Røgalarm kan afgøre danskernes valg af feriebolig

Havudsigt, wifi og aircondition er ikke det eneste danskerne tjekker, når de skal vælge sommerhus eller ferielejlighed

Danskerne vil gerne have røgalarm i ferieboligen. Det viser en befolkningsundersøgelse foretaget af Userneeds blandt godt 2.000 danskere for IDA, hvor 25 % svarer, at en røgalarm har stor eller meget stor betydning, og yderligere 22 % tillægger det nogen betydning, når de vælger, hvor ferien skal holdes.

Der er dog også dem, der er helt ligeglade med, om ferieboligen har en røgalarm. 24 % svarer, at det slet ikke har betydning for valg af ferieboligen, og det undrer Ib Bertelsen, der er formand for IDA Brandteknik, som er et af IDAs fagtekniske netværk.

”Jeg er helt på det rene med, at det er andre parametre, der tæller, når danskerne lejer bolig til ferien. Alligevel er jeg forundret over, at brandsikkerheden er så lavt prioriteret i hver fjerdes ferieforberedelse,” siger Ib Bertelsen,

Han understreger, at de fleste tilfælde af dødsbrande opstår om natten, og at der ikke har været en fungerende røgalarm i boligen. Desuden skyldes omkring 80 % af alle dødsfald i forbindelse med brande røgforgiftning.

”Ulykker holder ikke ferie, og røgalarmer kan bogstaveligt talt redde liv. Så det er en rigtig god idé at bruge et par minutter på at tjekke brandsikkerheden, så snart kufferten er pakket ud.”, siger Ib Bertelsen.

Hvis man ved, at ferieboligen ikke har røgalarm installeret, opfordrer Ib Bertelsen til, at man tager en med hjemmefra.

”Hvis der mod forventning ikke er en røgalarm installeret, bør man købe en i nærmeste by eller på nettet og hænge den op,” siger IDAs brandekspert. 

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.051 svar).