på godt 8 mio. kr. og gav et resultat på knap 1,2 mio. kr. Læs mere om resultatet fra 2016 statistikken blandt selvstændige ved at følge linket (forudsætter medlemslogin). 

Læs mere om lønstatistikken i IDA og andre organisationer

Læs lønstatistikpjecen for 2017 (kræver login)

 
I kortet ses de privatansattes gennemsnitsløn fordelt over kommuner.

Tjek Lønstatistik 2017

Se procent fordelingen af løngoder for medlemmer

Se udviklingen i løn for en nyuddannet ingeniør eller cand.scient.

Se lønstatistikken 2017

 

 • Hvor meget bør jeg have i løn når jeg får nyt job?

  Der er 3 umiddelbare muligheder for at fastslå et rimeligt niveau.

  1. Tag udgangspunkt i IDAs lønstatistik tabel 3-7 – korriger for at tallene sikkert er fra året før (se vedrørende løbende ansættelse nedenfor)

  2. Tjek firmastatistikken.
  Hvis firmaet du skal ansættes i ikke er i firmastatistikken så kan man skele til tabel 10 og 11 i lønstatistikken vedr. branche og geografi.

  3. Brug lønberegneren – MEN tag forbehold for, at det er en beregningsmodel og man bør tage et reality tjek op mod lønstatistikken jf. punkt 1
  Kommer man med nogle meget efterspurgte kompetencer bør man naturligvis gå efter mere.
  Forhandlingspositionen er i øvrigt afhængig af omstændighederne. Er man ledig, har man selv søgt jobbet eller er man blevet ”headhunted”. Alt sammen faktorer, der skal overvejes ifm. lønforhandling.

 • I løbende ansættelse: Hvor meget bør jeg stige?

  1. Ligger du i forvejen for lavt kunne der være et argument her – se ovenfor vedrørende nyansættelse
  2. Ellers se på 2 tal. Dels hvad steg den relevante årgang sidste år – se lønstatistikkens side 5. Man stiger typisk mest i starten af sin karriere. Dels hvad er IDAs forventning til lønudvikling i det givne år.
  Og så må man naturligvis argumentere ud fra sin gode performance i året, der er gået.

 • Lønstatistik for offentligt ansatte

  IDAs lønstatistik for 2017 viser, at en kommunalt ansat ingeniør i august 2017 i gennemsnit tjener kr. 46.995 pr. måned, hvis denne er ansat på ordinære overenskomstvilkår (dvs. ikke er chef eller special-/chefkonsulent). Den gennemsnitlige løn varierer fra kr. 39.443  i Kalundborg til kr. 54.246 i Hørsholm.
   
  En tilsvarende ansat i regionerne tjener i gennemsnit kr. 47.918 pr. måned, svingende fra kr. 45.894 i Region Midtjylland til kr. 52.478 i i Region Sjælland.
   
  Endeligt viser statistikken, at en almindeligt ansat i staten tjener (maj 2016) kr. 46.250 pr. måned.
   
  Forskellene i den gennemsnitlige løn dækker over markante forskelle i de ansattes anciennitet, kompetencer og erfaring.
   
  Det er derfor en god idé at se flere data, herunder data for alle regioner, i årets lønstatistik.  Eller at bruge lønberegneren (forudsætter login som medlem), der også dækker ansatte i kommuner, regioner og stat. 
   
  Gennemnsitslønningerne i samtlige landets kommuner kan ses i excelfilen, der viser den gennemsnitlige månedsløn, herunder tillæg og pension. Tabellen er baseret på opslag i KRLs database SIRKA. Tabellen for kommuner kan hentes som excelfil her

   

 • Hvad er indeholdt i lønbegrebet i statistikken?

  Løn, samlet pension og andre goder opgjort til SKAT.
  Andre goder opgjort til SKAT er primært værdi af fri bil.