Melodien er rigtig, men der er skingre toner imellem

Regeringens 2025-plan indeholder den rigtige melodi for, hvad Danmark skal leve af

Ingeniørforeningen, IDAs formand Thomas Damkjær Petersen mener, at der er flere gode takter i regeringens udspil til en 2025-plan.

”Det er oplagt, at Danmark skal uddanne den arbejdskraft, som det private erhvervsliv mangler, og nødvendigt, at vi øger incitamenterne til at blive iværksætter, samt styrker mulighederne for private vil investere i virksomhederne,” siger formand Thomas Damkjær Petersen, også finder det positivt at virksomhederne tilskyndes til at investere i forskning og teknologi.

IDAs formand mener dog også, at stærke virksomheder har brug for veluddannet arbejdskraft og ny forskning. Her skærer regeringen dramatisk på SU’en, hvilket kan medføre at færre vil vælge ingeniørstudierne og de naturvidenskabelige uddannelser, hvis de kan se frem til et lån på godt en kvart million kroner.

”Det er alvorligt, da der i forvejen er en meget stor efterspørgsel, og en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future viser, at der i allerede i 2025 kommer til at mangle 4.200 naturvidenskabelige kandidater og 9.300 ingeniører i Danmark. Desuden fastholder regeringen et lavt forskningsniveau på 1,05 procent af BNP, hvilket er langt under de lande, vi konkurrerer med. Samtidig grønthøster regeringen videre på alle uddannelser. Her skal regeringen finde en helt anden melodi, hvis vores velstand skal fastholdes;”, siger Thomas Damkjær Petersen.


Desuden fremhæver IDAs formand, at aftaler om tilbagetrækning skal stå ved magt. Det handler om tillid og langtidsplanlægning af folks liv, som ikke skal blive en politisk kastebold op til hvert nyt forligsforslag.