Statslige arbejdsgivere spiller hasard med deres rygte

Formanden for IDAs 12.000 medlemmer på det offentlige område, Carsten Eckhart Thomsen, havde håbet på mere imødekommende toner fra innovationsminister Sophie Løhde ved et samråd i Folketinget om inddragelse af fridage for statsansatte.

”I dag havde ministeren alle tiders mulighed for at lancere en mere dialogbaseret og kompromissøgende stil over for de statsansatte. Det kunne hun have gjort ved at eksempelvis forsikre om, at der ikke ligger aktuelle planer om at inddrage feriedage uden kompensation på flere statslige arbejdspladser uden forhandling eller kompensation. Den melding kom ikke. I stedet hørte vi ministeren bakke utvetydigt op om de lokale ledelser, der har inddraget fridagene. Det ærgrer mig, at ministeren ikke anerkender, at den slags hører til ved overenskomstforhandlingerne,” siger Carsten Eckhart Thomsen.

Carsten Eckhart Thomsen ser nu frem til afgørelsen fra den voldgiftssag, som har behandlet den konkrete sag. Her har Akademikerne (AC) stævnet Skatteministeriet, som har inddraget medarbejdernes ret til at holde fri med løn juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag uden kompensation. Fridagene har i årevis været fast kutyme, og de har bl.a. indgået i beregningen af de statsansattes lønvilkår.

”Og derfor kan man heller ikke inddrage disse feriedage med et fingerknips. Den slags hører hjemme ved overenskomstforhandlingerne. Det er i hvert fald sådan, den danske aftalemodel normalt fungerer. Nu ser vi frem til en klar afgørelse fra voldgiftsretten, der fastslår, at staten ikke ensidigt kan forringe medarbejdernes vilkår,” siger Carsten Eckhart Thomsen. 

”De statslige arbejdsgivere spiller i øjeblikket hasard med statens renommé som en god arbejdsgiver. Der er mangel på en lang række kompetencer herhjemme, herunder den tekniske og naturvidenskabelige indsigt, som IDAs medlemmer besidder. Når man udviser så dårlig arbejdsgiveradfærd og er så konfronterende i sin fremfærd, som staten er i øjeblikket, så frygter jeg, at man kommer til at stå med et stort rekrutteringsproblem på det statslige område på længere sigt,” siger han.