Sådan skriver du en god ansøgning

Selv om der ikke er nogen facitliste på, hvordan du kan skrive en god ansøgning, så får du her en række råd og god inspiration til ansøgninger, der skal skaffe dig samtalen til det job, du søger.

En ansøgning har ét formål: Det skal gøre arbejdsgiveren så interesseret i dig, at du bliver inviteret til en jobsamtale. Derfor skal du fortælle, hvorfor du kan give den pågældende virksomhed værdi gennem jobbet – og du skal give dem vished om, at du kan løse opgaverne.

Analyser virksomhedens behov

Ansøgningen er et salgsbrev, der sammen med CV’et skal give læseren lyst til at se dig. Den skal ikke fortælle det hele, men det væsentlige. Derfor skal du inden du sætter dig til tasterne danne dig et godt billede af selve jobbet og virksomheden. I 75 % af jobopslagene står der et navn og et nummer til en, du kan ringe til, hvis du vil vide mere.

Når du har talt med en person i virksomheden, er det en god idé at skrive det i ansøgningen. Du kan også bruge LinkedIn og andre medier til at søge information om personer i virksomheden. Måske er der en du kender, der arbejder i den opgældende virksomhed, som du kan ringe til for at lave lidt ekstra research.

Lav en fængende overskrift

Lav en personlig overskrift, der hurtigt giver et billede af, hvem du er – fx ”Eksportingeniør med speciale i markedsanalyser” til jobbet som salgsingeniør. Sætningen skal beskrive, hvorfor du kan bestride jobbet.

Den altafgørende motivation

Din motivation for at søge jobbet skal skinne ud af ansøgningen. Derfor skal du allerede i indledningen beskrive, hvad din motivation er for at få jobbet. Her giver du arbejdsgiveren et argument for at læse videre. Her handler det både om at fortælle, hvorfor virksomheden er spændende – og hvorfor du synes jobbet er spændende.

Beskriv din baggrund og underbyg dine kompetencer

Når du har fanget arbejdsgiveren, er det tid til – kort og målrettet – at beskrive din baggrund og dine væsentligste erfaringer og kvalifikationer.

Den vigtigste del af ansøgningen handler om, hvad du kan tilbyde arbejdsgiveren. Fortæl tydeligt, hvordan du opfylder de faglige krav, der stilles i jobannoncen og hvilke opgaver, du især kan tage ansvar for.

Kom med eksempler på, hvordan du løser opgaver

Du skal komme med eksempler på, hvordan du har løst sammenlignelige opgaver. På den måde viser du, at du har erfaringen og arbejdsgiveren bliver tryg og ved, at du kan løse jobbets opgaver og udfordringer.

Fremhæv de relevante personlige kompetencer

I mange virksomheder er det ikke bare ansøgernes faglige kompetencer, der skal matche virksomhedens ønsker. Også dine personlige kompetencer spiller en rolle. Det er først i samtalen, ens personlige kompetencer bliver vurderet – derfor skal beskrivelsen af dine personlige kompetencer i ansøgningen være kort.

Husk dit CV

Et CV skal være overskueligt, informativt og indbydende. Arbejdsgiveren skal let kunne danne sig et overblik over dine kompetencer og hvor din viden og erfaring kommer fra.

CV’et skal være bagudrettet og beskrive dine tidligere job og din uddannelse, men det skal også være tilpasset, så det matcher lige netop det job, du søger.

Da mange virksomheder bruger få minutter på at sortere ansøgninger – og de fleste starter med CV’et – skal det være godt og målrettet. Få de bedste tips til dit CV.

Grundregler til en god jobansøgning

  • Hold ansøgningen på en side. Arbejdsgiverne får mange ansøgere og skal hurtigt kunne danne sig et indtryk af dig.
  • Undgå standardsætninger og klicheer. ”Jeg har med stor interesse læst…”, ”Jeg håber min ansøgning har vakt interesse…” for læseren springer det alligevel over.
  • Få hjælp til at rette dine stave- og slåfejl. Stavekontrollen fanger ikke alt.
  • Hvis du søger elektronisk bør du samle ansøgning og CV i et dokument. Du bør sende det som en pdf-fil.

Hjælp til jobansøgningen: Hør karrierekonsulent Lise Dan fortælle om de bedste tips til din jobansøgning (06:26)

Få personlig feedback på din ansøgning og dit CV

IDA hjælper dig gerne med kommentarer og forslag til din ansøgning og dit CV. Vi beder dig om at skrive dit tlf-nr (dagtimer), så vi evt. kan ringe dig op.

Husk at vedhæfte

  • Det jobopslag, som du søger på (evt i form af link)
  • Din ansøgning
  • Dit CV

Kontakt os for at få feedback på ansøgning eller CV